ΔΕΥ… ΑΧ ένα χρέος!

Δεσμεύτηκαν περίπου 600.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας για οφειλές στο δημόσιο, ύψους 6,6 εκ. ευρώ
Τρί, 10/06/2014 - 11:06

Ένα δάνειο που είχε ληφθεί από συστάσεως της ΔΕΥΑΧ έρχεται να την… πνίξει, αφού η μη κάλυψη της οφειλής μέχρι σήμερα, τη «φούσκωσε» από τα 3,150 εκ. ευρώ στα 6,6 εκ. ευρώ (με τις προσαυξήσεις), με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς  λογαριασμούς της δημοτικής επιχείρησης (600.000 ευρώ περίπου) και να στέλνονται προσωπικά ειδοποιητήρια στους έχοντες την ευθύνη διοίκησης της ΔΕΥΑΧ διαχρονικά, από τη δεκαετία του ’90, από τους οποίους ζητείται η πληρωμή της οφειλής.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. που έχει προγραμματιστεί για τις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο, ενώ ήδη η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης έχει ενημερώσει τις δημοτικές παρατάξεις αλλά και τους τοπικούς βουλευτές ζητώντας πολιτική παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γίνει ρύθμιση του ζητήματος, το οποίο αγγίζει και άλλες ΔΕΥΑ της χώρας, για ανάλογες ή και μεγαλύτερες οφειλές στο ελληνικό δημόσιο.

Το πρωί σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Μιχάλης Φυτούσης αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του συγκεκριμένου χρέους, ως απόρροια της πρωτοπορίας της ΔΕΥΑΧ, που ήταν ανάμεσα στις πρώτες πανελλαδικά που προχώρησε στην κατασκευή μονάδας βιολογικού και αποχετευτικού δικτύου, λαμβάνοντας τότε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά από μερικά χρόνια οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ πανελλαδικά, πλην των 9 που ξεκίνησαν πρώτες αυτά τα έργα με ίδια συμμετοχή, χρηματοδοτήθηκαν εξ’ολοκλήρου για την αποχέτευση, γεγονός που θεώρησαν άδικο οι πρώτες που ζητούσαν από τότε τη ρύθμιση του χρέους, πλην όμως αυτό εξοφλήθηκε από το ελληνικό δημόσιο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, όμως συνέχιζε η οφειλή να υπάρχει από τις 9 ΔΕΥΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, πια.

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Φυτούσης η μόνη λύση σήμερα, με δεσμευμένους τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ, που εκτός των άλλων σημαίνει αδυναμία πληρωμής ακόμη και των μισθών των εργαζομένων της επιχείρησης, είναι να υπάρξει πολιτική λύση για το σύνολο των ΔΕΥΑ που έχουν οφειλές από τέτοια δάνεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΥΑ Ηρακλείου έχει οφειλή της τάξεως των 90 εκ. ευρώ όμως η μόνη ΔΕΥΑ στην οποία δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι εκείνη της Χίου, γεγονός το οποίο ο κ. Φυτούσης το απέδωσε στην υπερευαισθησία του υπαλλήλου που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις στο Δικαστικό Τμήμα, στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κατατίθεντο από τη ΔΕΥΑΧ  ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης δέσμευσης των λογαριασμών.

«Ζητάμε να σβήσει το χρέος», είπε, «ή εναλλακτικά να κουρευτεί» και σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΧ μπορεί να καταβάλλει ετησίως περίπου 250.000 ευρώ για την αποπληρωμή.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της οφειλής στο Ελληνικό Δημόσιο περιλαμβάνονται και 250.000 ευρώ που χρωστάει ο Δημοτική Επιχείρηση στην Κτηματική για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού.

Μάλιστα – όπως είπε ο κ. Φυτούσης – αυτό το ποσό, από λάθος υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ., ενώ είχε εξασφαλιστεί για να πληρωθεί στην Κτηματική, μπήκε στον κωδικό που αφορούσε τις οφειλές του δανείου, με αποτέλεσμα τώρα η Κτηματική να απαιτεί την καταβολή του.

Σχετικά Άρθρα