Χίος, Κυριακή 21 Οκτωβρίου

Το Επιμελητήριο… μιλάει με τα μέλη του

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 12/01/2018 - 15:29
Αναστασία Λιβανού

Πράξη στο νέο πνεύμα που θέλει να περάσει η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου, αποτελεί η πρωτοβουλία «Μιλάμε» που ξεδιπλώνεται αρχικά από τον τομέα των κατασκευών.

Είναι αυτός, που πλήττεται περισσότερο, μας είπε η Αναστασία Λιβανού, μέλος της Διοίκησης και υπεύθυνη της νέας αρμοδιότητας Συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων.

Ξεκινάμε από μας, διευκρίνησε, το Επιμελητήριο είναι δικό μας πρέπει να ανοίξει και εμείς όλοι να ανοίξουμε τα στόματα μας, όχι μόνο για να γκρινιάξουμε, αν πούμε τον πόνο μας, θα το κάνουμε και αυτό, αλλά για να βρούμε λύσεις και αυτές δεν υπάρχουν σίγουρα όταν δεν τις ψάχνεις. Ξεκινάμε στις 24 Ιανουαρίου και ξεκινάμε από τον κόσμο της οικοδομής. Θα ανταμώσουμε όλοι μαζί και τόσο απλό μα και τόσο δύσκολο… θα μιλήσουμε.

Η Αναστασία Λιβανού εκφράζοντας ένα νέο πνεύμα εξωστρέφειας είναι σίγουρη τόσο για τις δυσκολίες όσο και για την επιτυχία του εγχειρήματος.

proti_kladiki_synantisi_me_tomea_kataskeyon

Μιλάμε στο Επιμελητήριο

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 21/10/2018 - 07:17

Κίνδυνο να μετατραπεί το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας σε ένα απέραντο δικαστήριο εκφράζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης σε δημοσίευμα της Οικονομικής Καθημερινής της Κυριακής.

Αφορμή για το παραπάνω οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν το 2012.

Ανησυχία εμπνέει συγκεκριμένα το γεγονός ότι ολοένα και πληθαίνουν οι προσφυγές συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν επιστροφή δώρων καθώς και ποσών που αναδρομικά δύναται να φτάνουν έως και τις 22.000-25.000 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο.

Επί του συνόλου των συνταξιούχων μάλιστα το κόστος εκτιμάται σε περισσότερα από 8 με 9 δις ευρώ, γεγονός που την πρόθεση για εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ, ιδιαιτέρως δύσκολο να υλοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται και νέο μαζικό κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ από συνταξιούχους που προκαλεί σύγχυση και ατέλειωτες ουρές ταλαιπωρίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή μιας νέας απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου περί του νόμου Κατρούγκαλου και συγκεκριμένα για το αν είναι συνταγματικός ο τρόπος απορρόφησης των μειώσεων του 2012 στις συντάξεις, μέσα από την διαδικασία επανυπολογισμού και καταγραφής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που θα ξεκινήσει Ιανουάριο του 2019.

Ενδεχόμενη κρίση αντισυνταγματικότητας θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί στον τομέα της Κοινωνικής ασφάλισης, μιλώντας στην Καθημερινή, τόνισαν ότι οι συνταξιούχοι δύνανται να διεκδικήσουν δικαστικά, με επιτυχία κάποια στιγμή στο μέλλον, περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015.

Επισημαίνουν, ωστόσο πως το κόστος των διαδικασιών πιθανότατα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, φτάνοντας να αγγίζει μέχρι και το ποσό της διεκδίκησης.

Για αυτό τον λόγο μάλιστα και προτείνουν την λύση των ομαδικών αγωγών.

Τέλος, όπως αναφέρουν η λύση πρέπει να είναι πολιτική προκειμένου τόσο η χώρα όσο και το ασφαλιστικό μας σύστημα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο πραγματικά υψηλό κόστος της συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα, στην οικονομική Καθημερινής της Κυριακής.

Πηγή:Kαθημερινή