Επιστολές της ΟΕΒΕ Χίου για τον ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο

Παρ, 29/05/2020 - 18:48
φωτο αρχείου

 

 

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου μετά από επαφή με συναδέλφους-επαγγελματίες διαπιστώσαμε λειτουργικά προβλήματα που αφορούν στην πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Η δυσκολία παρατηρήθηκε κυρίως στην καθυστέρηση πληρωμής των επιχειρήσεων αλλά και των νησιωτών, πράγμα που οφείλεται στο χρόνο εκκαθάρισης του Α.ΝΗ.ΚΟ..

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχουν «παγώσει»  οι πληρωμές με τους νησιώτες επαγγελματίες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους  να επωμίζονται ένα ακόμη βάρος στην ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο  σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών και των αναγκών των νησιωτών για μετακινήσεις, καλύπτοντας μεταφορικό κόστος που για χρόνια επιβαρύνονταν τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί φορείς των νησιών.

Η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου ζητάει το «ξεκλείδωμα» των πληρωμών για το 2020 αλλά και την ενίσχυση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμών και να εκπληρωθεί ο σκοπός της δημιουργίας του που δεν είναι άλλος από την οικονομική ελάφρυνση των νησιωτών!

 

Για την Ο.Ε.Β.Ε. Χίου

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Παππάς Βασίλης                                                                                                                              Κριμιζής Μιχαήλ

 

 

Προς: Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε μια αργή και βασανιστική διαδικασία υποβάλλονται για ακόμη μια φορά οι νησιώτες αφού απομένουν 30 μόλις ημέρες για τη λήξη μιας εκ των πολλών εξάμηνων παρατάσεων διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Ωστόσο επικρατεί νεκρική σιγή από την Κυβέρνηση αφήνοντας τους κατοίκους να ζουν με την ανασφάλεια της αύξησης του κόστους διαβίωσης  εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά απαράδεκτες πολιτικές τακτικές!

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου δηλώνει την εναντίωση της σε τέτοιους είδους πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των πολιτών!

Ζητάμε την  άμεση νομοθετική ρύθμιση για την μόνιμη κατοχύρωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, καθώς και του μηδενικού ΦΠΑ στα ηρωικά Ψαρά και τις Οινούσσες που ισχύει 24%!

Ζητάμε άμεσες απαντήσεις και οριστικοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά με υπουργική απόφαση!!

Για την Ο.Ε.Β.Ε. Χίου

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Παππάς Βασίλης                                                                                                                              Κριμιζής Μιχαήλ

 

Σχετικά Άρθρα