Έρχεται το Ερευνητικό Κέντρο και... απογειώνει τη μαστίχα

Δευ, 12/10/2020 - 19:35

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατασκευή του Ερευνητικού Κέντρου Μαστίχας στην Καλλιμασιά με στόχο μέχρι το τέλος του Μάρτη να ολοκληρωθεί η επένδυση και μέχρι τέλος του 2021 να έχει μπει σε λειτουργία, όπως είπε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Αλήθεια» ο Δ/νων Σύμβουλος της Μediterra, Γιάννης Μανδάλας, σημειώνοντας ότι «το μοντάρισμα μηχανών και ανθρώπων και ειδικότερα του απαιτητικού εξοπλισμού και των ειδικών εγκαταστάσεων που δημιουργούνται θέλει χρόνο για να αφομοιωθεί από όλους».

«Το κτήριο στο μεγαλύτερο ποσοστό έχει τελειώσει. Έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός που υποστηρίζει την κλάση D σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, που είναι και το πιο ακριβό κομμάτι της επένδυσης και είμαστε στη φάση τοποθέτησης του μηχανολογικού – παραγωγικού εξοπλισμού, στη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας», ανέφερε ο κ. Μανδάλας.

Το Κέντρο θα στεγαστεί σε χώρους συνολικής επιφάνειας 900 τ.μ. περίπου και αποτελείται από τρεις ορόφους στους οποίους διαμορφώνονται ένα πλήρως εξοπλισμένο ερευνητικό εργαστήριο, ένα συνεδριακό κέντρο και μια βιβλιοθήκη, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργήσει μια πιλοτική μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων (καθαρός χώρος κλάση D).

Η δημιουργία του συγκεκριμένου ερευνητικού κέντρου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020, στις δράσεις της στρατηγικής για τη RIS (Regional Innovation Scheme) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται στο 51% του προϋπολογισμού του από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω ΕΣΠΑ, και στο υπόλοιπο 49% από την εταίρους του κέντρου. Στο Κέντρο, εκτός από την Ένωση και τη Mediterra συμμετέχουν επίσης η Iasis Pharma, η FarmaQ και η Ρharmagnoseη (spin-off εταιρεία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθήνας).

«Είναι βήματα που σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που γίνονται κατευθείαν από την Ένωση, θα σημαδέψουν το τοπίο της μαστίχας τα επόμενα 15-20 χρόνια», τόνισε ο Δ/νων Σύμβουλος της Μediterra και υπογράμμισε ότι «όσο πολλαπλασιάζονται οι εφαρμογές και η χρήση της μαστίχας κι όσο τα προϊόντα που θα σχεδιάζονται θα έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία τόσο θα μεγαλώνει η ζήτηση για τη μαστίχα, τόσο θα μπορούν να στηριχθούν με επάρκεια υψηλότερες τιμές πώλησης, οπότε και υψηλότερες τιμές και για τον παραγωγό.

Στο κέντρο έρευνας είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τη Δ/νση Βιομηχανίας, την πολεοδομία, το υπουργείο Οικονομικών και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.».

 

 

 

Σχετικά Άρθρα