Ερχεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση της ζημιάς στη μαστίχα

Τρί, 16/08/2022 - 14:04

Το επόμενο διήμερο θα υπάρχει πλήρης αποτίμηση της ζημιάς στην παραγωγή μαστίχας που προξένησε η νεροποντή τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργο Τούμπο, την περίοδο αυτή γίνονταν το τέταρτο κέντημα ενώ λόγω της βροχής η μαστίχα που είχε ήδη πέσει είτε θα απορροφηθεί είτε θα μαυρίσει, που σημαίνει ότι η ποιότητά της θα είναι κατώτερη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΜΧ, έχει γίνει η αναγγελία στον ΕΛΓΑ ενώ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να βρίσκεται στη Χίο το κλιμάκιο έτσι ώστε να καταγράψει τη ζημιά.

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι αν ο Σεπτέμβριος δεν έχει βροχοπτώσεις οι μαστιχοπαραγωγοί θα μπορέσουν να κεντήσουν εκ νέου και να αντικατασταθεί η χαμένη ποσότητα της μαστίχας.

Από μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, όπως είπε, τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της βροχής, έχουν προκληθεί στη δυτική Χίο, στην περιοχή των Μεστών (από τους Ποταμούς και κάτω), στην περιοχή μεταξύ Μεστών και Ολύμπων, αλλά και μεταξύ Ελάτας και Πυργίου, στο τμήμα από Εμπορειό προς Κώμη - Καλαμωτή, καθώς και τοπικά σε περιοχές των Νενήτων και του Βουνού.

«Το σημαντικό είναι όσοι έχουν πάθει ζημιά να αποζημιωθούν», είπε ο Γ. Τούμπος και σημείωσε ότι «ανάλογα με την εικόνα που θα μεταφέρουν οι τοπικοί συνεταιρισμοί στην ΕΜΧ θα γίνει τις επόμες ημέρες και η προμήθεια σε ασπρόχωμα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι παραγωγοί το κέντημα και τη συλλογή του προϊόντος».

Σχετικά Άρθρα