Ευτυχώς που οι μαστιχοπαραγωγοί δεν περιμένουν τις επιδοτήσεις!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ "Α" ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΩΣΗΣ
Δείτε το ΒίντεοΑκούστε το ηχιτικό
Τετ, 01/02/2023 - 14:23
Ηχητικό απόσπασμα: 

"Εχουμε χορτάσει να μας πετάνε τη μπάλα στο μέλλον", σχολίασε σήμερα από το Ράδιο "Α " ο Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος της ΕΜΧ, λέγοντας ότι η ματαίωση του προγράμματος δάσωσης επιβεβαιώνει ότι για μια ακόμη φορά είναι ρηγμένοι κι αυτό γιατί η αγροτική πολιτική της χώρας χαράσσεται με βάση τις ανάγκες άλλων καλλιεργειών.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, 5.540 στρέμματα περισσότερα, έχουν ενταχθεί στην καλιέργεια του Μαστιχιού από το 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, δείγμα της δυναμικής ανάπτυξης της μαστιχοκαλλιέργειας και χωρίς οι παραγωγοί μας να επιδοτούνται - τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- για νέες φυτεύσεις, αφού μόλις πριν λίγες ημέρες και μετά τις συνεχείς αναβολές, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, έκανε γνωστό ότι ματαιώθηκε για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, το πρόγραμμα δάσωσης και παρέπεμψε στην επόμενη (απάντηση σε ερώτηση Ανδρέα Μιχαηλίδη).

Ο κος Τούμπος θύμησε την ανάγκη που υπήρχε για ανασχίνωση, αφού μεγάλο μέρος των μαστιχοκαλλιεργειών είχε πληγεί στις φωτιές του 2012 και του 2016, λέγοντας ότι τελικά έγινε ανασχίνωση αλλά ήταν  αυτοχρηματοδοτούμενη από τους παραγωγούς.

Ανατρέχοντας στην πρόσφατη  συνάντηση που είχαν την 1η του Νοέμβρη με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κο Γεωργαντά σημείωσε ότι  τους είχε υποσχεθεί, επειδή το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργών παρουσίαζε χαμηλά ποσοστά απορρόφησης, μέρος των κονδυλίων του θα μεταφέρονταν στο πρόγραμμα δάσωσης, κάνοντας λόγο για "υποσχέσεις του αέρα", αφού τελικά το πρόγραμμα ματαιώθηκε,  και πρόβαλε την απαίτηση να τους σέβονται.

"Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν αρκεί να παίρνουμε διαβεβαιώσεις. Όλα θα πρέπει να κρίνονται από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένουμε", κατέληξε ο κος Τούμπος σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.
 

eytyhos_poy_oi_mastihoparagogoi_den_perimenoyn_tis_epidotiseis

Σχετικά Άρθρα