Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Γιάννης Καντώρος: «Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών»

Πέμ, 07/11/2019 - 07:54

Την ιδιαίτερη σημασία της εκπαίδευσης των πολιτών, από τις παιδικές ηλικίες, στις απαραίτητες  γνώσεις για την οικονομία, τη διαχείριση του χρήματος και την αξία της αποταμίευσης τόνισε ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου).

 

«Στην Ελλάδα ειδικότερα, μετά την μακρά περίοδο της κρίσης που τόσα παιδιά τη βίωσαν μέχρι την ενηλικίωσή τους, είναι πολύ πιο σημαντικό να επιμείνουμε ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν γνωρίζοντας τις βασικές οικονομικές έννοιες» υπογράμμισε ο επικεφαλής της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι από το 2005 μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει αναδείξει την αναγκαιότητα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΟΟΣΑ, η έλλειψη σχετικής εκπαίδευσης στον σύγχρονο κόσμο καθιστά τα άτομα και τα νοικοκυριά πιο επιρρεπή στη δημιουργία χρέους και στην πτώχευση. Επιπλέον λόγος γι’ αυτή την τάση είναι το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μεταβάλλονται συνεχώς, λόγω της παγκοσμιοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ τα χρηματοοικονομικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα.

 

Χαρακτηριστικό της ελαφράς συνείδησης των Ελλήνων για τη διαχείριση των χρημάτων είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Καντώρος: βάσει στοιχείων της Επιτροπής Τυχερών Παιγνίων, το 2018 διατέθηκαν περί τα 16 δισ. ευρώ σε τζόγο, όταν κατά την ίδια περίοδο -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- οι πολίτες της χώρας μας κατανάλωσαν περί τα 24 δισ. σε είδη διατροφής και μόνο 9 δισ. για την υγεία τους!

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε, ακόμη, στις έρευνες του INTERAMERICAN Research Center, που καταδεικνύουν υψηλό βαθμό χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού σε φοιτητές, όπως επίσης και συνταξιοδοτικού αναλφαβητισμού σε ενηλίκους που βρίσκονται στην προ συνταξιοδότησης  περίοδο της ζωής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 17% των φοιτητών έχουν ικανοποιητικό χρηματοοικονομικές γνώσεις, ενώ το 28% των ερωτηθέντων είναι συνταξιοδοτικά εγγράμματοι, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ήδη συνταξιούχοι. Μάλιστα, ο συνταξιοδοτικός αλφαβητισμός συνδέεται με σειρά κοινωνικοοικονομικών μεταβλητών: ηλικία συνταξιοδότησης, ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα, μείωση εισοδήματος κατά την περίοδο της κρίσης. Ο συνταξιοδοτικός αλφαβητισμός αποτελεί και παράγοντα του σωστού συνταξιοδοτικού προγραμματισμού (retirement planning).

 

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία μελετά συστηματικά το φαινόμενο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού μέσω του INTERAMERICAN Research Center και σχεδιάζει την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας που αναπτύσσει, με σχετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, για τον οικονομικό προγραμματισμό της ατομικής και οικογενειακής ζωής, η εταιρεία διαθέτει μία ομάδα «αιχμής» από χρηματοοικονομικούς συμβούλους (financial planners) στο εταιρικό της δίκτυο πωλήσεων. Στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, ο ρόλος των financial planners καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να αναλύουν τις εξατομικευμένες ανάγκες και να προσδιορίζουν τους στόχους των ατόμων και των οικογενειών τους, προτείνοντας αποταμιευτικά-επενδυτικά χαρτοφυλάκια, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.

 

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και τον πρόεδρο και ιδρυτή του Νικόλαο Δ. Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς, με κεντρικό θέμα την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών και όχι μόνον. Το βιβλίο, που παρουσίασε ο συγγραφέας, απαντά σε βασικά ερωτήματα για την έννοια και τη χρήση του χρήματος, την αξία του σωστού προύπολογισμού και της αποταμίευσης, την απαιτούμενη δράση για σωστή καθοδήγηση των παιδιών από τους γονείς, την έξυπνη κατανάλωση και την κατάλληλη προετοιμασία για τις σωστές χρηματοοικονομικές αποφάσεις κατά την ενηλικίωση, μέσα στο σύνθετο, σύγχρονο περιβάλλον.

 

Για την αποταμίευση και τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, μίλησαν επίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της ΤτΕ, η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής, ο καθηγητής Άγγελος Κόττιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ο Κρις Αίσωπος, διευθύνων σύμβουλος της ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚ. Η INTERAMERICAN είναι χορηγός της έκδοσης, όπως άλλωστε και των δύο βιβλίων του Νικολάου Δ. Φίλιππα για την αποταμίευση και τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό που έχουν προηγηθεί και απευθύνονται, ομοίως, σε παιδιά.

 

Σχετικά Άρθρα

Αλλαγές στα πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν Cosmote, Vodafone και Wind μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Σάβ, 07/12/2019 - 08:55

Αλλαγές στα πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν Cosmote, Vodafone και Wind μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

H Cosmote ανακοίνωσε αύξηση των GB σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου -οικιακούς και εταιρικούς- κρατώντας ίδιες τις χρεώσεις των πακέτων της.   

Σύμφωνα με την εταιρεία, «πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του κόστους για mobile data που πραγματοποιεί η Cosmote από τον Ιούλιο του 2019. Συνολικά, σε διάστημα έξι μηνών, έχει πενταπλασιαστεί ο διαθέσιμος όγκος στα πακέτα mobile Internet για τους πελάτες της, με αποτέλεσμα η τιμή ανά GB να έχει μειωθεί κατά 80%. Πλέον, η τιμή ανά GB κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ».

Οι συνδρομητές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νέα πακέτα δεδομένων, μέσα από την εφαρμογή My Cosmote ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Cosmote και «Γερμανός». 

Προγράμματα κινητής Cosmote Mobile: Προσφορά με πολλαπλάσια GB

Επιπλέον, η Cosmote προχωρά σε προσφορά στα προγράμματα κινητής Cosmote Mobile, τα οποία, σε συνδυασμό με τα νέα, ενισχυμένα πακέτα δεδομένων Giga Max, παρέχουν πολλαπλάσια GB σε πολύ προνομιακές τιμές. Η προσφορά στα προγράμματα ομιλίας Cosmote Mobile είναι διαθέσιμη, για νέες συνδέσεις, στο online shop

Από την πλευρά της, η Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση νέων πακέτων δεδομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες συμβολαίου για αγορά επιπλέον και ξεχωριστά των παροχών του προγράμματός τους και αφορούν όγκο που ξεκινά από τα 10GB και φτάνει έως και τα 40GB κάθε μήνα, ως εξής:

  • 40GB για 1 μήνα προς 19,90 ευρώ,
  • 10GB για 1 μήνα προς 9,90 ευρώ,
  • 10GB για 1 εβδομάδα προς 5,90 ευρώ και,
  • 10GB για 3 μέρες προς 2,90 ευρώ.

Όπως τονίζεται, τα νέα μηνιαία πακέτα δεδομένων θα είναι διαθέσιμα από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, ενώ τα πακέτα με ισχύ μία εβδομάδα και τρεις ημέρες αντίστοιχα, θα είναι διαθέσιμα προσεχώς.

«Με τα νέα πακέτα της Vodafone, όλοι οι πελάτες συμβολαίου μπορούν να απελευθερώσουν τη χρήση Data, με κόστος που ξεκινά από τα 30 σεντς και φτάνει το 1 ευρώ ανά Gigabyte. Επιπλέον, μέσα από το My Vodafone App, η Vodafone τριπλασιάζει τα data στα υπάρχοντα πακέτα δεδομένων από 1GB σε 3GΒ για ένα μήνα, χωρίς να αλλάζει η τιμή τους, η οποία παραμένει σταθερή στα 5,90 ευρώ για όλους τους πελάτες συμβολαίου», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη «η Vodafone Ελλάδας έχει αποδείξει ότι στέκεται στο πλευρό των πελατών της. Πρώτοι διπλασιάσαμε τα Data στους πελάτες που συνδυάζουν κινητή και σταθερή. Με τα καινοτόμα Vodafone Pass δώσαμε τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ξέγνοιαστα τις κινητές εφαρμογές επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και επαγγελματικής συνεργασίας χωρίς να καταναλώνουν τα data των προγραμμάτων τους».

«Μέσα από το My Vodafone App και το CU App προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας, συμβολαίου ή καρτοκινητής δωρεάν data, ενώ μόνο από μέσα από το Shake It μοιράσαμε φέτος δωρεάν πάνω από 3,3 χιλιάδες ΤΒ σε όλους μας τους πελάτες. Σήμερα, κάνουμε το επόμενο βήμα και προσφέρουμε ακόμη περισσότερα data που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και εξελισσόμενες συνήθειες των πελατών μας. Παράλληλα, εξετάζουμε και τις υπόλοιπες εμπορικές προσφορές των data στα υφιστάμενα προγράμματα συμβολαίου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με νέες ανακοινώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπρουμίδης.

Ταυτόχρονα η Wind σημειώνει πως «οι συνδρομητές της μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά απεριόριστα DATA χωρίς να ανησυχούν για την κατανάλωση των δεδομένων απλά ενεργοποιώντας την υπηρεσία unlimited GΒ».

Σημειώνεται πως η εμπειρία των απεριόριστων δεδομένων παρέχεται στα εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα W με μειωμένο μηνιαίο πάγιο για συνδρομητές συμβολαίου οικιακούς και εταιρικούς.

Η μείωση της τιμής θα είναι διαθέσιμη από τις 16 Δεκεμβρίου 2019.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ