Χίος, Πέμπτη 20 Ιουνίου

Χριστιάνα Καλογήρου: «Τα ερευνητικά προγράμματα πολύτιμο εργαλείο και εφόδιο για τους παραγωγούς μας και την ενίσχυση του εισοδήματός τους»

Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Πέμ, 22/11/2018 - 16:32

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 στη μεγάλη αίθουσα επίσημων τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών η εκδήλωση με θέμα «Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσα από την ερευνητική συνεργασία με το ΕΚΠΑ».

 

Η εκδήλωση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Οι ομιλητές επισήμαναν τη μεγάλη αξία που έχει για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα η επιστημονική έρευνα και με έμφαση υπογράμμισαν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την παραγωγή και τους παραγωγούς μέσα από την αξιοποίηση των μοναδικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων που συναντάμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

Όπως είναι γνωστό, σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για το λάδι, το μέλι, τη βιοποικιλότητα (αρωματικά φυτά) και τα υποπροϊόντα του σταφυλιού.

 

Στόχος είναι με τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η αξία τους μέσα από την ταυτοποίηση, δηλαδή προϊόντα με ταυτότητα, προϊόντα διακριτά, προϊόντα που μπορούν να βρουν μια καλύτερη θέση στην αγορά, αλλά και καλύτερη τιμή ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών.

 

Η κα. Καλογήρου αρχικά αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη συνεργασία με το ΕΚΠΑ είπε:

 

«Σε κάθε φάση της οικονομικής και κοινωνικής μας εξέλιξης, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, δύο δρόμοι υπάρχουν: Ή να μείνει κανείς αδρανής,  αν επιλέξει την αυτοσυντήρηση, να ακολουθήσει την πεπατημένη ή να αναζητήσει και να επεξεργαστεί νέους δρόμους, να αναζητήσει νέες λύσεις, να δημιουργήσει αυτός νέες συνθήκες, ώστε να μπορεί να κινηθεί διαμορφώνοντας σιγά σιγά μια νέα πραγματικότητα. Να μείνει δηλαδή ικανοποιημένος από αυτό που ήδη υπάρχει ή να ψάξει να βρει αυτό που βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τον μικρό ή μεγάλο ορίζοντα. Έτσι, φτάσαμε στη συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Ψάχνοντας να βρούμε τι ακόμη περισσότερο μπορούμε να κάνουμε, τι κρυμμένο μπορούμε να ανακαλύψουμε, ώστε και την αδράνεια να αντιμετωπίσουμε και νέους δρόμους ανάπτυξης να ανοίξουμε».

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αξία των εξειδικευμένων ερευνητικών προγραμμάτων, αφού μέσα από αυτά όχι μόνο πιστοποιείται η αυθεντικότητα των προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων προϊόντων με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα.  Συγκεκριμένα η Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε:

 

«Μόνο έτσι μπορεί, θα μπορέσει ο τομέας της αγροδιατροφής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά σε αγορές και του εξωτερικού, με προϊόντα τα οποία θα έχουν εξαιρετικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά ποιότητας.

Έτσι για όλα τα προϊόντα μας υπό έρευνα γίνεται για πρώτη φορά ενδελεχής καταγραφή και χαρτογράφηση των βιοδραστικών που περιέχουν και των πιθανών ευεργετικών ιδιοτήτων τους».

 

Επίσης, η Περιφερειάρχης είπε:

 

«Η Περιφέρεια δεν είναι φορέας επιστημονικής έρευνας. Είναι πολιτικός φορέας. Ως τέτοιος έχει υποχρέωση να έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στο αποτέλεσμα. Η διαρκής βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μας ενδιαφέρει. Η βελτίωση του εισοδήματός τους σε μια βάση σταθερότητας και διάρκειας μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει το εντυπωσιακό. Μας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο.

Μεταξύ της εξαγγελίας που φωνάζει για τον εαυτό της, προτιμάμε το χειροπιαστό αποτέλεσμα που ακόμη και αν μιλάει με χαμηλή φωνή έχει το πλεονέκτημα, το πλεονέκτημα να είναι υπαρκτό. Και μάλιστα έτσι θεμελιωμένο ώστε όχι μόνο να είναι υπαρκτό, αλλά και να συνοδεύεται από διάρκεια.

Αυτό είναι το νόημα της συνεργασίας που αναζητήσαμε μαζί με το ΕΚΠΑ, μιας συνεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και που έχω τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει εργαλείο και εφόδιο και για την παραγωγή και για τους παραγωγούς μας».

 

Η Χριστιάνα Καλογήρου ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο, τα μέλη των ερευνητικών ομάδων και τους επικεφαλής καθηγητές για τη συνεργασία αυτή, που όπως σημείωσε έχει και μπορεί να λάβει έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Κ. Δημόπουλου. Επίσης, ομιλίες έκαναν: Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σ.Ε.Β.Τ. και Μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «FoodFor Life» κ. Ρόδιος Γαμβρός με τίτλο: «Συνδέοντας την έρευνα με τη Βιομηχανία Τροφίμων». Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Θωμαΐδης με τίτλο: «Εξειδικευμένη έρευνα για την προώθηση του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς Βορείου Αιγαίο. Ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης με τίτλο: «Η επιστημονική κατοχύρωση της φαρμακευτικής αξίας των βοτάνων και η τοπική επιχειρηματικότητα: το παράδειγμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 20/06/2019 - 06:34
Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, με τους Πάνο Τσακλόγλου, καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Σταύρου, brand president του ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Agata Jakoncic, managing director της MSD GREECE αριστερά και τους Αντώνη Π

Μια ξεκάθαρη θέση για το παρόν και το μέλλον της θέσης και της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην εθνική οικονομία διατυπώθηκε από τον Γιάννη Καντώρο, διευθύνοντα σύμβουλο της INTERAMERICAN, στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον 2ο InvestGR Forum, που οργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου αναλύθηκαν τα ευρήματα έρευνας μεταξύ 35 CEOs πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, την οποία διενήργησε η Metron Analysis με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός». Στο πάνελ σχολιασμού των ευρημάτων και σε παρατήρηση του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου Αντώνη Παπαγιαννίδη, για τον «αιχμηρό τρόπο» με τον οποίο μπαίνει στην πολιτική συζήτηση η «απασφαλισμένη νάρκη» του ασφαλιστικού ζητήματος, ο κ. Καντώρος χωρίς περιστροφές συνέδεσε τις προϋποθέσεις περαιτέρω επενδύσεων στην Ελλάδα από πολυεθνικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς -όπως είναι και η ACHMEA, μητρική της INTERAMERICAN- με την αναγκαιότητα σοβαρών μεταρρυθμίσεων.

«Εργάζομαι σε έναν κλάδο που είναι long term investor, όπου οι εταιρείες, λόγω των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν, τοποθετούνται με ορίζοντα μιας, δύο ή τριών δεκαετιών. Μιλώντας για προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο, ας ξεκαθαρίσουμε τί είδους επενδύσεις θέλουμε να φέρουμε. Υπάρχουν funds, που μπαίνουν στην αγορά με την προσδοκία υψηλών αποδόσεων της επένδυσης σε πολύ πιο σύντομο χρονικό ορίζοντα -έως πέντε το πολύ χρόνια- αναλαμβάνοντας και πολύ υψηλότερο ρίσκο. Τέτοιοι επενδυτές, έχουν δει την Ελλάδα της κρίσης ως ευκαιρία. ´Ομως, οφείλουμε να προσέξουμε και την ποιότητα των επενδυτών, προσελκύοντας αυτούς που θέτουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτού του είδους οι επενδυτές εκλογικεύουν, κατά κανόνα, περισσότερο τις προσδοκίες τους και διαθέτουν υπομονή» τόνισε ο επικεφαλής της INTERAMERICAN, υπαινισσόμενος σαφώς και τη στάση των μετόχων της εταιρείας του, που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα σε βάθος χρόνου. Επισημαίνεται ότι η ACHMEA έχει πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας εδώ και 18 χρόνια με την αγορά της INTERAMERICAN. Αυτή η πολιτική μεσομακροπρόθεσμης επενδυτικής πολιτικής ενισχύει ιδιαίτερα το στοιχείο της εμπιστοσύνης, που στην ασφάλιση είναι κρίσιμο όχι μόνο για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και της τοπικής επιχείρησης, αλλά και για τη σχέση με τον πελάτη.

´Οσον αφορά στην έννοια του μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα της επένδυσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πριν μια πενταετία, ο κ. Καντώρος υπογράμμισε ότι δεν χωρούσε ανάλογος σχεδιασμός, δεδομένου ότι η διαχείριση υπό συνθήκες capital controls γινόταν στη βάση της καθημερινότητας. Σήμερα, όπως επεσήμανε, είναι εφικτό να ανοίξει η προοπτική και για επενδυτικές κινήσεις, υπό προϋποθέσεις ανάπτυξης: «´Ομως, όχι σε μια Ελλάδα που ασθμαίνει με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% - 2%. Χρειάζονται ρυθμοί 3,5% - 4% και τούτο σημαίνει αλλαγή μείγματος πολιτικής. Ειδικά στον ασφαλιστικό κλάδο, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, μπροστά σε τρεις μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο Γιάννης Καντώρος, αναφερόμενος:

• Πρώτον, στο θέμα των συντάξεων: «Δεν το έχουμε λύσει και θα προχωρούμε σταδιακά σε συνεχή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Το κενό που θα δημιουργηθεί, απαιτεί συμπλήρωση στη λογική του συστήματος των τριών πυλώνων».

• Δεύτερον, στην ασφάλιση υγείας: «Αντιμετωπίζουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με τις μεγαλύτερες ηλικίες στην πυραμίδα να οδηγούν σε υψηλές ιατρικές δαπάνες. Προφανώς, η ανάγκη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κυρίως, στην πρωτοβάθμια υγεία, θα πρέπει να μάς στρέψει σε ένα νέο σύστημα - ωστόσο, με τα γνωστά υφιστάμενα budgets, που δεν θα αυξηθούν και χρειάζεται να τα διαχειριστούμε πιο ορθολογικά και αποτελεσματικά. Και βέβαια, εδώ ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική ασφάλιση μπορούν να αναλάβουν έναν ουσιαστικά συμπληρωματικό ρόλο στο σύστημα. Οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές, διεθνώς, είναι γνωστές».

• Τρίτο θέμα, οι φυσικές καταστροφές: «Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, ενώ η κλιματική αλλαγή αλλάζει και τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο για ζημιές από πλημμύρες και ακραία φυσικά φαινόμενα».

Στους τρεις προαναφερόμενους τομείς, ο διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN διαβλέπει την αναγκαιότητα δραστικών μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και στην ιδιωτική ασφάλιση.

Το 2ο InvestGR Forum, στο οποίο η INTERAMERICAN ήταν μεταξύ των χορηγών για δεύτερη χρονιά,  βασίστηκε στην ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας για τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό. Από τα στοιχεία της έρευνας, πρόεκυψε βελτίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που οφείλεται κυρίως στην αντίληψη εξόδου της Ελλάδος από την οικονομική κρίση. Εντοπίστηκαν ως πιο ελκυστικοί τομείς ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές, το real estate, ενώ αξιολογήθηκαν ως ανασταλτικοί παράγοντες επενδύσεων το διοικητικό περιβάλλον του δημοσίου, το φορολογικό πλαίσιο, η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης, η περιορισμένη έρευνα και καινοτομία. Μόνο ο παράγοντας του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογήθηκε από τους CEOs σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το γεγονός ότι οι επικεφαλής των πολυεθνικών επιχειρήσεων τοπικά έχουν σταθερά πιο θετική εκτίμηση για την Ελλάδα, ως επενδυτικό προορισμό, σε σχέση με την εντύπωση που υπάρχει στις έδρες των επιχειρήσεών τους - στις μητρικές εταιρείες, τους καθιστά εν δυνάμει «πρεσβευτές» τις χώρας μας στο εξωτερικό προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η εντύπωση.