Λαμπρά εγκαίνια για την μυστηριώδη... μαστίχα

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 29/04/2023 - 18:54
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας στην Καλλιμασιά

Μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που φιλοδοξεί να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιότητες του διαμαντιού της Χίου, της μαστίχας, άνοιξε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 29 Απριλίου 2023 με τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας της Μαστίχας (ΚΕΜ), στην Καλλιμασιά. Παρουσία του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκου -που τέλεσε και τον αγιασμό- της Γενικής Γραμματέως του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και πρώην Περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, Αντιπεριφρειαρχών, του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Μανδάλα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Καλογεράκη, του Προέδρου Πρωτοδικών Χίου και του Ταξίαρχου Χίου, του καπ. Παναγιώτη Τσάκου, του sir Μενέλαου Πάγκαλου, εκτελεστικού αντιπροέδρου BioPharmaceutical R&D στην Astra Zeneca και πλήθους προσκεκλημένων από τον ιατρικό, φαρμακευτικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο, που γέμισε ασφυκτικά τον αύλειο χώρο του Κέντρου, άνοιξε τις πύλες του επισήμως ένα όνειρο χρόνων κι ένα καθοριστικό εργαλείο για την περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση του λευκού μας χρυσού, που μαζί με τη ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού της Χίου.

Την προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τελετή των εγκαινίων άνοιξαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και επί πολλά χρόνια στο παρελθόν Πρόεδρος της ΕΜΧ, Κώστας Γανιάρης, ο νυν Πρόεδρος, Γιώργος Τούμπος και ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΜ, Πρόεδρος της IASIS PHARMA, Κων/νος Παχής. Ακολούθησε η παρουσίαση του ΚΕΜ από τον Διευθύνοντα Σύμβουλό του, Γιάννη Μανδάλα, ενώ την κορδέλα, μετά τον αγιασμό του Μητροπολίτη, έκοψε ο sir Μενέλαος Πάγκαλος, που όντας Χιώτης από τον Βροντάδο δήλωσε φοβερά υπερήφανος για το συγκεκριμένο επίτευγμα, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Προηγήθηκε βράβευση της Χριστιάνας Καλογήρου, που πίστεψε στο όραμα των ανθρώπων της Ένωσης και με την καθοριστική βοήθεια και του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου, Γιώργου Πλακωτάρη, παρόντα επίσης, κατόρθωσαν να χρηματοδοτήσουν το Κέντρο μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, που φτιάχτηκε ειδικά για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε ο Γιώργος Πλακωτάρης να έχουμε το πρώτο τέτοιο Κέντρο όχι μόνο στο Β. Αιγαίο αλλά στην Ελλάδα.

Ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων ανά ομάδες στους χώρους του Κέντρου, όπου τώρα απασχολούνται 3 ακόμη νέοι εργαζόμενοι, συνεπικουρούμενοι βέβαια από εργαζόμενους της Mediterra, της ΕΜΧ, αλλά και της IASIS PHARMA. Σε πλήρη ανάπτυξη το Κέντρο και σε βάθος χρόνου μπορεί να απασχολήσει ακόμη και 25 άτομα, ενώ έχει κατάλληλες πιστοποιήσεις για να παράγει ακόμη και φάρμακα.

Στα αξιοσημείωτα των εγκαινίων η είδηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κλινική έρευνα για τη δράση της μαστίχας στην καταπολέμηση της υπέρτασης, η αναμονή ανακοίνωσης θετικών αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χίου και η παρουσίαση για πρώτη φορά στους καλεσμένους ενός νέου προϊόντος, ελληνικού αγελαδινού γιαουρτιού σε σκόνη, με τη μέθοδο της λυοφιλίωσης, που με την προσθήκη λίγης ποσότητας νερού μετατρέπεται σε κανονικό γιαούρτι, ανοίγοντας νέους ορίζοντες αξιοποίησης όχι μόνο της μαστίχας αλλά και άλλων προϊόντων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ θα προβληθεί στην Αλήθεια TV.

k._ereynas_mastihas_egkainia_gia_to_diamanti_tis_hioy_ti_mastiha

Ο sir Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος BioPharmaceutical R&D στην Astra Zeneca εγκαινιάζει το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας στην Καλλιμασιά
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας στην Καλλιμασιά
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας στην Καλλιμασιά
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας στην Καλλιμασιά
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας στην Καλλιμασιά
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας της Μαστίχας Κώστας Γανιάρης
Γιώργος Πλακωτάρης, Χριστιάνα Καλογήρου, Γιάννης Μανδάλας
Ο δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης τιμά τον sir Μενέλαο Πάγκαλο
Ανδρέας Καραμούζος, Ηλίας Σμυρνιούδης, Θανάσης Καρτάλης, μέλη και οι 3 του επιστημονικού συμβουλίου του Κέντρου Έρευνας της Μαστίχας
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Μενέλαος Πάγκαλος, Γιάννης Γεωργιάδης, Χάρης Βαβουρανάκης
Ξενάγηση στο Κέντρο Έρευνας από τον χημικό Αντώνη Καλλίτση
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας της Μαστίχας στην Καλλιμασιά

Σχετικά Άρθρα