Η Λέσβος, η Ικαρία και τα Ψαρά ανάμεσα στα 30 ευρωπαϊκά νησιά που θα έχουν ενεργειακή αυτονομία έως το 2030

Τετ, 06/12/2023 - 07:06

Στη λίστα των έξι νησιών από όλη την Ελλάδα και των 30 από όλη την Ευρώπη, που έχουν στόχο να καλύπτουν το 100% των ενεργειακών τους αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030, ανήκει από χτες η Λέσβος, η Ικαρία και τα Ψαρά σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα έξι ελληνικά νησιά που βρίσκονται στη λίστα Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η Λέσβος, η Ικαρία, τα Ψαρά, η Αστυπάλαια, η Τήλος και η Μεγίστη.

Οσον αφορά την γειτονική μας Λέσβο, οι Δήμοι Μυτιλήνης και  Δυτικής Λέσβου, υπέβαλαν πρόταση στο πρόγραμμα «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» από τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), μετά την επίσημη ανακοίνωση του Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson τον Ιούνιο, στο ετήσιο φόρουμ της σχετικής πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε στο νησί Σααρέμα της Εσθονίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δυο δήμων, με την καθοδήγηση της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας και τον εθνικό συντονιστή, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), για τα επόμενα τρία οι δύο δήμοι, θα λάβουν τεχνική υποστήριξη στους τομείς της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, των μεταφορών, της θέρμανσης και ψύξης, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας και παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο δίκτυο, με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία της Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα τα έργα στα οποία το νησί μας θα λάβει τεχνική υποστήριξη είναι τα εξής:

1. Ανάπτυξη γεωθερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Στύψη, βάσει της άδειας παραγωγής και προγραμματισμού της ΔΕΗΑΝ.

2. Ανάπτυξη μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη δυτική Λέσβο, με σκοπό την αντιμετώπιση των περικοπών των αιολικών σταθμών και την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους.

3. Σχεδιασμός και ανάπτυξη μονάδας παραγωγής βιοαερίου αξιοποιώντας το διαθέσιμο δυναμικό βιοαποβλήτων στο νησί.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη, δήλωσαν για την επιτυχία αυτή:

«Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα παίξει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των σχετικών έργων αξιοποιώντας τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων. Σε μία περίοδο που τα ενεργειακά κόστη είναι ιδιαίτερα αυξημένα και η αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων για το νησί μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, μία τόσο σημαντική διάκριση μας γεμίζει αισιοδοξία και ικανοποίηση για τη μεθοδική δουλειά μας».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα