Ηλεκτρικό ρεύμα: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Πώς θα μπει φρένο στην ακρίβεια
Πέμ, 05/05/2022 - 07:48

Η ελαφρότητα των Ευρωπαίων -οι οποίοι κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά- απέναντι στην λαίλαπα της ενεργειακής ακρίβειας – είναι..αβάσταχτη για την Ελληνική κυβέρνηση που επιτάχυνε τους ρυθμούς της, οριστικοποίησε το σχέδιο της και είναι έτοιμη να το ανακοινώσει. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το γενικό πλαίσιο της παρέμβασης και θα ακολουθήσει πιθανότατα την Παρασκευή η εξειδίκευση της από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την επιστροφή των λογαριασμών στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού, λίγο πριν δηλαδή αρχίσει η φρενήρης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105€, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια.

Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια, για όλους, σταματά δηλαδή η προσήλωση στις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται μόνο στην πρώτη κατοικία. Φυσικά θα αφορά και τις επιχειρήσεις.

Είναι σαφές πώς εκτός από την ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, η κυβέρνηση θέλει να βάλει χαλινάρι και στον πληθωρισμό ο οποίος τρέχοντας με διψήφιο ποσοστό...ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές πολιτικές μείωσης των φόρων.

Η φόρμουλα της κυβέρνησης όπως έγραψε ήδη το skai.gr θα έχει 2 βασικά συστατικά. Το πρώτο θα αφορά το πλαφόν στην χονδρική τιμή και το δεύτερο επιδοτήσεις στη λιανική. Σε πρώτη φάση ο χρονικός ορίζοντας είναι για 6 μήνες, από τον Ιούνιο δηλαδή έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του skai.gr, το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει και κάποια αναδρομικότητα η οποία μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις που θα γίνουν. Αν χρειαστεί, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επεκτείνει την παρέμβαση για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν ανέρχονται σε περίπου 2,5δισ€ για το εξάμηνο και θα προέλθουν από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Πηγή: https://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα