"Ιπτάμενες" οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου στην Aegean και τη Sky
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 17/06/2022 - 15:30

Επιστολή διαμαρτυρίας για την υψηλή τιμή των εισιτηρίων, από και προς το νησί της Χίου,  στέλνει στις αεροπορικές εταιρείες Aegean και Sky Express ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής ζητώντας τους να μειώσουν τα ναύλα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για μια τετραμελή οικογένεια, μόνο το κόστος των εισιτηρίων εκτοξεύεται στο ποσό των 920 ευρώ, γεγονός που λειτουργεί απαγορευτικά και για τον επισκέπτη αλλά και για τον μόνιμο κάτοικο του νησιού που θέλει να μετακινηθεί στην πρωτεύουσα.

Αναλυτικά αναφέρει:

"Η παραμεθόρια νησιωτική περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πολλές πιέσεις συμπεριλαμβανομένων του μεταναστευτικού, της επιδημίας του κορονοϊού, της διαρκής αύξησης των τιμών σε όλα τα επίπεδα και τόσων άλλων, αρκετών εκ των οποίων είμαι σίγουρος ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, και στον αντίποδα των όποιων δυσκολιών, σημειώνεται φέτος αύξηση της τουριστικής κίνησης, δίνοντας μια οικονομική ανάσα στη χώρα μας. Η πλειοψηφία των τουριστών φτάνουν στην Ελλάδα με απευθείας ναυλωμένες πτήσεις (charter), ενώ σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Τουρισμού, κυρίου Κικίλια, παρατηρείται «Πρωτοφανής ζήτηση εισιτηρίων από ΗΠΑ για Ελλάδα και περισσότερες πτήσεις».

Δυστυχώς ανάλογη κίνηση δεν αποτυπώνεται και στο νησί της Χίου, το οποίο δεν έχει κανένα επιβεβαιωμένο charter για το 2022. Συνέπεια αυτού, είναι οι επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και ολόκληρο το νησί, να στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό από τη γείτονα χώρα της Τουρκίας, με αρκετές διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή και τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, στον εσωτερικό τουρισμό και στους ξένους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν το νησί με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα ή δευτερευόντως τη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας έτσι το κόστος μετακίνησής τους. 

Κάνοντας μια έρευνα για αεροπορικά εισιτήρια από και προς τη Χίο σε ένα χρονικό ορίζοντα για πτήση μια εβδομάδα αργότερα, παρατηρούμε ότι το κόστος μετ’ επιστροφής για μια 4μελή οικογένεια ανέρχεται το λιγότερο σε 230€ το άτομο (με μια μόνο αποσκευή 8 κιλών) άρα το συνολικό κόστος που καλείται να πληρώσει η οικογένεια φτάνει τα 920€. Ανάλογη εικόνα ή και με υψηλότερο ναύλο παρατηρείται για όλο το καλοκαίρι.

Είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο ποσό είναι απαγορευτικό για ένα ταξιδιώτη που επιθυμεί να επισκεφτεί το νησί μας και βέβαια για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό και τον ακρίτα Χιώτη που θέλει να μετακινηθεί προς την πρωτεύουσα. Γνωρίζω ωστόσο ότι συχνά οι εταιρείες σας κάνουν προσφορές για οικονομικότερα εισιτήρια, αλλά πρόκειται για πτήσεις αρκετούς μήνες αργότερα και η πλειοψηφία των κατοίκων δεν δύναται να γνωρίζουν επακριβώς τις ημερομηνίες μετακίνησής τους.

Όπως γίνεται κατανοητό, η εύκολη και μέσα σε λογικά πλαίσια οικονομική μετακίνηση είναι κομβικής σημασίας για το νησί της Χίου λόγω του ότι συντελεί στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας αλλά και την μετακίνηση των κατοίκων. Για το λόγο αυτό παρακαλώ να εξετάσετε τη δυνατότητα μείωσης της τιμής των ναύλων, όπου αυτό είναι εφικτό προκειμένου να συμβάλλεται και εσείς με τον τρόπο σας στη βελτίωση της ζωής των Χιωτών και την οικονομική ανάκαμψη του νησιού μας.

Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε το βάσιμο του αιτήματός μας και παρακαλώ για την άμεση ανταπόκρισή σας."

 

Σχετικά Άρθρα