Και στις αποζημιώσεις ριγμένοι οι μαστιχοπαραγωγοί

Στην πολιτική δυναμική της κάθε περιφέρειας αποδίδει την άνιση αντιμετώπιση ο Πρόεδρος της ΕΜΧ και διαμηνύει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 01/12/2022 - 14:26

“Δεν γίνεται κάθε φορά οι μαστιχοπαραγωγοί να είμαστε οι ριγμένοι του συστήματος των αποζημιώσεων” ,υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γεώργιος Τούμπος,  σχολιάζοντας το ποσό των 8 εκ. ευρώ που δόθηκαν ως αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιητικό που η κυβέρνηση δίνει τόσο μεγάλα ποσά αποζημιώσεων μετά από καταστροφές καλλιεργειών λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αλλά διερωτήθηκε γιατί  στη Χίο, μετά από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές του 2012 και του 2016  το συνολικό ποσό αποζημιώσεων -κι αυτό μετά από πάρα πολλές προσπάθειες- δεν ξεπέρασε τα 1,8 εκ. ευρώ, όταν σ’αυτές τις φωτιές χάθηκαν 260.000 μαστιχόδεντρα!

«Φέτος λόγω των βροχοπτώσεων έχουμε μέχρι τώρα μια απώλεια  στην παραγωγή γύρω στους 9 τόνους. Οι μαστιχοπαραγωγοί πληρώνουν πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα από τους ελαιοπαραγωγούς και αναμένουμε κι εμείς ανάλογες αποζημιώσεις. Εμείς έχουμε 24 εκατομμύρια τζίρο. Όταν έχει μειωθεί η παραγωγή κατά 30% πρέπει να πάρουμε 7 εκατομμύρια, για το πω με απλή αριθμητική. Θα τα πάρουμε ή θα αντιμετωπιστούμε πάλι ως πολίτες 3ης κατηγορίας;», τόνισε ο κ. Τούμπος, και πρόσθεσε ότι ζητούν ισονομία στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα ασφάλιστρα για τη μαστίχα είναι 4%, ενώ για την ελαιοπαραγωγή στο 1,5%, λέγοντας ότι θέτουν θέμα επαναπροσδιορισμού της ασφαλιστικής αξίας του ΕΛΓΑ.

Επιχειρώντας να προσδιορίσει τα αίτια που προκαλούν αυτή την άνιση αντιμετώπισή τους σημείωσε με νόημα  ότι «η πολιτική δυναμική της κάθε περιφέρειας συνδέεται άμεσα με τις αποζημιώσεις που δίνονται στις καλλιέργειες ανά περιφέρεια».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ζητάμε ισονομία», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ.

oi_mastihoparagogoi_einai_panta_oi_rigmenoi_toy_systimatos

Σχετικά Άρθρα