Καλή η φετινή ελαιοπαραγωγή στο νησί

Θα φτάσει τους 800 τόνους, σύμφωνα με τον Μάριο Γκολέμη, Δ/ντή Αγρ. Οικ. και Κτην. της Π.Ε. Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 19/09/2019 - 12:19

Αρκετά καλή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή είναι η φετινή για τη Χίο, σύμφωνα με το Δ/ντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου, Μάριο Γκολέμη, που εκτιμά ότι η παραγωγή θα φτάσει στους 800 τόνους, όταν πέρσι – που ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές- κυμάνθηκε στους 20 με 25 τόνους, ενώ μια πολύ καλή χρονιά μπορεί να φτάσει και στους 1.000.

Αφενός ο καλός καιρός (οι βροχές που προηγήθηκαν), το πρόγραμμα ψεκασμών για το δάκο που υλοποιούν, καθώς και το χαρακτηριστικό της ελιάς όταν μια χρονιά δεν παράγει να το κάνει την επόμενη, συνέβαλαν για να υπάρχει φέτος αυτή η παραγωγή, είπε ο κ. Γκολέμης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στη Χίο δυστυχώς υπάρχουν και πολλές ακαλλιέργητες εκτάσεις, που μένουν ανεκμετάλλευτες, παρά την καρποφορία.

Ήδη η υπηρεσία τους βρίσκεται στη 3η φάση ψεκασμών για το δάκο, έργο για το οποίο διατέθηκαν 165.000 ευρώ, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να συλλέξουν τον καρπό θα πρέπει να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 28 ημερών από την τελευταία φάση δακοκτονίας.

Όσον αφορά το λάδι που παράγεται στο νησί εντάσσεται στην κατηγορία της καλής ποιότητας  - κάτω από 1 οξύτητα- γεγονός που συνέδεσε με τις «καλές συνήθειες» που έχουν αποκτήσει οι παραγωγοί μη μαζεύοντας «ξερόνια» και μη αφήνοντας πολλές μέρες, πριν το ελαιοτριβείο, το προϊόν στις αποθήκες.

Σχετικά Άρθρα