Καλύτερη αλλά όχι καλή η φετινή τουριστική χρονιά

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΧΙΟΥ ΑΝΤ. ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 07/10/2022 - 13:19

Κάνοντας "ταμείο" για την  φετινή τουριστική περίοδο η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Αντιγόνη Μαϊστράλη αναφέρθηκε σε μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες δύο, λόγω covid,  αλλά διευκρίνησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν μια καλή σεζόν, αν συγκριθούν τα αποτελέσματά της με εκείνα της δεκαετίας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα η Βόρεια Ευρώπη να ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασε υψηλές πληρότητες αλλά ο Ιούνιος και ο Μάιος δεν είχαν καλή απόδοση, ενώ ο Σεπτέμβριος κινήθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες που είχαν, γεγονός που απέδωσε και στην απουσίας της ευρωπαϊκής οργανωμένης αγοράς.

«Πάνω από το 50% των αφίξεών μας ήταν από την Ελλάδα, ενώ είχαμε και αρκετούς ομογενείς», τόνισε η κα Μαϊστράλη επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επισκέπτες που ταξιδεύουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γεγονός που αυξάνει το ζητούμενο που είναι η προσέλκυση ευρωπαίων τουριστών ή δημιουργία κινήτρων ώστε να διευρυνθεί η περίοδος, πέραν του Ιουλίου – Αυγούστου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρθηκε στο ενεργό ενδιαφέρον που υπάρχει – μένει να μετουσιωθεί σε πράξη- για άνοιγμα των αγορών από Τσεχία, Νορβηγία , Πολωνία και Ρουμανία- ενώ μίλησε και για δυνατότητα το νησί να γίνει πύλη εισόδου από τη γείτονα Τουρκία, κάτι που βέβαια έχει αρκετά προαπαιτούμενα, μεταξύ άλλων και επίλυση ζητημάτων που άπτονται της βίζας, προκειμένου τουρίστες που "αγοράζουν διακοπές στην Τουρκία να έχουν και την εναλλακτική επίσκεψης σε ένα ελληνικό νησί".

Στα ζητούμενα για την επόμενη χρονιά η κα Μαϊστράλη, που είναι μέλος και της ομοσπονδίας ξενοδόχων, έθεσε την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που εκτόξευσε τα λειτουργικά τους έξοδα κατά 30%, λέγοντας ότι διεκδικούν ειδικό τιμολόγιο ρεύματος τα ξενοδοχεία (όπως π.χ. είναι το βιομηχανικό). Επίσης εστίασε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι η φετινή κίνηση κατέδειξε την ανάγκη για σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, πέραν της Καβάλας που εκτελούνται δρομολόγια, αλλά και την εφαρμογή πλαφόν στον αριθμό εισιτηρίων από ανά νησί. Παρατηρήθηκε – είπε- να υπάρχει ενδιαφέρον ατόμων να ταξιδέψουν στη Χίο, αλλά δεν έβρισκαν εισιτήρια γιατί είχαν εξαντληθεί για τους άλλους προορισμούς.

Τέλος επεσήμανε ότι ο κοινωνικός τουρισμός ως πρόγραμμα είναι μια καλή εκκίνηση για να μπορέσει ένας ξενοδόχος να καλύψει βασικά έξοδα, αλλά θα ήταν ακόμη καλύτερο να δοθούν κίνητρα ώστε να ανοίξει η περίοδος για να ταξιδεύουν περισσότεροι σε μήνες που υπάρχει μεγαλύτερη άνεση εξεύρεσης καταλύματος αντί στο ζενίθ του καλοκαιριού.

prepei_na_xanampei_sto_paihnidi_i_voreia_eyropi

Σχετικά Άρθρα