Χίος, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου

«Λαυράκι» φοροδιαφυγής 2.500.000 ευρώ από την Εφορία Χίου, με θύματα εκατοντάδες συμπολίτες μας

Κατασκευαστής πουλούσε πλαστά τιμολόγια και εισέπραττε τον ΦΠΑ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 27/02/2018 - 15:12
Πλαστά τιμολόγια

«Λαυράκι» φοροδιαφυγής ύψους 2.500.000 ευρώ κρατάει στα χέρια της η Εφορία Χίου, με αποδέκτες υψηλών προστίμων εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Πρωταγωνιστής της πλεκτάνης είναι Χιώτης κατασκευαστής, που επικαλούμενος πιστωτικό ΦΠΑ, πρότεινε σε γνωστούς του και εκείνοι τον γνώριζαν στους… γνωστούς τους, λέγοντας τους ότι μπορεί να τους διευκολύνει με τιμολόγια εικονικών εξόδων, προκειμένου να αποφύγουν την σφαγιαστική φορολογία, αρκεί οι αποδέκτες να του πλήρωναν τον ΦΠΑ.

Αυτό έγινε για αρκετό διάστημα όπου ο μεν κατασκευαστής αγόραζε απλά μπλοκ αποδείξεων από τα βιβλιοπωλεία έβαζε την σφραγίδα του και την υπογραφή του και πιστοποιούσε ότι πραγματοποίησε σειρά κατασκευαστικών εργασιών, που σχετίζονται με το αντικείμενο της εργασίας του.

Οι εξυπηρετούμενοι έπαιρναν το ευεργετικό τιμολόγιο εξόδων, ο εξυπηρετών τσέπωνε τον ΦΠΑ και η Εφορία απλά φορτώνονταν με πλαστά τιμολόγια, μέχρι που όπως όλες αυτές οι δουλειές κι’ αυτή κάπου σκάλωσε.

Η Εφορία πραγματοποίησε έλεγχο στον κατασκευαστή, δεν βρήκε κανένα τιμολόγιο στα συρτάρια του αλλά δεν βρήκε και τιμολόγια αγοράς υλικών, ενώ στην ουσία βρήκε την επιχείρηση ανενεργή και με κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Βεβαίως επειδή το Δημόσιο σπανίως… χάνει, προχωράει τώρα σε ελέγχους τιμολογίων, που βρίσκει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, οπότε τα τιμολόγια του εν λόγω κατασκευαστή τα καταχωρεί αμέσως στα πλαστά, καλώντας τους παραλήπτες να πληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο, το οποίο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι.

Από την εν λόγω ιστορία, πραγματικά η αγορά είναι ανάστατη, με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό θυμάτων, που απλά περιμένουν την σειρά τους.

Υπ’ όψιν πρόβλημα δεν έχουν μόνο αυτοί που πήραν πλαστά τιμολόγια και δεν έκαναν καμιά εργασία στην επιχείρηση ή το σπίτι τους, αλλά έχουν και όσοι έκαναν, καθώς ο εν λόγω κατασκευαστής έκοβε μονίμως πλαστά τιμολόγια.

Και το πρόβλημα υπάρχει, γιατί ακόμα και αν έκαναν εργασίες ο κατασκευαστής δεν έκανε αγορές υλικών, οπότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες, πράγμα δύσκολο ειδικά στην Εφορία.

Μέχρι στιγμής πάντως, με την λογική που κινείται το υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι απίθανο η φοροδιαφυγή, που εντοπίστηκε, να εισπραχθεί στο υπερδιπλάσιο της ζημιάς, κατανεμημένο στους αποδέκτες των τιμολογίων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί και να επιμεριστεί στην αγορά και ειδικά σε όσους συμμετείχαν στην εν λόγω παρανομία, ποσό που ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ!

 

ΔΟΥ Χίου

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 19/11/2018 - 20:41

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο αντιγριπικός εμβολιασμός ηλικιωμένων στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη, που οργανώθηκε από τον Δήμο με την υποστήριξη της INTERAMERICAN. Η εταιρεία διέθεσε και φέτος στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου, μέσω της ιδιόκτητης μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας MEDIFIRST στα νότια προάστια, σημαντικό αριθμό εμβολίων. Ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα Κ.Α.Π.Η., δύο του Ελληνικού και δύο της Αργυρούπολης. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω σύμπραξη της INTERAMERICAN με την τοπική αυτοδιοίκηση επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση από το 2012, στο πλαίσιο του εταιρικού ενδιαφέροντος για τις τοπικές κοινωνίες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Οι ηλικιωμένοι συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου από τις επιπλοκές της γρίπης, με πιο συνηθισμένη επιπλοκή την πνευμονία, εξ αιτίας της οποίας έχουν καταγραφεί και θάνατοι. Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) για την προστασία από τη γρίπη, πέρα από τον εμβολιασμό, συστήνει τήρηση μέτρων υγιεινής για τα χέρια και το αναπνευστικό, έγκαιρη χρήση αντιϊκών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις -μέσα σε 48 ώρες- κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών και καταφυγή σε ιατρική συμβουλή, σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

 

Η INTERAMERICAN αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών για τη φροντίδα της υγείας στο επίπεδο της πρόληψης, έχοντας υιοθετήσει, μεταξύ άλλων, και τον τρίτο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. για «καλή υγεία και ευημερία». Η εταιρεία δραστηριοποιείται ολιστικά στη διαχείριση της υγείας, από την ασφάλιση και τις υπηρεσίες μέχρι τη δημιουργία «περιβάλλοντος» παροχών και επιλογών για ευεξία και ποιότητα ζωής (οικοσύστημα υγείας), στο πλαίσιο του νέου, καινοτόμου Συστήματος Υγείας «bewell», που πρόσφατα παρουσίασε και διαθέτει στην αγορά.