Χίος, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Μεγάλο ενδιάφερον  στην ημερίδα για τη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων με το σύστημα της οικιακής κομποστοποίησης

Αλλοι 400 κάδοι θα διατεθούν δωρεάν στους Δημότες της Χίου. 
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 09/05/2019 - 06:15

           Ενημερωτική ημερίδα για τη διαχείριση των οργανικών αποριμμάτων με το σύστημα της οικιακής κομποστοποίησης, πραγματοποιήθηκε στις 5.30 μ.μ. της Τετάρτης 8 Μα'ί'ου 2019, στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, από το Δήμο Χίου, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, από τον Γιώργο Παππά και την ''ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΠΠΑΣ Ε.Ε''(την εταιρία από την οποία προμηθεύτηκε ο Δήμος Χίου τους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης), σχετικά με τη διαδικασία της μετατροπής των οικιακών αποριμμάτων και των αποριμμάτων των καταστημάτων εστίασης σε ειδικό ''κομπόστ'', λίπασμα δηλαδή ωφέλιμο για το έδαφος, με τη χρήση των κάδων κομποστοποίησης που διατίθενται από το Δήμο Χίου για την οικιακή χρήση τους από τους Δημότες.

Ανακοινώθηκε ξανά την Τετάρτη το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, ότι υπάρχουν ακόμη 400 κάδοι διαθέσιμοι και όσοι επιθυμούν κάδο κομποστοποίησης οργανικών αποριμμάτων, μπορούν να τον προμηθευτούν υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Χίου. 

             Το ακροατήριο έθεσε ερωτήσεις για τον τρόπο χρήσης του κάδου και τη διαδικασία κομποστοποίησης που εξήγησε ο Γιώργος Παππάς, ο οποίος εστίασε στα απορίμματα που πρέπει να αποφεύγει κανείς να ρίπτει στους ειδικούς αυτούς κάδους(όπως όξινα φρούτα, χλωρά φύλλα, λίπη, ωμά κρέατα, περιτώματα ζώων κ.οκ.)και έδειξε τον τρόπο χρήσης του εξειδικευμένου αναδευτήρα που είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί κανείς για την καλή και υγειή διατήρηση του υλικού που αποθηκεύεται(και ζυμώνεται σε ''κομπόστ'' με τα οργανικά στοιχεία που αντιδρούν και συντίθενται μεταξύ τους).

              Τόσο ο Γιώργος Παππάς(από την ΠΑΠΠΑΣ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ), όσο και ο Αντιδήμαρχος Χίου Γιώργος Μπελέγρης που προλόγισε την εκδήλωση, τόνισαν ότι η χρήση των κάδων κομποστοποίησης(αν υιοθετηθεί από μεγάλο μέρος του πληθησμού)μπορεί να καταφέρει την αποφυγή  και τον περιορισμό στο ελάχιστο της Υγειονομικής Ταφής των απορριμάτων, με ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος

                Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση και τη ζύμωση του ''κομπόστ'', όπως αναφέρθηκε, είναι περίπου 3 μήνες. Δυσάρεστες μυρωδιές δεν θα υπάρχουν αν τηρούνται οι κανόνες για τα απορρίματα που δεν πρέπει να ρίπτονται στους κάδους αυτούς. Είναι πολύ εύκολη και κατανοητή η χρήση τους και μπορούν να τοποθετηθούν σε υπαίθριους χώρους κοντά στο σπίτι(κήπος, πίσω αυλή ή χωράφι π.χ.). Στους κάδους κομποστοποίησης  μπορούμε να πετάμε, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών όπως κρέας, ψάρι, καφές...φρούτα και λαχανικά που έχουν αποβάλλει την υγρασία τους, χαρτί, κλαδέματα κήπων, βότανα...και γενικά οτιδήποτε οργανικό. 

                 Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα τέτοιο κάδο κομποστοποίησης, μπορούν να υποβάλλουν τν αίτησή τους ηλεκτρονικά στη σελίδα του Δήμου Χίου. Υπάρχουν ακόμη 400 κάδοι που θα διατεθούν δωρεάν στους Δημότες της Χίου

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 17/09/2019 - 09:34

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας χθες ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης για την δεύτερη φάση του τρέχοντος έτους, του Μεταφορικού Ισοδύναμου Επιχειρήσεων.

Καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα υποβολής παρέχεται στους δικαιούχους που υπάγονται στα οριζόμενα της ισχύουσας Πρόσκλησης.