Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Το μεταφορικό των καυσίμων απευθείας στους καταναλωτές

Παρ, 31/07/2020 - 18:09

Από αύριο, 1η Αυγούστου 2020, δικαιούχοι του Μεταφορικού Ισοδύναμου των καυσίμων θα είναι απευθείας οι καταναλωτές. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των 34 νησιών, όπου εφαρμόζεται το μέτρο. 

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρο 112) και η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή που ισχύει για τις μετακινήσεις. 

Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η σχετική δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για αλλαγή σε ότι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στον κρίσιμο τομέα των καυσίμων, κάτι που κατ’ επανάληψη είχε ζητήσει  και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, χαρακτηρίζοντας  το σχεδιασμό του πιλοτικού προγράμματος «απερίγραπτα πρόχειρο με αποτέλεσμα να μην ωφελεί ουσιαστικά τους νησιώτες και να διαλύει οικονομικά τους πρατηριούχους».

Η καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου μέσω των πρατηρίων λήγει σήμερα 31/7/2020  

Σάβ, 08/08/2020 - 06:50

25 εργάτες και υπαλλήλους για 4 μήνες θα προσλάβει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για να τεθούν σε λειτουργία και οι 4 κοσκινίστρες που εγκαθίστανται στο Πυργί, την Καλαμωτή, τα Νένητα και την Καλλιμασιά, προκειμένου να γίνεται η σε πρώτο στάδιο επεξεργασία του μαστιχιού.

Η προσπάθεια για τις κοσκινίστρες ξεκίνησε πιλοτικά πέρσι και φέτος επεκτείνεται, ενώ παράλληλα εν’οψει του νέου άλματος που σκοπεύει να κάνει ο συνεταιρισμός με τη δημιουργία νέου συγκροτήματος στην Καρδαμάδα για τον καθαρισμό του προϊόντος με αέρα (με βαρυτικό διαλογέα), δοκιμαστικά από το χειμώνα να θα δημιουργήσει μια μικρή γραμμή παραγωγής ώστε να δοκιμαστούν τα μηχανήματα που έχει.

«Θέλουμε», είπε από το Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, «όταν εγκριθεί η πρότασή μας και υλοποιηθεί να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τη μονάδα. θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η έγκριση της πρότασής μας, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  λόγω και της οικολογικής διάστασης που έχει αφού δεν θα χρειάζονται πλέον μεγάλες ποσότητες νερού για τον καθαρισμό του προϊόντος, ενώ δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που υπάρχει γίνεται αντιληπτό ότι μια επένδυση πρωτοποριακή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγόμενη ποσότητα, πρέπει να προωθείται με ταχύτητα».

Να σημειωθεί ότι όσοι θέλουν να εργαστούν στις κοσκινίστρες μπορούν να στείλουν email στο : info@gummastic.gr, ή να επικοινωνήσουν με την ΕΜΧ στο 22710 21001 από τις 24 - 30/8 ή με τον τοπικό τους Συνεταιρισμό. Η επιλογή όσων θα προσληφθούν θα γίνει από τους τοπικούς συνεταιρισμούς, όπως διευκρίνισε ο κος Τούμπος.