Χίος, Τρίτη 15 Οκτωβρίου

"Μονόδρομος" η εκφόρτωση καυσίμων στο Λιμάνι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 09/08/2019 - 14:27

«Αν μεταφερθεί η φορτοεκφόρτωση καυσίμων στα Μεστά, φοβάμαι ότι θα αλλάξει άρδην η ακτοπλοΐα», ανέφερε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αντώνης Κέφης απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου,  σχετικά με την εκφόρτωση καυσίμων και άλλων εύφλεκτων στο Κεντρικό Λιμάνι, που όπως ο ίδιος προανέφερε δεν διαθέτει πυρόσβεση.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε υπέρμαχος της χρήσης του Λιμένα των Μεστών, μεταφέροντας ωστόσο την άποψη ότι αν η φορτοεκφόρτωση εύφλεκτων και καυσίμων μεταφερθεί εκεί θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ υπογράμμισε ότι το ίδιο φορτηγό που βγαίνει με καύσιμα από το πλοίο, διασχίζει και την κεντρική πλατεία της Χίου.

Παράλληλα ο κ.Κέφης τόνισε, με νόημα, αναφερόμενος στην αυστηρή νομοθεσία ότι «αν θέλαμε να ελέγχουμε τις εκφορτώσεις τίποτα δεν θα έβγαινε στο Λιμάνι της Χίου», συμπληρώνοντας ότι η εκφόρτωση πραγματοποιείται πάντα με την παρουσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Να σημειώσουμε οτι η παράταση που εχει δωθεί για την εκφόρτωση καυσίμων στο Κεντρικό Λιμάνι της Χιου λήγει τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 15/10/2019 - 06:47

Συνάντηση εργασίας είχε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας και o Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Λούλης, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο υφυπουργός Τουρισμού και ο Γενικός Γραμματέας, έθεσαν το ζήτημα του επανασχεδιασμού του χάρτη των άγονων γραμμών με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση του προϋπολογισμού για τις άγονες γραμμές από τα 90 εκ. ευρώ στα 130 εκ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης για τους πολίτες και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των μικρών νησιών.

Επίσης συζητήθηκε η δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καρπάθου και της Κάσου με την Κρήτη, καθώς τέθηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συζήτησε με τον κ. Πλακιωτάκη και τα ζητήματα που συνδέονται με την κρουαζιέρα. Κοινή πεποίθηση και των δύο πλευρών είναι η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών για την κρουαζιέρα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων σε εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας στα μεγάλα λιμάνια που αποτελούν προορισμούς και έχουν προοπτικές λειτουργίας ως home port.

Ο Μάνος Κόνσολας έθεσε, επίσης, το ζήτημα της αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου. Επισήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, δημιουργούνται νέες προοπτικές και η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών είναι μονόδρομος αφού θα πρέπει να αλλάξει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να δημιουργηθούν νέες ειδικότητες  σε τομείς, όπως:
- Λιμενικά Έργα.
- Καταδύσεις στις Πλατφόρμες Πετρελαίου.
- Αρχαιολογική ανεύρεση και ανέλκυση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ