Χίος, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Μπήκαν οι υπογραφές για το Κέντρο Έρευνας για τη μαστίχα στην Καλλιμασιά

Δευ, 17/06/2019 - 18:14

 

Υπογράφτηκε την Παρασκευή η συνεργασία της ΕΜΧ με το μελετητικό γραφείο που θα αναθέσει σε υπερεργολάβους το έργο της Κατασκευής του Κέντρου Έρευνας για τη Μαστίχα το οποίο θα γίνει σε οικοπεδικό χώρο κοντά στις εγκαταστάσεις της Mediterra στην Καλλιμασιά.

To παραπάνω γνωστοποίησε σε  συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, ο οποίος εκτίμησε  ότι από τον επόμενο μήνα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

Μάλιστα στη συνέλευση του Σαββάτου η ΕΜΧ ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για τη συμμετοχή της στο Κέντρο με το ποσό των 438.000 ευρώ.

Η ΕΜΧ κατέχει το 35% των μετοχών στο κέντρο έρευνας, αντίστοιχο ποσοστό έχει και η θηγατρική εταιρεία της η Mediterra ενώ το υπόλοιπο 30% έχουν οι εταιρείες Pharma Q, Iasis και Spin off της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάλιστα σύμφωνα με το οργανόγραμμα σε πρώτη φάση, μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού τμήματος το οποίο έχει αναλάβει μελετητικά η εταιρεία «Ξινός και Συνεργάτες» με εμπειρία, όπως είπε ο κος Τούμπος, στα εργοστάσια φαρμακοβιομηχανιών, και αφού ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα εξοπλισμού, το κέντρο θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό (βιολόγους, χημικούς, επιστήμονες εργαστηρίου) και διοικητικούς.

Το Κέντρο, ανέφερε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού, θα είναι η ατμομηχανή για την ΕΜΧ και την Mediterra.

Να σημειωθεί ότι το έργο κατασκευής του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με εξασφαλισμένο το 51% του ποσού από το ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Οι υπόλοιποι, λόγω καιρού, ούτε που το σκέφτονται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πρατηριούχων Χίου, Ηλ. Σαββάκη
Δευ, 16/12/2019 - 13:16

Το επίδομα θέρμανσης είναι εκείνο που έχει μερικώς κινήσει την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στο νησί μας, αλλά και κι αυτό τόσο όσο να μπορεί να καλυφθεί το όριο που θέτει η απόφαση για την επιδότηση.

"Οι περισσότεροι που λαμβάνουν 88 ευρώ επιδότηση παραγγέλνουν 200 λίτρα, οι υπόλοιποι που δε δικαιούνται επιδότησης δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία αφού ο καιρός μέχρι τώρα είναι καλός", ανέφερε στο Ράδιο "Αλήθεια" ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμου Χίου, Ηλίας Σαββάκης.

Κατά τον ίδιο τα κριτήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος είναι δικαιότερα και οι περισσότεροι που το δικαιούνται είναι κυρίως οικογένειες με ανήλικα τέκνα και συνταξιούχοι.

Το πετρέλαιο σήμερα διατίθενται από 1,07 έως 1,08 ευρώ/ λίτρο.

Αναφορικά με την επιδότηση οι δικαιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και για να το λάβουν θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet. Σημειώνεται ότι στο επίδομα της περιόδου 2019-2020 συμπεριλαμβάνονται οι αγορές που έγιναν από 15 - 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στην αίτηση αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία:

 • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
 • το ονοματεπώνυμό του,
 • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
 • ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
 • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
 • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
 • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
 • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
 • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
 • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

 • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
 • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
 • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
 • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
 • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
 •  
 • Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
 • α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1/1/2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

  β) Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή:

  Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

 • Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
 • Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο