Χίος, Κυριακή 20 Ιανουαρίου

Ο Γ. Καντώρος, για την ανάπτυξη της ασφάλισης υγείας και τον ρόλο της τεχνολογίας

Η INTERAMERICAN στην πρωτοπορία διαμόρφωσης της νέας εποχής στην ασφαλιστική αγορά, με μοχλό την καινοτομία
Τρί, 13/03/2018 - 15:22
1.	Ο Γ. Καντώρος στο πάνελ για τις ΣΔΙΤ στην υγεία, στο ασφαλιστικό συνέδριο "Ιδιωτική Ασφάλιση: 4+1 βήματα προς το μέλλον".

Τον τόνο των εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά όσον αφορά στους δύο τομείς "αιχμής", την υγεία και την ψηφιακή τεχνολογία, έδωσε με τις τοποθετήσεις του ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, συμμετέχοντας πρόσφατα σε θεματικές ενότητες συζητήσεων στο συνέδριο "Iδιωτική Ασφάλιση: 4+1 βήματα προς το μέλλον" και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αντιστοίχως. Με τη γνώση και εμπειρία του επικεφαλής μιάς πρωτοπόρου εταιρείας που διακρίνεται για την καινοτομία και διαφορετικότητά της, στρατηγικά και επιχειρησιακά, τόσο στις ασφαλίσεις υγείας με ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλισης και ιδιόκτητες υποδομές παροχής υπηρεσιών όσο και στην ταχύτατη υλοποίηση ενός καθολικού ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού, ο κ. Καντώρος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έχουν δρομολογηθεί, ήδη, οι μεγάλες αλλαγές που θα αλλάξουν δυναμικά μέσα στα επόμενα χρόνια την ασφαλιστική αγορά.

 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις ασφαλίσεις υγείας στο 2ο ασφαλιστικό συνέδριο που οργάνωσε στην Αθήνα η Ναυτεμπορική στις 7 Μαρτίου, ο διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN τόνισε πως τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας -βασικά, της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών- αλλά και με βάση τις προβλέψεις πως δεν θα έχουμε θεαματική βελτίωσή της προς το καλύτερο κατά τα επόμενα χρόνια, είναι περιορισμένες. Υπογράμμισε τη διαπίστωση ότι η χώρα έχει ένα ακριβό σύστημα χωρίς την απαιτούμενη ποιότητα, όπου το υψηλό κόστος ανατροφοδοτείται από την απόλυτη αδυναμία συνέργειας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης -"είναι δύο παράλληλοι κόσμοι" επεσήμανε χαρακτηριστικά- με αποτέλεσμα το φαινόμενο της διπλοπληρωμής από 1,65 εκατομμύριο ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση πολίτες (περίπου 870 χιλιάδες είναι οι ασφαλισμένοι με ατομικά συμβόλαια υγείας και 780 χιλιάδες με ομαδικά). Σημειώνεται ότι στο σύνολο των δαπανών για την υγεία, το 59,3% αφορά στη δημόσια χρηματοδότηση και το 40,7% σε ιδιωτικές πληρωμές -πάνω από το 35%- και πληρωμές ιδιωτικής ασφάλισης - λίγο πιο κάτω από 5% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2016 - σύστημα λογαριασμών υγείας).

 

O διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN αναφέρθηκε και στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, που αλλάζει τις συνθήκες ελέγχου της υγείας με την ψηφιακή τηλεϊατρική και διάγνωση, καθώς και στη μη αναστρέψιμη πραγματικότητα της γήρανσης του πληθυσμού. Ο ομιλητής προσδιόρισε τις παραμέτρους για μια νέα προσπάθεια προσέγγισης και συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση της σπατάλης και της καλύτερης κατανομής των διαθέσιμων πόρων, τονίζοντας πως "οποιοδήποτε ευρωπαϊκό μοντέλο και αν επιλέξουμε, με βεβαιότητα θα είναι καλύτερο από τη σημερινή κατάσταση". Τόνισε την αναγκαιότητα επενδύσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας, προβάλλοντας το παράδειγμα της INTERAMERICAN με τις ιδιόκτητες υποδομές (πολυϊατρεία και κλινική) και το δίκτυο υγείας, οργάνωση που βοηθά στη διεξοδική, καθετοποιημένη αντιμετώπιση περιστατικών πριν αυτά οδηγηθούν σε νοσηλεία ή χειρουργείο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί, δημιουργώντας προϊόντα που θα είναι πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα. Ο κ. Καντώρος αναφέρθηκε και στην εισαγωγή ιατρικών πρωτοκόλλων, ως απαραίτητο βήμα για τον εξορθολογισμό κόστους και διαδικασιών: "Κάνουμε τιμολόγηση χωρίς να έχουν προηγηθεί τυποποιημένες διαδικασίες και τούτο είναι οξύμωρο, προκαλώντας αναντιστοιχία κόστους - υπηρεσιών" παρατήρησε, διευκρινίζοντας ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί μια σχετική μελέτη, αφού επί της αρχής υπάρχει μια συμφωνία για ιατρικά πρωτόκολλα, "αλλά η εφαρμογή τους θα πάρει χρόνο".

 

Η τεχνολογία, σε συνάφεια και με την υγεία, έδωσε την ευκαιρία ουσιαστικής τοποθέτησης του διευθύνοντος συμβούλου της INTERAMERICAN και στο Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών στις 3 Μαρτίου όπου, στο πλαίσιο της ενότητας των Digital Disruption Sessions για τη σύγκλιση τεχνολογίας και marketing σε ένα δυναμικό τοπίο με εντυπωσιακές δυνατότητες διαδραστικής επικοινωνίας με διαφορετικά μέσα, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα "Health, Banking and Insurance disrupted". Ο κ. Καντώρος, μετά την εισαγωγή της Andra Keay, managing director της Silicon Valley Robotics, που περιέγραψε πώς θα είναι μια ημέρα κατά το 2030 με συνύπαρξη ρομπότ και ανθρώπων, αναφέρθηκε στη νέα εποχή της ασφάλισης μέσα από τον ψηφιακό κόσμο -από τη διανομή/πώληση μέχρι τη διαχείριση, στη σταδιακή ωρίμανση των καταναλωτών για την αγορά συγκεκριμένου τύπου ασφαλιστικών προϊόντων από το διαδίκτυο και στον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό των ασφαλιστικών εταιρειών, που σημαίνει κατανόηση και παρακολούθηση της δυναμικής του ψηφιακού περιβάλλοντος και αλλαγή τρόπων προσέγγισης των αναγκών του πελάτη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 18/01/2019 - 18:48
Έφη Κοκορέλη, επικεφαλής Αγροτικών Ασφαλίσεων και Bancassurance της INTERAMERICAN.

Η INTERAMERICAN, με ειδικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της συμβολής του στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας, για ακόμη μια χρονιά είναι χορηγός της ετήσιας εκδήλωσης «Αγρότης της Χρονιάς», που οργανώνεται στις 19 Ιανουαρίου στην Μονεμβασιά από την Agrenda. Ειδικότερα, η παρουσία στελεχών της εταιρείας από τη διεύθυνση αγροτικών ασφαλίσεων στην ημερίδα σηματοδοτεί το ασφαλιστικό ενδιαφέρον της για την κοινή αγροτική πολιτική, τα προγράμματα και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τις καλλιέργειες, καθώς και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με σαφή αναφορά στην αγροτική παραγωγή και τη συμβολή στην τοπική ανάπτυξη. Φέτος, η εκδήλωση θα είναι εστιασμένη και στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, δεδομένου ότι θα γίνουν αναφορές στις προκλήσεις για τη σχετική ελληνική προϊοντική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Στην ασφάλιση του αγροτικού τομέα η INTERAMERICAN δραστηριοποιείται, ήδη, από το 2016 και παρέχει στον αγρότη και σε κάθε επιχειρηματία αγροτικών δραστηριοτήτων τη δυνατότητα επιλογής και σύνθεσης ασφαλιστικής προστασίας για υποδομές (ακίνητα, εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, εξοπλισμό), μηχανήματα, φυτική παραγωγή υπαίθρια και εντός θερμοκηπίου, μεταφορά προϊόντων και αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Επιπροσθέτως, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά και πρόγραμμα ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου.

«H INTERAMERICAN, συνδυάζει τεχνογνωσία, καινοτομία, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεργασίες και βασίζεται στη μεγάλη παράδοση δύο και πλέον αιώνων που έχει κτίσει η μητρική εταιρεία ACHMEA στις ασφαλίσεις του πρωτογενούς τομέα. Η εταιρεία διαμορφώνει μια σύγχρονη ασφαλιστική προσέγγιση στη γεωργία, υποστηρίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλα τα στάδια: από τις πρώτες ύλες, την παραγωγή, τη μεταποίηση και συσκευασία μέχρι το τελευταίο στάδιο της διανομής και την πώλησης», επισημαίνει η Έφη Κοκορέλη, επικεφαλής αγροτικών ασφαλίσεων και bancassurance της INTERAMERICAN.