Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

ΟΕΒΕ προς Δήμο Χίου: Παγώστε τα δημοτικά τέλη και μειώστε τα ενοίκια

Παρ, 27/03/2020 - 10:13

Mείωση των ενοικίων μέχρι και 20% και πάγωμα των δημοτικών τελών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου.

Σε επιστολή της αναφέρεται στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 68/20-2-20 σχετικά με την είσπραξη των δημοτικών τελών, με την οποία στο άρθρο 37 παρ. 8 προβλέπεται ότι:

« 8. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α ́ 171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.»

 

Επίσης, επικαλούμενη το  άρθρο 9 παρ. 4 του Ν 7071/2012 σημειώνει ότι οι ΟΤΑ έχουν την δυνατότητα να μειώνουν τα ενοίκια των κτηρίων που εκμισθώνουν μέχρι και 20% ετησίως.

«Σε περίπτωση που το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποφασίσει την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου, θα νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση», τονίζει η ΟΕΒΕ και καταλήγει και ζητά «το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου για τη στήριξη της τοπικής αγοράς καθώς και το «πάγωμα» των δημοτικών τελών για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις!»

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 15:57
Ηχητικό απόσπασμα:

Πρόταση στο Νοσοκομείο ή στην Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία δεν έχει κατατεθεί αλλά το ενδιαφέρον της εταιρείας Lidl για την αγορά ή τη μίσθωση οικοπέδου ιδιοκτησίας του «Σκυλίτσειου», που γειτνιάζει με το σούπερ μάρκετ στο Κοντάρι, παραμένει ενεργό.

Τα παραπάνω συνάγονται από τα όσα είπε στο Ράδιο «Αλήθεια» ο πολιτικός μηχανικός, Νίκος Αποστολής ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό της εταιρείας Lidl στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον, το οποίο είχε εκδηλωθεί προ 5ετίας, με Διοικητή τότε του Νοσοκομείου τον Γιώργο Επιτροπάκη, ωστόσο είχε ναυαγήσει, παρά τη θετική ανταπόκριση της διοίκησης, αντιμετωπίζοντας την άρνηση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η εταιρεία, κατά τον κο Αποστολή, όπως και τότε,  ενδιαφέρεται να αγοράσει τον συγκεκριμένο οικοπεδικό χώρο μέσα από διαδικασίες ανοιχτής δημοπράτησης, ή μακροχρόνιας μίσθωσης. Άλλωστε -τόνισε- κι άλλα οικόπεδα, ιδιοκτησίας του νοσοκομείου στην περιοχή, χρησιμοποιούνται από ιδιώτες για διάφορες χρήσεις. 

Με δεδομένο -είπε- ότι το ενδιαφέρον τους δεν έχει μειωθεί, παρόλο που δεν έχουν επανέλθει με νέα πρόταση, εκείνο που περιμένουν είναι να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του Νοσοκομείου. Ο ίδιος, σημείωσε, όταν είχε γίνει η αλλαγή διοίκησης στο Σκυλίτσειο, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους στην κα Κανταράκη.

Τέλος, ερωτώμενος αν έχουν γίνει κινήσεις και σε πολιτικό επίπεδο, απάντησε αρνητικά, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και  σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασε τη δυσφορία του για την αναξιοποίητη περιουσία του «Σκυλίτσειου», που λεηλατείται - όπως είπε-  και που ακόμη κι όταν παρουσιάζεται επενδυτικό ενδιαφέρον -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- δεν υπάρχει ανταπόκριση.