Πασχαλινή ακτοπλοϊκή κίνηση 22 με 25 Απριλίου: 573 ήρθαν 574 έφυγαν!

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο λιμάνι, σύμφωνα με τον Λιμενάρχη, Π. Βατούση
Ακούστε το ηχιτικό
Δευ, 26/04/2021 - 13:13
Ηχητικό απόσπασμα: 

Φοιτητές, εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί είναι εκείνοι που ταξιδεύουν από Χίο προς Πειραιά αυτήν την περίοδο ενώ και από Πειραιά προς Χίο οι περισσότεροι... από τους λίγους που ταξιδεύουν, λόγω των περιοριστικών μέτρων, είναι φοιτητές και άνθρωποι που στο Ε1 φαίνεται ότι μόνιμος τόπος κατοικίας τους είναι το νησί μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Ράδιο "Αλήθεια" ο Λιμενάρχης Χίου, Παντελής Βατούσης, με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τη Χίο ήρθαν από τις 22 Απριλίου μέχρι και χθες 573 άτομα και το ίδιο διάστημα έφυγαν 574!

Η κορύφωση της πασχαλινής κίνησης, όπως εκτιμά, θα γίνει αύριο και μεθαύριο, με τους λιμενικούς να συνεχίζουν τους ελέγχους στο λιμάνι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μιας και τα περιστατικά εκείνων που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ταξιδέψουν είναι ελάχιστα.

Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 10 Μαΐου η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. 

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής. 

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. 

Μετάβαση σε κηδεία.

Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα:

α) ληξιαρχική πράξη θανάτου.

β) άδεια ταφής. 

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει:

α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου.

β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου. 
 

Σχετικά Άρθρα