Προστιθέμενη αξία για το τοματάκι Χίου ο χαρακτηρισμός του ως Π.Ο.Π.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ "Α" ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΓΚΟΛΕΜΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 02/06/2025 - 14:56

Το έκτο στη σειρά προϊόν της Χίου που θα μπει στη λίστα των Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης  ή των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης είναι το άνυδρο τοματάκι Χίου,  αν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ήδη ως Π.Ο.Π. είναι χαρακτηρισμένα η μαστίχα, το μαστιχέλαιο, η τσίκλα και η θρούμπα Χίου, ενώ το μανταρίνι είναι χαρακτηρισμένο προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Ο γεωπόνος και Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Μάριος Γκολέμης, μιλώντας στο Ράδιο «Α» αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναγνώρισης του προϊόντος, που ξεκίνησε με αφορμή τη σύμβαση της περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μάλιστα όταν αρχικά ξεκίνησε η συνεργασία η Χίος είχε προτείνει να εξεταστεί η πιθανότητα ένταξης τεσσάρων προϊόντων, το τοματάκι, το μέλι της Χίου, το μέλι των Ψαρών και τα τριαντάφυλλα Χίου. Από τα παραπάνω προτάχθηκε τελικά το άνυδρο τοματάκι.

Το πανεπιστήμιο είναι ο φορέας που έχει αναλάβει την τεκμηρίωση της πρότασης, η οποία περιλαμβάνει κι άλλα προϊόντα από τα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου.

Η πρόταση περιγράφει τα βοτανολογικά χαρακτηριστικά του, τα φυσιοχημικά - δηλαδή γεύση,  χρώμα κ.λ.π.- και όλα όσα  απαιτούνται για  να το συνδέσει με τον τόπο μας (πώς καλλιεργείται, πώς συντηρείται, πώς συσκευάζεται), οριοθετώντας και τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής, σε όλο το Νομό Χίου.

« Όλοι νομίζω έχουμε την εικόνα από  τις φωτογραφίες στους τουριστικούς οδηγούς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τα τοματάκια κρεμασμένα μπροστά από τα σπίτια στο Πυργί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Γκολέμης, καταδεικνύοντας τη σχέση του προϊόντος με το τοπικό περιβάλλον.

Στην ερώτηση αν οι νέοι παραγωγοί ενδιαφέρονται για το άνυδρο τοματάκι σημείωσε:

«Υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Δυστυχώς το περιβάλλον δεν είναι και πολύ ευνοϊκό, διότι θα διαβάζετε και εσείς ότι η πρόθεση εδώ και πολλά χρόνια όσων  καθορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική, είναι να  προκρίνουν ποικιλίες υβριδίων, υψηλές παραγωγές και τέτοια πράγματα, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις τοπικές ποικιλίες, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στα τοπικά δεδομένα, αλλά έχουν βέβαια χαμηλές αποδόσεις.»

Ο κος Γκολέμης εκτιμά ότι επειδή έχει γίνει συστηματική δουλειά, από την πλευρά της έρευνας, σύντομα θα υπάρχουν νέα για το αίτημα της περιφέρειας για την ένταξη του προϊόντος στα ΠΟΠ, τονίζοντας πόσο σημαντική θα είναι μια τέτοια εξέλιξη για το προϊόν και την προστιθέμενη αξία του.

Ο ίδιος καταλήγοντας απηύθυνε κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται να παραστούν στην παρουσίαση της πρότασης που θα γίνει την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025 στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Χίου, στην οποία θα παρευρεθεί ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρουτουνιάν Σέρκος .

prostithemeni_axia_gia_to_tomataki_hioy_o_haraktirismos_toy_os_p.o.p

Σχετικά Άρθρα