Εξαιρετικό παρθένο το λάδι της Χίου

Χαμηλά στην παραγωγή αλλά υψηλά στην ποιότητα, σύμφωνα με τον Μ. Γκολέμη, Δ/ντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 15/01/2025 - 14:35

Μπορεί η Χίος να βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των νομών της Ελλάδας που παράγουν ελιές και λάδι, όμως ποιοτικά οι μεγαλύτερες ποσότητες του λαδιού που βγάζει το νησί μας ανήκουν στην κατηγορία εξαιρετικό παρθένο (με οξύτητα έως 0,8).

Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τον τενεκέ λαδιού, σε συνέντευξή του στην «Α» ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Μάριος Γκολέμης επικέντρωσε σε ζητήματα που αφορούν την παραγωγή, από τα στοιχεία που έχει η υπηρεσία στη διάθεσή της από τα ελαιοτριβεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, σημειώνοντας ότι στη Χίο δεν υπάρχει μονάδα τυποποίησης.

Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν γίνεται εμπορία αφού οι παραγωγοί τηρώντας τα προβλεπόμενα από το νόμο, μπορούν να διαθέσουν το προϊόν σε εμπόρους, αν και οι περισσότεροι που ασχολούνται με την καλλιέργεια, όπως είπε ο κος Γκολέμης, προσπαθούν να καλύψουν τις οικογενειακές ανάγκες σε λάδι, ειδικά τώρα που η τιμή του έχει εκτοξευτεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από χρονιά σε χρονιά η παραγωγή διαφοροποιείται και είθισται μετά από κάποια καλή χρονιά να έχουμε για ένα με δύο χρόνια σημαντική μείωση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του 2012- 2013 που ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίες 12ετίας με 900 τόνους λάδι, μιας και την αμέσως επόμενη φτάσαμε στους 21 τόνους, ενώ πολύ χαμηλή ήταν και η παραγωγή την περίοδο 2018 – 2019, που ήταν μόλις 10 τόνοι.

Μια μέση καλή παραγωγή στη Χίο είναι της τάξεως των 600 - 700 τόνων. Φέτος, για παράδειγμα, μέχρι τώρα έχουμε περί τους 350 τόνους λαδιού με τον κο Γκολέμη να εκτιμά ότι θα φτάσουμε στο τέλος της περιόδου στους 500 τόνους, που σημαίνει ότι θα έχουμε μια μέτρια παραγωγή.

• Την περίοδο 2015 - 2016 είχαμε περίπου 600 - 700 τόνους

• Το 2017  - 2018 ήταν μια καλή χρονιά με 530 τόνους

• Το 2019 - 2020 είχαμε περισσότερους από 600 τόνους

• Την τριετία 2021 - 2023 είχαμε μια μέση παραγωγή χαμηλή, της τάξεως των 300 τόνων

Η παραγωγή σαφέστατα επηρεάζεται και από τον καιρό.

«Η ελιά έχει και κάποιες ευαισθησίες», εξηγεί ο κος Γκολέμης. «Μπορεί να έχεις μια πολύ καλή ανθοφορία, να βλέπεις τα δέντρα γεμάτα άνθη και εν τέλει να δώσουν ελάχιστο καρπό. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί οι συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο της καρπόδεσης να μην ήταν ευνοϊκές».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας με δεδομένο ότι πολλές εκτάσεις με ελαιόδεντρα παραμένουν ακόμη και σήμερα ακαλλιέργητες, σημειώνει ότι υπάρχουν περιθώρια για συστηματική ενασχόληση ως επαγγελματική διέξοδο, με δεδομένη μάλιστα και την αύξηση της τιμής του προϊόντος στο ράφι.

 

Σχετικά Άρθρα