Πρώτη αντίδραση από την ΛΑΣ για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ

Ετήσια αύξηση κατά 24 ευρώ, λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής
Πέμ, 16/12/2021 - 10:01

Τουλάχιστον 24 ευρώ αύξηση θα δουν συνολικά στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ οι καταναλωτές το 2022, αφού αυξάνονται από ένα ευρώ, ανά μήνα, το τέλος ύδρευσης και το τέλος αποχέτευσης προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον λειτουργικές ανάγκες της δημοτικής εταιρείας εξαιτίας κυρίως της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η πρώτη αντίδραση για την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΧ έρχεται από την Λαϊκή Συσπείρωση Χίου η οποία καταψήφισε θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να διερευνηθούν άλλοι τρόποι για την εξοικονόμηση πόρων ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κόστος λόγω ρήτρας, αντί να μετακυλίονται τα βάρη στους δημότες.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΛΑΣ σημειώνει:

"Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι αυξήσεις στη ΔΕΥΑΧ με τις αντιπολιτεύσεις να μη συμφωνούν με την πρόταση των 2€ μηνιαίως στου λογαριασμούς, που σημαίνει 24€ το λιγότερο το χρόνο και με ότι προσαυξήσεις προβλέπονται ανά περιοχή

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμφωνήσαμε με αυτή την πρόταση, και σε ερώτηση που θέσαμε στο πρόεδρο παραδέχτηκε ότι γίνονται συζητήσεις σε ανώτερα επίπεδα, υπουργείων, ΚΕΔΕ, Ομοσπονδίας των ΔΕΥΑ, για να βρεθούν μέτρα που θα εξομαλύνουν και ελαφρύνουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και την ρήτρα αναπροσαρμογής, αφού όλοι Δήμοι και Δημοτικές εταιρείες επιβαρύνονται κατά πολύ.

Προτείναμε την αναβολή λήψης απόφασης προς το παρόν με το παρακάτω σκεπτικό:

Να περιμένουμε τις εξελίξεις από τις συζητήσεις που γίνονται, διότι εφόσον ψηφιστεί η τιμολογιακή πολιτική για το 2022, δεν μπορεί να αλλάξει, τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται στην ΔΕΥΑΧ, μέσα στο έτος για το οποίο αναφέρεται. Οπότε εάν έλθουν οι όποιες αυξήσεις οι δημότες θα έχουν επιβαρυνθεί τις αυξημένες τιμές.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος και η διοίκηση μετακυλούν οικονομικά βάρη στις πλάτες των δημοτών κατηγορώντας όσους δεν συμφωνούν ότι επιζητούν το κλείσιμο της εταιρείας με τη στάση μας.

Ξεχνούν και δεν αναφέρουν τις ασυνέπειες τους όπως η μη πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, το κέρδος που θα είχε η εταιρεία από τις εκπτώσεις λόγω συνεπούς αποπληρωμής λογαριασμών, τις άστοχες επιλογές και ενέργειες για βιολογικούς Βολισσού και Καταρράκτη, της αφαλάτωση του Βροντάδου και την νέα τοποθέτηση αφαλάτωσης στη μαρίνα, που κόστισαν χρόνο και χρήμα και για τα οποία δεν γίνεται κουβέντα.

Αντίθετα ο πρόεδρος μας κατηγορεί για λαϊκισμό και δημαγωγία κρίνοντας από τον ίδιο.

Η στάση μας ως παράταξη είναι συνεπής και συνεχής όλα τα χρόνια με αρχή μας πάντα την υπεράσπιση των συμφερόντων των δημοτών.

Είμαστε δε βέβαιοι ότι αν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΧ καταβάλουν προσπάθεια, παρά τον φόρτο τους, για διερευνήσουν εξοικονόμηση πόρων είτε οικονομικών είτε υδάτινων, έχουν τόσο την ικανότητα αλλά και τη δυνατότητα να το πετύχουν και για μας αυτό είναι το ζητούμενο στην παρούσα φάση.

Ξεχνούν πως ασχέτως ότι λειτουργούν τη ΔΕΥΑΧ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στοχεύοντας μόνο στο κέρδος στις πλάτες των δημοτών, η ίδρυση της προβλέπει και το κοινωφελές που η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος και η διοίκηση της"

 

Σχετικά Άρθρα