Προβλήματα των λογιστών λόγω της εφαρμογής των μέτρων covid και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προτάσεις και λύσεις

Γράφει η Άννα Χρυσούλη
Τρί, 30/06/2020 - 15:37

Η δημοσιονομική στήριξη της πολιτείας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στα λογιστικά μας γραφεία, που ανέλαβαν το βάρος της εφαρμογής των μέτρων. Μέσα στην ειδική περίσταση που διανύει η χώρα μας η κυβέρνηση έχει λάβει οικονομικούς τρόπους για την ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

  • Δεν απουσιάσαμε την περίοδο covid καμία μέρα από τα καθήκοντα και τα γραφεία μας όπως όρισαν τα μέτρα του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας.
  • Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις που οι εκατοντάδες αποφάσεις που εκδόθηκαν έπρεπε να εφαρμοστούν από τα γραφεία μας. Υπήρξαν απρόβλεπτες περιπτώσεις, λάθη, αστοχίες και ασάφειες από την πλευρά του κράτους και των υπηρεσιών. Αναγκαστήκαμε να διορθώσουμε μετά τις τελικές υποβολές ολοκλήρωσης, αρκετές φορές και να επαναυποβάλλουμε λόγω λαθών και προχειρότητας των εφαρμογών.
  • Αντιμετωπίσαμε όγκο πολιτών που δικαίως απεγνωσμένα αναζητούσαν οικονομική στήριξη για την καθημερινή επιβίωση μέσων των χρηματικών επιδομάτων που δόθηκαν και συνεχίζονται να δίνονται.
  • Κληθήκαμε να διεκπεραιώσουμε έναν τεράστιο όγκο φόρτου εργασίας όταν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούσαν με άδειες ειδικού σκοπού και κλειστές πόρτες.
  • Σε μια νύχτα ξυπνήσαμε με εξυπηρέτηση στην ψηφιακή διακυβέρνηση σε όλες τις κατηγορίες των δημοσιών υπηρεσιών με τους προσωπικούς μυστικούς κωδικούς taxisnet και συνεχίζονται οι αμέτρητες πλατφόρμες να μας μπερδεύουν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες συναλλαγής με τις υπηρεσίες του Δημόσιου Φορέα.

 

Οι αρμόδιοι φορείς που μας εκπροσωπούν έχουν κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης χωρίς να εισακούονται και χωρίς ανταπόκριση από το κράτος που θέλει να εφαρμόσει τον όγκο των πλατφορμών για την εξυπηρέτηση του πολίτη θέλοντας να κερδίσει το στοίχημα της υλοποίησης τους. Αντιθέτως όλος αυτός ο βομβαρδισμός «μπες εκεί και κάνε αυτό» που υποδεικνύετε είναι ασαφές, ανασφαλής και προκαλεί φόβο και αμφισβήτηση στους πολίτες με αποτέλεσμα την αφερεγγυότητα του πολίτη προς το κράτος που δεν μπορεί να τα εφαρμόσει.

 

Εξυπηρετήσαμε και υποστηρίξαμε αμισθί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους αλλά και τους απλούς πολίτες άλλων των κατηγοριών (ανέργους, κλπ) που δικαιούνταν την οποιαδήποτε επίσημα ανακοινωμένη οικονομική βοήθεια που κατά διαστήματα εκφωνούνταν προφορικά χωρίς γραπτή ισχύ, εν μέσω περιόδου πανδημίας covid.

Όλες οι ενστάσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με την καταχώρηση και την αποστολή στοιχείων στην ψηφιακή διακυβέρνηση δεν εισακούστηκαν στην ουσία.

 

Πέραν των ξεκάθαρων θέσεων του συλλόγου λογιστών Χίου που συμβαδίζει με τη θέση όλων των υπολοίπων συλλόγων ανά την Ελλάδα με απλά λόγια και συνοπτικά:

Ζητούμε την εμπράγματη στήριξη της πολιτείας, όπως, να αναγνωριστεί η προσφορά μας, να εισακουστούν τα προβλήματα μας, να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την ανακοίνωση των ανακριβών και ασαφών εγκυκλίων, να αντιμετωπιστούμε με ΣΕΒΑΣΜΟ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και να οριστούν όρια.

Η συνεχής εφαρμογή καταχωρήσεων στις πλατφόρμες χωρίς την αμοιβή μας εξευτελίζεται. Η γνώση και η εμπειρία καθώς και η επιστημονικότητα και η καθημερινή μελέτη μας, σε όλα τα θέματα που μας αναθέτουν, να υιοθετηθεί και να γίνει αποδεκτή από το ευρύ κοινό. Το βάρος των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται από τα κράτος και τα Υπουργεία είναι ασύλληπτο να εφαρμοστεί πλέον, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είμαστε φορτισμένοι με την ετήσια προετοιμασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2019. Το χρονικό όριο των ηλεκτρονικών τιμολογίων στην αλλαγή των επιχειρήσεων θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο και αδύνατο να το υποστηρίξουμε να εφαρμοστεί αθροιστικά με όλα τα υπόλοιπα μέτρα.

 

Είμαστε εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι και αρνούμαστε οποιαδήποτε επιπλέον εφαρμογή νέων στοιχείων που θέλει το κράτος να επιβάλλει. Είμαστε συνεργάτες και συνεργάσιμοι μέχρι τώρα, λόγω των δημοσιονομικών αλλαγών που έφερε η πανδημία covid και θέλουμε ωστόσο να τονίσουμε ότι είμαστε φανατικοί υποστηρικτές εφαρμογής ειλικρινούς διαφάνειας των οικονομικών συναλλαγών του πολίτη με το κράτος αλλά είναι απερίγραπτη η συσσωρευμένη δουλειά που μας έχει «φορτωθεί».

 

Σας παραθέτουμε για να διαθέσετε στο κοινό σας κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών για τις «πλατφόρμες».

 

Θέλουμε να μεταφέρουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας στο σύνολο της εργασίας μας, χωρίς τη συνεργασία από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, και να κατανοήσουν οι πολίτες τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο covid. Τα προβλήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα και η λύση στην καθημερινότητα δεν είναι ένα smart phone και ένας υπολογιστής αλλά η σωστή πληροφόρηση και η σοβαρή επαγγελματική αντιμετώπιση των νομιμοποιητικών εγγράφων, των κοινωνικών και προνοιακών δικαιωμάτων του καθενός μας.

Σαν πρωταρχική λύση για το υπέρογκο αυτό πρόβλημα η πρώτη μας προτροπή είναι η ενημέρωση και η γνώση των πολιτών με βήματα καθοδήγησης για τις απλές περιπτώσεις χειρισμού υποκατηγοριών για τις εφαρμογές μέσω συλλόγων, κλάδων, κοινών δραστηριοτήτων ή κοινών ενδιαφερόντων ομάδων πολιτών. Η εκπαίδευση προτείνουμε να γίνει από εξειδικευμένη ομάδα μελών της επιστημονικής κοινότητας.

 

Θέλουμε να εκφράσουμε εμπράγματα την ευγνωμοσύνη μας για τη φιλοξενία στη τηλεόραση της Αλήθεια ΤV και να ευχαριστήσουμε για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να επικοινωνήσουμε με τον απλό πολίτη – εργαζόμενο – φορολογούμενο που υπομονετικά μας άκουσε και συμμερίστηκε έστω για λίγο τα προβλήματα που συνεχίζουμε να ζούμε.

 

Δεν μπορούμε πιά να δεχτούμε τα πράγματα όπως έρχονται διότι δεν αντέχουμε την ταχύτητά τους

 

«Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις»

Μαχάτμα Γκάντι

 

* Άννα Χρυσούλη

φοροτεχνικός - λογίστρια

Μέλος του συλλόγου λογιστών Χίου, εκπρόσωπος ΟΕΕ στο Βόρειο Αιγαίο με τη ΔΗ.ΚΙ.Ο,, εκπρόσωπος της ΟΕΒΕ, προτεινόμενη φορολογική σύμβουλος της Αμερικανικής Πρεσβείας και εκπαιδεύτρια ενηλίκων και εισηγήτρια σεμιναρίων ΟΕΕ

Σχετικά Άρθρα