Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Προϋπολογισμός Δήμου Χίου: Δεν βγαίνουνε... δεν βγαίνουνε

Δεν φτάνουν οι περικοπές, η κεντρική διοίκηση τον έχει ταράξει και στους φόρους ακινήτων
Τετ, 18/11/2015 - 14:38

Η ζοφερή οικονομική πραγματικότητα στους δήμους, λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους, με παράλληλη αύξηση όμως των εξόδων τους, λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων και στην περίπτωση των νησιών μας και λόγω της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, αποτυπώθηκε χθες σε επίπεδο Δήμου Χίου σε σύσκεψη των μελών της οικονομικής επιτροπής που έγινε υπό το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, εν’ όψει και του προϋπολογισμού του 2016. Το κερασάκι στην τούρτα των εξόδων είναι η καταβολή και από το Δήμο του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά του, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του με 52.000 ευρώ και με άλλα 280.000 ευρώ για φόρο ακινήτων. Τα προβλήματα αυτά που αφορούν το σύνολο των δήμων θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων την 1η του Δεκέμβρη με στόχο να γίνουν συντονισμένες παρεμβάσεις.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς επισήμανε ότι η φορολογία των ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα φέτος ο δήμος να έχει «μηδέν» όφελος από την ακίνητη περιουσία του, αφού το κράτος λαμβάνει ιδιαίτερη… μέριμνα για τους δήμους φορολογώντας επί των προσδοκώμενων εσόδων και όχι επί των πραγματικών.

«Εισπράξαμε 450.000 ευρώ, μας φορολογεί για 750.000 ευρώ και τελικά δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα έξοδα του τμήματος περιουσίας», τόνισε ο Μανώλης Βουρνούς διερωτώμενος εάν μ’ αυτές τις πολιτικές θα πρέπει να αναζητήσουν νέες τακτικές λειτουργίας, όπως το να νοικιάζονται τα δημοτικά ακίνητα προς 1 ευρώ (!) και να ζητούν από τους ενοικιαστές να κάνουν δωρεές στο δήμο…

Ένα από τα μεγάλα αγκάθια, που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ασφυξία των δήμων, είναι και μη καταβολή από το ΥΠΕΣ των παρακρατηθέντων πόρων, που στην περίπτωση του δήμου αντιστοιχεί στο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που, όπως προαναφέρθηκε, ο δήμος Χίου, λόγω του προσφυγικού, επιβαρύνεται οικονομικά, όταν μόνο άμεσα – κατά το Δήμαρχο- έχει καταβάλει πάνω από 400.000 ευρώ φέτος, χώρια τις υπόλοιπες παράλληλες ενέργειες.

«Το τελευταίο διάστημα ένα συνεργείο μας ασχολείται αποκλειστικά με την συλλογή των σωσιβίων και των λεμβών, που σημαίνει κόστος ανά ημέρα 1.000 ευρώ σε μισθοδοσία, καύσιμα, συντήρηση οχημάτων κ.ο.κ.», τόνισε ο δήμαρχος.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά ο δήμος Χίου ακόμα είναι στο… περίμενε για να λάβει χρηματοδότηση της τάξεως των 250.000 ευρώ, που έταξε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των καθημερινών πια ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Πάντως οι περικοπές στα όσα έχουν να λαμβάνουν οι δήμοι δεν έχουν τέλος, αφού στα πιο πρόσφατα είναι η μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 4%, που για το δήμο Χίου αντιστοιχεί σε 300.000 ευρώ μείωση των εσόδων, ενώ «κόπηκε» και ο φόρος ζύθου που λάμβαναν οι ΟΤΑ.

«Η κατάσταση, κυρίως από το 2011 – 2012 πάει από το κακό στο χειρότερο», σχολίασε επίσης από το Ράδιο «Α» ο πρώην Δήμαρχος και σήμερα επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, εκτιμώντας ότι στο τέλος ο προϋπολογισμός για το 2016 θα βγει με πλασματικά όμως στοιχεία, «φουσκώνοντας» τα έσοδα, όμως στην πράξη, τέλος του οικονομικού έτους, θα υπάρχει πρόβλημα.

Ακόμα και οι υπό τις παρούσες συνθήκες υποχρηματοδότησης, ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να γίνει μια διαφορετική διαχείριση από τη δημοτική αρχή, κόβοντας ανελαστικές δαπάνες που αφορούν μελέτες, ή ξεκαθαρίζοντας δαπάνες όπως εκείνες για τα αντλιοστάσια, κάποιες από τις οποίες συνεχίζει να καλύπτει ο δήμος και όχι η ΔΕΥΑΧ, για τη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση.

Τέλος άσκησε κριτική για την απόφαση της δημοτικής αρχής πέρσι να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη,λέγοντας ότι εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώνεται η παράταξή του που είχε διαφωνήσει, γιατί τα έσοδα του πρώτου 9μηνου στα ανταποδοτικά είναι τελικά μειωμένα.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 06/04/2020 - 16:32

                          Η μείωση μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, λόγω κορωνοϊού, θα τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Χίου, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη,  κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, διά περιφοράς- την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 6 μ.μ.

Όπως διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις του στην «Αλήθεια» ο Αντιδήμαρχος Χίου, Χάρης Μπουρνιάς, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις μισθώσεις με μείωση κατά 40% των ενοικίων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που υπάρχει για μείωση των ενοικίων κατά 8% - σε ετήσια βάση- μετά από αίτημα του ενοικιαστή.

Όσον αφορά τις μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο, λόγω κορωνοϊού, ο αντιδήμαρχος Χίου, Χάρης Μπουρνιάς, επίσης παρέπεμψε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κεντρικά σημειώνοντας ότι δεν θα εισπραχθούν για όσο διάστημα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, σημειώνοντας ότι για πρακτικούς λόγους θα περιμένουν να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα και μετά θα εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις.

Με τις υπηρεσίες του Δήμου να υπολειτουργούν, λόγω της πανδημίας και με δεδομένες τις αλλαγές που έχει επιφέρει στο οικονομικό γίγνεσθαι όλη αυτή η κατάσταση, τονωτική ένεση αποτελούν δύο χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν από το Δήμο και γνωστοποιήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο, Χάρη Μπουρνιά.

Πρόκειται για την έγκριση ποσού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και για ποσό 879.000 ευρώ που θα αποδοθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας και εσόδων.

 

Με τις υπ

den_tha_plirosoyn_antapodotika_gia_oso_ehoyn_loyketo_ta_katastimata