«Σκοτεινός» στόλος και πυρκαγιές, οι «πονοκέφαλοι» για την ασφάλεια των πλοίων

Πέμ, 01/06/2023 - 18:59

Πτώση σημειώθηκε στις απώλειες των μεγαλύτερων σε χωρητικότητα πλοίων τον τελευταίο χρόνο, με τον «σκοτεινό» στόλο των δεξαμενόπλοιων να αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια, σημειώνει η έκθεση Allianz Global Corporate & Specialty SE’s (AGCS) Safety & Shipping Review 2023.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος οι απώλειες πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, διαμορφώθηκαν σε 38, σημειώνοντας πτώση έναντι των 59 το 2021. Είναι ο μικρότερος αριθμός απωλειών εδώ και δώδεκα χρόνια που δημοσιεύεται η έκθεση.

Παρά τη θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις απώλειες πλοίων, υπάρχουν ορισμένα σύννεφα στον ορίζοντα, όπως είναι η ανάπτυξη του σκοτεινού στόλου και η άνοδος των πυρκαγιών σε containerships και car carriers.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο, η ανάπτυξη του σκοτεινού στόλου είναι η συνεπακόλουθη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν πλοιοκτήτες, ασφαλιστές και πληρώματα, αναφέρει ο καπτ. Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting της AGCS. «Η αύξηση του αριθμού των πλοίων του σκοτεινού στόλου είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, απειλώντας το περιβάλλον. Ένα μεγάλο περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες ζωής ή σε μόλυνση».

Oι πυρκαγιές αποτέλεσαν τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα απωλειών πλοίων το 2022, καθώς χάθηκαν οκτώ πλοία. Ακόμη καταγράφηκαν από την Allianz 200 περιστατικά πυρκαγιών εν πλω, ο υψηλότερος αριθμός την τελευταία δεκαετία. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς σε containerships και car carriers.

Πηγή: naftikachronika.gr

 

Σχετικά Άρθρα