Στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου η οργάνωση δράσης για το νησιωτικό ΦΠΑ

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 19/09/2017 - 11:15

Το θέμα του συντονισμού ενεργειών αναφορικά με την αποτροπή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προτάσσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 μ.μ., η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, με τον Πρόεδρο, Γιώργο Γεωργούλη, να καλεί με  κείμενό του σε συσπείρωση αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς του Αιγαίου.
«Όλοι οι Χιώτες», συνεχίζει,  «πρέπει να στείλουμε ακόμη μία φορά ένα καθαρό μήνυμα στην Κυβέρνηση και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα το λάβει και θα το αναγνώσει σωστά.
Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ».
Θυμίζουμε ότι για το θέμα του ΦΠΑ, σε σύσκεψη καλεί, όπως δήλωσε χθες στην «Α», και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στις 28 Σεπτεμβρίου, με το Γιώργο Γεωργούλη να διευκρινίζει σήμερα στο Ράδιο "Α" ότι στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου έχουν κληθεί εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων των ΕΒΕ, ενώ στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν Βουλευτές αλλά και τοπικοί φορείς για να συναποφασίσουν τις μορφές δράσης. Στις προτάσεις πάντως που ακούγονται, εκτός της πραγματοποίησης μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στα πρότυπα της περσινής, σε κοινή ημερομηνία σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, εξετάζονται και άλλοι τρόποι που επικοινωνιακά θα ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση, όχι απλά να δώσει νέα παράταση, αλλά νομοθετικά να κατοχυρώσει τους μειωμένους συντελεστές, επαναφέροντας ουσιαστικά το προηγούμενο καθεστώς.
Αναλυτικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στο κείμενό του σημειώνει:
«Το μαρτύριο της «σταγόνας» όσον αφορά το καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά μας πρέπει να λάβει ένα οριστικό τέλος για τους νησιώτες διότι αποπροσανατολίζει τις τοπικές κοινωνίες και στερεί «χρήσιμες δυνάμεις» από την προσπάθεια που καταβάλλουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στα ακριτικά νησιά μας.
Ως εκπρόσωποι του τοπικού επιχειρείν είμαστε αγανακτισμένοι που μετά από 30 χρόνια μία Κυβέρνηση, η οποία αποκαλεί τον εαυτό της «αριστερή» έρχεται και με ανάλγητο αλλά και επίμονο τρόπο επιχειρεί να καταργήσει το μοναδικό μέτρο που ελήφθη ποτέ για να ανακουφίσει έστω και ελάχιστα τους νησιώτες.
 
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πολύ σύντομα τα πραγματικά δεδομένα:
 
Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι –γνωστές σε εμάς, άγνωστες στο Αθηνοκεντρικό κράτος- αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, ένα τέτοιο μέτρο που θεσπίσθηκε για να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες μάλιστα σήμερα είναι διογκωμένες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να καταργείται.
 
Τα νησιά μας βρίσκονται σε μία εθνικά ευαίσθητη περιοχή, η οποία αν μη τι άλλο πρέπει να θωρακισθεί οικονομικά και να μην αφεθεί να διολισθήσει σε μαρασμό.
 
Επισημαίνουμε με έμφαση:
 
Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.
 
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εφαρμόζεται ένα μέτρο ιδιαίτερα περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των ακριτικών νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα.
 
Το Επιμελητήριο Χίου στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου θα προτείνει σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να αποτραπεί η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και να σταματήσει κάθε κουβέντα αναφορικά με νέα βάρη στους ακρίτες.»
 
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου θα εξετάσει επίσης τα θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του φορέα στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης καθώς και τη διοργάνωση Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ στις 7 Οκτωβρίου στις Οινούσσες.

Στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου η οργάνωση δράσης για το νησιωτικό ΦΠΑ

Σχετικά Άρθρα