Στο παρά πέντε η χρηματοδότηση έργων 13 εκατομμυρίων στη Χίο

Δίκτυα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, φυσικές διαδρομές
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 30/12/2020 - 15:12
Ηχητικό απόσπασμα: 

Η πανδημία άλλαξε πολλά, άλλαξε ακόμη κι αυτές τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, 2014 - 2020 με αποτέλεσμα ποσό 55 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 20% του προγράμματος των 250 εκ. ευρώ, να δεσμευθεί για την κάλυψη αναγκών που έχουν σχέση με τον covid 19, είτε με την ενίσχυση των υποδομών υγείας με μέσα και προσωπικό, είτε με την ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίες δίνουν τον αγώνα της επιβιώσης, μέσω του προγράμματος 40 εκ. ευρώ που αφορά το κεφάλαιο κίνησης.

Ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Ε.Π.Β. Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθει`» αναφέρθηκε σ’ αυτήν την επιβεβλημένη -λόγω καταστάσεων- αλλαγή πλεύσης, μίλησε για τις εγκρίσεις έργων που εκκρεμούν, αλλά και για το νέο πρόγραμμα της περιόδου 2021 - 2027 στο οποίο εκτιμά ότι αν εξασφαλίζουν το στοιχείο της ωριμότητας θα μπορέσουν να χωρέσουν τα «ορφανά» έργα του τρέχοντος προγράμματος, που λόγω της αλλαγής των προτεραιοτήτων μένουν προς το παρόν εκτός.

Πάντως στο Δήμο Χίου, τη ΔΕΥΑΧ και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου τις επόμενες ημέρες επίκεινται ευχάριστες εξελίξεις, που αφορούν χρηματοδότηση έργων. Όπως είπε ο κος Πλακωτάρης έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά από τη Διαχειριστική Αρχή και αναμένουν την έγκριση του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, δύο έργα της ΔΕΥΑΧ και συγκεκριμένα το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης με αντλιοστάσια από τη γεώτρηση ΕΒΕΚ μέχρι το Βαρβάσι  (1 εκ. ευρώ) κι ένα 2ο  δίκτυο ύδρευσης (500.000 ευρώ),  τα δύο αντιπλημμυρικά του Δήμου στον Καλοπλύτη και στα Μεστά καθώς και το αντιπλημμυρικό της Π.Ε. Χίου στο Κοντάρι, ενώ αξιολογείται θετικά και το έργο της  που αφορά 5  φυσικές διαδρομές .

«Η Χίος μέχρι το τέλος του Γενάρη θα δει μπροστά της εντάξεις έργων 13 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πριν από μια εβδομάδα υποβλήθηκε από το Δήμο Χίου και η παρέμβαση στο Δημοτικό Κήπο μαζί με δύο ακόμη έργα (διαμόρφωση χώρων στάθμευσης και προσβασιμότητα στην οδό Καλουτά), προτάσεις που θα αξιολογηθούν άμεσα.

«Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα γιατί τα έχουν βασανίσει αρκετά οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Νομίζω ότι θα είναι τα τελευταία που θα αξιολογήσουμε και θα εντάξουμε μέσα σ’αυτήν την προγραμματική περίοδο», σημείωσε ο κος Πλακωτάρης. Κατά τον ίδιο οι τελευταίες εντάξεις αναμένεται να γίνουν μέχρι το Μάρτιο, ενώ όπως είπε η Περιφέρεια έχει καταφέρει φέτος να πετύχει, σε υψηλό ποσοστό, την αρχική στόχευσή της για την πορεία του προγράμματος, παραμένοντας επίσης στην 7η θέση και 8η θέση – ανάμεσα σε 13 περιφέρειες- σε συμβασιοποίηση έργων (75%) και δαπάνες (40%), έχοντας ακόμη τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Όσον αφορά την νέα προγραμματική περίοδο από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει να λαμβάνει 400 εκατομμύρια ευρώ, κατά 150 εκ. ευρώ περισσότερα από την τρέχουσα, με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής να αναφέρει ότι εκείνο που φαίνεται πλέον να επιτυγχάνεται είναι ότι δεν μένουν ημιτελή έργα, όπως γίνονταν σε προηγούμενα προγράμματα.

Στις βασικές κατευθύνσεις της νέας περιόδου θα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η συνέχιση των ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Αναφερόμενος ειδικότερα την αναγκαιότητα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας παρουσίασε το παράδειγμα προγράμματος που έβγαλαν στον αέρα, ύψους 8 εκ. ευρώ για  υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στο οποίο κατατέθηκαν αιτήσεις από ενδιαφερόμενους ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ!

«Αυτές τις προτάσεις που δεν θα υλοποιηθούν τι θα τις κάνουμε;  Κάπως πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε, από τη στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

 

Σχετικά Άρθρα