Χίος, Κυριακή 12 Ιουλίου

Συγκρατημένες οι παραγγελίες μαστίχας... λόγω κορωνοϊού

Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ σε συνέντευξή του στην "Α" απαντά επίσης και για τις μετακινήσεις των παραγωγών στις καλλιέργειες
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Παρ, 27/03/2020 - 15:31
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

Η λίπανση και το κλάδεμα στις μαστιχοκαλλιέργειες που πρέπει να γίνουν αυτήν την εποχή, επιβάλλουν την μετακίνηση των παραγωγών, από και προς το χωράφι, τηρώντας όμως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Σ'αυτήν την κατεύθυνση και επισημαίνοντας παράλληλα στους μεγάλους στην ηλικία παραγωγούς, που είναι μια σημαντική μερίδα στο χώρο της μαστιχοκαλλιέργειας, ότι το πρώτιστο που έχει σημασία είναι η υγεία, ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος μίλησε το πρωί στο Ράδιο "Αλήθεια" παρουσιάζοντας χρηστικές πληροφορίες για τις μετακινήσεις στις καλλιέργειες, για τις συναλλαγές με τα γραφεία και το εργοστάσιο της Ένωσης αλλά και για το πως επηρεάζεται ο συνεταιρισμός σήμερα - ένας κατά βάση εξαγωγικός οργανισμός- από την κρίση που έχει χτυπήσει βασικές αγορές στον πλανήτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στη Νότια Κορέα - μια από τις βασικές αγορές για τη μαστίχα-  δεδομένης της μείωσης των δρομολογίων των πλοίων και της αύξησης των κομίστρων υπάρχει συγκρατημένο ενδιαφέρον στις παραγγελίες,  κάτι όμως που εντάσσεται σ’αυτό που πλέον συμβαίνει παγκοσμίως με την επιβράδυνση του οικονομικού γίγνεσθαι. Σ'αυτό το πλαίσιο και η ΕΜΧ αναπροσαρμόζει το σχεδιασμό της σε 3μηνη βάση, προσπαθώντας να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση, τόνισε ο Γιώργος Τούμπος.

Μετακίνηση παραγωγών από και προς το χωράφι

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΜΧ, οι κατά κύριο επάγγελμα ή οι αγρότες ειδικού καθεστώτος Μαστιχοπαραγωγοί θα πρέπει να συμπληρώνουν τα έντυπα όπως κάνουν όλοι οι ελεύθεροι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, προκειμένου να μπορούν να εκτελέσουν τις εργασίες τους στους εξωτερικούς χώρους, μετά την νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

Οι υπόχρεοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο Α που φέρει τον τίτλο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου» ή σε περίπτωση που το έντυπο δεν είναι διαθέσιμο, οφείλουν να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία σε μια λευκή κόλλα χαρτί, στην οποία θα υπογράφουν και θα φέρουν μαζί τους πάντα με την ταυτότητα τους.

Εφόσον δεν έχουν μαζί τους κάποια βεβαίωση μετακίνησης, διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του επαγγέλματος τους, οι Μαστιχοπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στη σχετική φόρμα την περιφέρεια στην οποία θα μετακινηθούν και στην οποία θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, (πχ Πυργίου ή ΔΕ Μαστιχοχωριων εφόσον έχει καλλιέργεια σε Πυργί Αρμόλια) καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχοληθούν στις αγροτικές τους εργασίες.

Επίσης, απαραίτητο είναι, εφόσον οι Μαστιχοπαραγωγοί των παραπάνω περιπτώσεων απασχολούν εργάτες γης, να τους παρέχουν την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου στην οποία πρέπει να αναγράφεται τα στοιχεία του αγρότη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριο, ενώ το έγγραφο πρέπει ακόμα να φέρει τη σφραγίδα του αγρότη ή αν δεν υπάρχει σφραγίδα ολογράφως το όνομα τους την διεύθυνση τους, το ΑΦΜ τους καθώς και ένα τηλέφωνο.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι, εφόσον τους ζητηθεί, οι Μαστιχοπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν την ταυτότητα τους και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας και να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συνωστισμού.

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά την κίνηση των αγροτών με οχήματα, ισχύουν τα όσα έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δηλαδή ο περιορισμός των επιβαινόντων σε 2 άτομα ανά όχημα.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/07/2020 - 20:12

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το InvestGR Forum φέρνει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. H INTERAMERICAN είναι και φέτος μεταξύ των χορηγών, ενώ ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, θα συμμετάσχει σε πάνελ συνομιλητών με θέμα το ψηφιακό άλμα της Ελλάδος. Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την επενδυτική εστίαση του οργανισμού, παράλληλα, στην καινοτομία της ψηφιακής τεχνολογίας και σε ανθρώπινους πόρους με νέες, ψηφιακές δεξιότητες. Είναι τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της εταιρικής στρατηγικής και της υλοποίησης του ψηφιακού και οργανωτικού - δομικού μετασχηματισμού της INTERAMERICAN, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αναπτυξιακά λειτουργικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη δημόσια υγεία, το 3rd InvestGR Forum 2020: «Greece in the Pole Position - η Ελλάδα σε προνομιακή θέση αφετηρίας για τις ξένες επενδύσεις» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και σε δύο περιόδους, στις 15-16 Ιουλίου και στις 8-9 Οκτωβρίου 2020. Στα τέσσερα πάνελ συζήτησης του Ιουλίου θα συμμετάσχουν πολιτικοί, CEOs εταιρειών, πανεπιστημιακοί και ειδικοί, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα όπως η ελκυστικότητα της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού, το ψηφιακό άλμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ελληνική καινοτομία και η έννοια του Σκοπού (Purpose) για το κράτος και τις εταιρείες. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της ΕΥ Ελλάδος και του InvestGR Forum, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, «Attractiveness Survey: Ελλάδα 2020». Στην έρευνα αναμένεται να αποτυπωθούν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN, με τη συμμετοχή της και φέτος στο ιδιαίτερου χαρακτήρα διαδικτυακό συνέδριο, δημιουργεί μια παράδοση συνεχούς παρουσίας στο κέντρο του προβληματισμού για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο περυσινό InvestGR, ο κ. Καντώρος είχε υπογραμμίσει την υποσχόμενη δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «προσφέρεται για μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position οργανώνεται από την PUBLIC AFFAIRS AND NETWORKS και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ, ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι χορηγοί Επικοινωνίας. Στρατηγικοί εταίροι του InvestGR Forum 2020 είναι οι EY Greece και JTI.

Για την παρακολούθηση του 3rd InvestGR Forum 2020, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: http://investgr.eu/en/home-conference-en