Χίος, Τρίτη 12 Νοεμβρίου

Τον Ιούνη το «πλεόνασμα» στους μαστιχοπαραγωγούς

Γ. Τούμπος: To 20% της μαστίχας εξάγεται σε Ν.Κορέα και ΗΠΑ, σε μορφή σκόνης και για φαρμακευτική χρήση!
Δευ, 06/05/2019 - 13:12

Με κέρδη έκλεισε ο ισολογισμός και του 2018 για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και μέσα στον Ιούνιο αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη διανομή «πλεονάσματος» στους μαστιχοπαραγωγούς, το οποίο – όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Τούμπος - θα υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά κιλό.

«Πέρσι δώσαμε 5,76 ευρώ/ κιλό, φέτος θα ξεπεράσουμε τα 6 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια», με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αύξηση της εξαγωγής μαστίχας σε σκόνη, στην αγορά της Κορέας.

Μάλιστα η Νότια Κορέα μαζί με τις ΗΠΑ εξελίσσονται σε κύριες αγορές για την ΕΜΧ παραλαμβάνονταςμαστίχα σε σκόνη που είναι και από τα ακριβότερα παραγόμενα προϊόντα του συνεταιρισμού.

Σε ένα σύνολο παραγωγής 152 τόνων μαστίχας τόσο στην Κορέα όσο και στις ΗΠΑ -δύο αγορές που η αξιοποιείται η φαρμακευτική χρήση του προϊόντος - θα διατεθούν από 15 τόνοι, δηλαδή το 20% του συνόλου παραγωγής.

Κατά μέσο όρο φέτος, σύμφωνα με τον κο Τούμπο, ανάλογα με τον τύπο μαστίχας, αυξήθηκε και τιμή του προς πώληση προϊόντος κατά 6 με 10 ευρώ / κιλό, χωρίς αυτό – όπως σχολίασε- να επηρεάσει τις πωλήσεις, αντίθετα η ζήτηση αυξάνεται, με τον Πρόεδρο της ΕΜΧ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Κορεάτες θα μπορούσαν να απορροφήσουν ακόμη και 30 τόνους, αν μπορούσε να τους διαθέσει η Ένωση.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 12/11/2019 - 15:26

Το παρών στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο Δήμος Χίου, εκπροσωπούμενος από τον Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνο Βεργίνα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αντιδήμαρχος επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνομίλησε με τα μέλη της αποστολής και πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.