Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Τον Ιούνη το «πλεόνασμα» στους μαστιχοπαραγωγούς

Γ. Τούμπος: To 20% της μαστίχας εξάγεται σε Ν.Κορέα και ΗΠΑ, σε μορφή σκόνης και για φαρμακευτική χρήση!
Δευ, 06/05/2019 - 13:12

Με κέρδη έκλεισε ο ισολογισμός και του 2018 για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και μέσα στον Ιούνιο αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη διανομή «πλεονάσματος» στους μαστιχοπαραγωγούς, το οποίο – όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Τούμπος - θα υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά κιλό.

«Πέρσι δώσαμε 5,76 ευρώ/ κιλό, φέτος θα ξεπεράσουμε τα 6 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια», με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αύξηση της εξαγωγής μαστίχας σε σκόνη, στην αγορά της Κορέας.

Μάλιστα η Νότια Κορέα μαζί με τις ΗΠΑ εξελίσσονται σε κύριες αγορές για την ΕΜΧ παραλαμβάνονταςμαστίχα σε σκόνη που είναι και από τα ακριβότερα παραγόμενα προϊόντα του συνεταιρισμού.

Σε ένα σύνολο παραγωγής 152 τόνων μαστίχας τόσο στην Κορέα όσο και στις ΗΠΑ -δύο αγορές που η αξιοποιείται η φαρμακευτική χρήση του προϊόντος - θα διατεθούν από 15 τόνοι, δηλαδή το 20% του συνόλου παραγωγής.

Κατά μέσο όρο φέτος, σύμφωνα με τον κο Τούμπο, ανάλογα με τον τύπο μαστίχας, αυξήθηκε και τιμή του προς πώληση προϊόντος κατά 6 με 10 ευρώ / κιλό, χωρίς αυτό – όπως σχολίασε- να επηρεάσει τις πωλήσεις, αντίθετα η ζήτηση αυξάνεται, με τον Πρόεδρο της ΕΜΧ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Κορεάτες θα μπορούσαν να απορροφήσουν ακόμη και 30 τόνους, αν μπορούσε να τους διαθέσει η Ένωση.

Σχετικά Άρθρα

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης επιλύει τον γόρδιο δεσμό της ασφάλισης των εργατών γης
Δευ, 01/06/2020 - 18:08

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση με γνώμονα την επίλυση των ζητημάτων και την απλοποίηση των διαδικασιών για την απασχόληση των εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις προχώρησε στη διευθέτηση της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης.

Συγκεκριμένα, σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα των μετακλητών εργατών γης, ορίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

Με την προσθήκη της συγκεκριμένης ρύθμισης διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ζητημάτων που είχαν ανακύψει στην απασχόληση εργαζομένων στην αγροτική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, και αυτό αφορά άμεσα τους συνταξιο΄θχους μαστιχοπαραγωγούς, στο πλαίσιο στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και της ενθάρρυνσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, οι κ.κ. Βορίδης και Βρούτσης εξαίρεσαν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%.

Επιπλέον, με την ίδια ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.