Τρέχει με... χίλια η μαστίχα - φάρμακο σε Κορέα και ΗΠΑ

Hλ. Σμυρνιούδης Γ.Δ/ντής ΕΜΧ: Μέχρι 35 τόνοι θα σταλούν φέτος στην Κορέα, ενώ η ζήτηση είναι μεγαλύτερη
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 13/01/2021 - 13:07

Οι τρελές επιδόσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και υπεύθυνος έρευνας, Ηλίας Σμυρνιούδης, που καταγράφειι η μαστίχα στην Κορέα, σαν συμπλήρωμα διατροφής και για την στοματική υγιεινή έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες να ερευνήσουν περαιτέρω το προϊόν, οπότε προέκυψε και η μελέτη που έγινε για την αντιική δράση της μαστίχας στον ιό της γρίπης και συγκεκριμένα στον τύπο Α, με τα εξαιρετικά αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η Κορέα, είπε, είναι η πρώτη αγορά μαστίχας για τη χρήση της στην φαρμακευτική και η ζήτηση του προϊόντος είναι σημαντική. Ωστόσο οι δυνατότητες παράδοσης μαστίχας είναι συγκεκριμένες και φέτος εκτιμούν ότι στην Κορέα θα διοχετευτούν 30 με 35 τόνοι, ενώ μαζί μ’αυτήν την αγορά ζήτηση παρουσιάζεται και στις ΗΠΑ, όπου επίσης επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας.

“Αυτό σημαίνει μεγάλη ευθύνη και σε εμάς -παραγωγή, εργοστάσια κ.λπ-  γιατί όσο αυξάνονται οι πωλήσεις και η χρήση ως φάρμακο αυξάνεται και η ευθύνη είναι σε όλα τα επίπεδα -ποιότητας, ελέγχων κ.ο.κ.- αλλά παράλληλα μας δίνεται και η δυνατότητα να λέμε στον κόσμο να παράγει περισσότερη μαστίχα γιατί η ζήτηση αυξάνει χρονο με το χρόνο”, τόνισε ο κος Σμυρνιούδης.

Η μελέτη για την αντιική δράση της μαστίχας στον ιό της γρίπης (τύπο Α), όπως είπε, ανοίγει πόρτες για να συνεχιστεί η έρευνα μιας και τα αποτελέσματα, τόσο στο εργαστήριο όσο και στα πειράματα που έγιναν ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη μελέτη, που έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Κορέας και έγινε από 5 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κορέας και ένα των ΗΠΑ (του Μιζούρι).

Σύμφωνα με τον κο Σμυρνιούδη, έδειξε ότι η μαστίχα μειώνει τις επιπτώσεις του ιού και των μολυσματικών σωματιδίων, ότι μπορεί να μην δρα τόσο πολύ ώστε να εξουδετερώνει τον ιό αλλά δρα στο να βελτιώνει την αμυντική κατάσταση του κυττάρου, που είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι μπορεί να δεις και άλλους ιούς και άλλες ασθένειες κ.λπ. Επίσης τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχει επίδραση στα αρχικά στάδια του κύκλου του ιού και μειώθηκε η ανάπτυξή του.

Τέλος, φάνηκε στα πειραματόζωα ότι εκεί που χρησιμοποιήθηκε μαστίχα το ποσοστό θνησιμότητας ήταν λιγότερο του 20% και εκεί που δεν χρησιμοποιήθηκε το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 100%.

trehei_me_hilia._i_mastiha_-_farmako_se_korea_kai_inomenes_politeies_amerikis

Σχετικά Άρθρα