Χίος, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου

Τρεις μέρες για έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΕΜΧ ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων

Τρί, 12/02/2019 - 06:22

Δείγμα της σοβαρότητας των εξελίξεων, όσον αφορά την αξιοποίηση της μαστίχας ως φάρμακο αποτελεί η έλευση, στις 18 Φεβρουαρίου,  για τις τρεις μέρες κλιμακίου, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να ελέγξει τις εγκαταστάσεις της Ενωσης, όπως δήλωσε στην "Αλήθεια" ο Πρόεδρός της, Γιώργος Τούμπος.

Ως γνωστόν η μαστίχα θεωρείται ένα εξαιρετικό ιατρικό για τα προβλήματα του στομάχου, καθώς σύμφωνα με τα ακόλουθα:

- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποχρεμπτικό και αντιβηχικό

- Για την αντιμετώπιση της διάρροιας

- Εκτιμάται ως αποτελεσματική για την επούλωση των ελκών, τη θεραπεία δοθιήνων(καλόγερων) και άλλων παθήσεων του δέρματος

- Βοηθά στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και την καθαρή αναπνοή

- Μπορεί να καταπολεμήσει πολλά παθογόνα βακτήρια όπως παράδειγμα, τα Escherichia Coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis, αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida

- Έχει εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

- Δρα προληπτικά και ίσως θεραπευτικά κατά της τερηδόνας

- Η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος

- Παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

- Παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης, της λιποπρωτείνης α, ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση (που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία). Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου αποδείχτηκε ότι μπορεί να συμβάλλει εργαστηριακά στην αναστολή της οξείδωσης της “κακής” χοληστερόλης

- Σνδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχύ εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος

- Βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις:.

1. Δυσπεπτικά προβλήματα.

2. Δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της έγκρισης, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».

Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη, με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

 

Σχετικά Άρθρα

Για Χίο, Οινούσσες και Ψαρά
Παρ, 13/09/2019 - 14:21

Παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο δίνονται με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου σε 30 δήμους της χώρας μεταξύ των οποίων εκείνοι της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών.

Στην περίπτωσή μας η παράταση αφορά  το έργο που είναι σε εξέλιξη στις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η  προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο παρατείνεται από την 1 Οκτωβρίου 2019 μέχρι την 29 Νοεμβρίου 2019.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει ακόμη το ακίνητό τους.