Χίος, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

Υπό δοκιμή η μηχανική κοσκινίστρα του ψιλού μαστιχιού

Μέσα Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν 4 μηχανήματα σε Νένητα, Καλαμωτή, Καλλιμασιά και Πυργί
Τετ, 11/09/2019 - 14:38

 

Μέσα Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμοι οι χώροι στα τέσσερα χωριά που θα εγκατασταθούν οι μηχανικές κοσκινίστρες του ψιλού μαστιχιού, με στόχο τη διευκόλυνση των παραγωγών, οι οποίοι θα παραδίδουν μαστίχι ανάμεικτο και θα το παραλαμβάνουν σε κατηγορίες, δηλ. μαστίχι με πέτρα, μαστίχι με ξύλο, μαστίχι με φύλλα κ.ο.κ., ώστε στη συνέχεια να εξοικονομούν χρόνο στην περεταίρω επεξεργασία του.

Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος ήδη η μία κοσκινίστρα η οποία είναι κατασκευασμένη για την επεξεργασία σιταριού και πρέπει να πατενταριστούν τα συστήματά της για να ανταπεξέλθουν στη διαδικασία διαλογής του μαστιχιού, βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο εργοστάσιο της Ένωσης στην Καρδαμάδα, όπου γίνονται δοκιμές και τεχνικές παρεμβάσεις.

«Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», σημείωσε ο κ. Τούμπος εκτιμώντας, όπως προαναφέρθηκε, ότι στα μέσα του επόμενου μήνα θα μπορέσουν να εγκατασταθούν σε Νένητα, Καλλιμασιά, Πυργί και Καλαμωτή οι 4 κοσκινίστρες που έχουν παραγγελθεί.

«Ο επόμενος στόχος μας»,κατέληξε ο κ. Τούμπος, «είναι του χρόνου να προμηθευτούμε βαρυτικό διαλογέα, εξοικονομώντας περισσότερες εργατοώρες για τους παραγωγούς ".

Σχετικά Άρθρα

Οι αυξήσεις θα αφορούν 260.000 συντάξεις που είχαν περικοπεί πάνω από το 50% με τον νόμο Κατρούγκαλο.
Δευ, 21/10/2019 - 06:37

Με αποκλειστική δήλωση του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου αποκάλυψε ότι έρχονται αυξήσεις για 260.000 επικουρικές συντάξεις. 

«Σε εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα προβλέπει αυξήσεις σε 260.000 επικουρικές συντάξεις, που θα επανέλθουν στα επίπεδα προ του Νόμου Κατρούγκαλου. Οι αυξήσεις θα δοθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού από τις αρχές του 2020 αλλά θα έχουν και αναδρομική ισχύ από 4/10/2019, ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βρούτσης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Αυτιά:

•    Οι αυξήσεις θα αφορούν 260.000 συντάξεις που είχαν περικοπεί πάνω από το 50% με τον νόμο Κατρούγκαλο.
•    Η επιστροφή είναι έως και 120 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο
•    Η πληρωμή θα γίνει από τους πρώτους μήνες του 2020 και αναδρομικά από 4/10/2019
•    Αυτόματη καταβολή χωρίς αιτήσεις
•    Δικαιούνται χρήματα και οι κληρονόμοι
•    Κόστος άνω των 250 εκατ. ευρώ αλλά υπάρχει πρόβλεψη στην απόφαση του ΣτΕ ότι σε έκτακτες περιπτώσεις ο προϋπολογισμός μπορεί να ενισχύει τον ΕΦΚΑ. 
 

Πηγή: skai.gr