Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

Υπό δοκιμή η μηχανική κοσκινίστρα του ψιλού μαστιχιού

Μέσα Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν 4 μηχανήματα σε Νένητα, Καλαμωτή, Καλλιμασιά και Πυργί
Τετ, 11/09/2019 - 14:38

 

Μέσα Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμοι οι χώροι στα τέσσερα χωριά που θα εγκατασταθούν οι μηχανικές κοσκινίστρες του ψιλού μαστιχιού, με στόχο τη διευκόλυνση των παραγωγών, οι οποίοι θα παραδίδουν μαστίχι ανάμεικτο και θα το παραλαμβάνουν σε κατηγορίες, δηλ. μαστίχι με πέτρα, μαστίχι με ξύλο, μαστίχι με φύλλα κ.ο.κ., ώστε στη συνέχεια να εξοικονομούν χρόνο στην περεταίρω επεξεργασία του.

Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος ήδη η μία κοσκινίστρα η οποία είναι κατασκευασμένη για την επεξεργασία σιταριού και πρέπει να πατενταριστούν τα συστήματά της για να ανταπεξέλθουν στη διαδικασία διαλογής του μαστιχιού, βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο εργοστάσιο της Ένωσης στην Καρδαμάδα, όπου γίνονται δοκιμές και τεχνικές παρεμβάσεις.

«Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», σημείωσε ο κ. Τούμπος εκτιμώντας, όπως προαναφέρθηκε, ότι στα μέσα του επόμενου μήνα θα μπορέσουν να εγκατασταθούν σε Νένητα, Καλλιμασιά, Πυργί και Καλαμωτή οι 4 κοσκινίστρες που έχουν παραγγελθεί.

«Ο επόμενος στόχος μας»,κατέληξε ο κ. Τούμπος, «είναι του χρόνου να προμηθευτούμε βαρυτικό διαλογέα, εξοικονομώντας περισσότερες εργατοώρες για τους παραγωγούς ".

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/07/2020 - 15:36

Επιστολή απηύθυνε το Επιμελητήριο Χίου στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τη δυσχέρεια πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω των προκηρυγμένων από το ΥΠΑΝ χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

"Υποδεχθήκαμε με ανακούφιση τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες σχετίζονταν με επιδότηση επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και κεφαλαίων κίνησης για τις πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δοκιμάζονται μετά την πρωτοφανή οικονομική κρίση συνεπεία του covid 19.

Ωστόσο, η αδυναμία υποδοχής ταυτόχρονα του αναμενόμενα μεγάλου όγκου αιτήσεων από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, οι υπερβολικές έως παράλογες απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διαχείριση των αιτήσεων αλλά και στην εκταμίευση των δανείων ουσιαστικά ακύρωσαν σε ένα βαθμό τις πράγματι ορθές αυτές πρωτοβουλίες του Υπουργείου.

Αναλύοντας τις καταγγελίες μελών μας αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε Τράπεζα έθετε διαφορετικούς όρους για την έγκριση δανείων χρηματοδοτούμενων από το ΕΠΑΝΕΚ, ενώ σχεδόν όλες ζητούσαν παράλληλα τη μείωση άλλων υφιστάμενων χρηματοροών (πχ αλληλόχρεων λογαριασμών) για κάθε επιλέξιμη επιχείρηση. Δεδομένου ότι η στόχευση των προγραμμάτων που προκήρυξε το Υπουργείο είναι η παροχή αρωγής στο δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό ιστό και όχι η βελτίωση των δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρακαλούμε για τη διαμεσολάβησή σας, ώστε οι χρηματοδοτικές ροές να καταλήξουν στη βιώσιμη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα άμεσα ώστε αυτή να επιβιώσει και να αναπτυχθεί."