Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Υψηλές θερμοκρασίες για τις χαμηλές εκπτώσεις

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής
Τρί, 14/10/2014 - 15:42

Τα χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων σε δημοπρατούμενα έργα, ανέβασαν τη θερμοκρασία στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη να δηλώνει σήμερα στο Ράδιο «Α» ότι «κατά σύμπτωση ο ανάδοχος του έργου βελτίωσης των ΚΔΑΠ ΜΕΑ Χίου και Καρδαμύλων είναι αδελφός υποψήφιου με το συνδυασμό του Βουρνού».

Η ένταση προκλήθηκε γιατί στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για την αγροτική οδοποιϊα των Μαστιχοχωρίων με το σκεπτικό ότι η έκπτωση που είχε δοθεί στο συγκεκριμένο έργο ήταν 7% και υπήρξαν περιθώρια για μεγαλύτερη, ενώ στη χθεσινή για το έργο των ΚΔΑΠ ο υποψήφιος ανάδοχος που προκρίθηκε είχε δώσει έκπτωση 5%.

Ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης σχολίασε το πρωί ότι ο διαγωνισμός και στην περίπτωση των ΚΔΑΠ θα πρεπε να επαναληφθεί, ώστε να υπάρξουν «ίσα μέτρα και σταθμά», επικαλούμενος το όφελος του δήμου και κατ’επέκταση των δημοτών, που θα προέκυπτε από μια μεγαλύτερη έκπτωση σ'ένα έργο, προϋπολογισμού 81.000 ευρώ.

Στον αντίποδα των παραπάνω ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Στρατής Γδύσης, μιλώντας το πρωί στο Ράδιο "Α", σύγκρινε τους δύο διαγωνισμούς και σημείωσε ότι  είχαν διαφορετικό αντικείμενο έργου, λέγοντας ότι τα έργα οδοποιίας τυγχάνουν μεγαλύτερης έκπτωσης από τα κτηριακά, αναφέροντας επίσης ότι στην περίπτωση του διαγωνισμού για την οδοποιϊα των Μαστιχοχωρίων υπήρχε και άλλη προσφορά της τάξεως του 30%, όμως ο φάκελος του υποψηφίου ήταν ελλιπής κύρια για τυπικούς λόγους, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό. Ειδικά για το έργο των ΚΔΑΠ – πρόσθεσε ο κ. Γδύσης- δεν υπήρχαν περιθώρια για καθυστέρηση στην εκτέλεσή του, γιατί τα κτήρια πρέπει να πληρούν μέχρι το τέλος του χρόνου τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να αδειοδοτηθούν οι δομές και άρα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 02/06/2020 - 17:21

Με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης της τοπικής οικονομίας  συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη 2/6 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελή Λεγάτο.

Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Η εισήγηση και υποστήριξη πρότασης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για την εκπόνηση μελέτης & έρευνας προώθησης των χιώτικων εσπεριδοειδών (μανταρίνι – πορτοκάλι) με βάση την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Η πρόταση συνδέεται τόσο με την αξιοποίηση της εμπορικής αξίας υπαρκτών και ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων, όσο και με τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της περιοχής του Κάμπου με τη διατήρηση των παραδοσιακών καλλιεργειών.
  • Η διεκδίκηση από την Πολιτεία της χρηματοδότησης Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο, οι πόροι του οποίου θα κατευθυνθούν στις τοπικές οικονομίες των νησιών και θα στηρίξουν τις εγχώριες επιχειρήσεις.  Η αιτιολόγηση διεκδίκησης ενός προγράμματος αυτού του είδους τεκμηριώνεται από την άμεση ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ για τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα επί σειρά ετών -με αποκορύφωμα την πρόσφατη υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας -καθιστώντας τις  οικονομίες των νησιών ιδιαίτερα εύθραυστες.