Υψηλότερες από τις εμπορικές οι αντικειμενικές αξίες στη Χίο

Επισημαίνουν οι συμβολαιογράφοι Στ. Κανάριου και Ελπίδα Τσουρή - Η αύξηση της χαμηλότερης τιμής θα επιβαρύνει και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 13/06/2018 - 14:49
Ηχητικό απόσπασμα: 

Υψηλότερα από τις εμπορικές διαμορφώνονται οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων στην πόλη της Χίου - τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων- μετά την ανακοίνωση των νέων τιμών, σύμφωνα με τις συμβολαιογράφους, Στέλλα Κανάριου και Ελπίδα Τσουρή.

Όπως είπε η κα Κανάριου σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α» από τις 20 περιοχές της Χίου στις 9 αυξάνονται οι αντικειμενικές κατά 50 ευρώ, όμως αυτό αφορά κυρίως εκείνες που άνηκαν στις χαμηλότερες κατηγορίες, όπως το Φρούριο (από 750 ευρώ, τώρα 800 ευρώ), το τμήμα Δαλασσινού – Παρθένη (από 900 στα 950 ευρώ) και ο Φραγκομαχαλάς (από 950 στα 1.000 ευρώ), ενώ σε ακριβές περιοχές, όπως το τμήμα της Απλωταριάς ή η παραλία από την Κουντουριώτου προς βόρεια, οι αξίες μένουν σταθερές .

Το κύριο, κατά την κα Τσουρή, είναι η αύξηση της χαμηλότερης τιμής από τα 750 ευρώ στα 800 ευρώ, μιας και αυτή είναι εκείνη που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των προστίμων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε όλη τη Χίο – όπως είπε χαρακτηριστικά μέχρι την Παρπαριά και το Αγ. Γάλας-   σε μια περίοδο που πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν στη συγκεκριμένη διαδικασία (θεωρείται απαραίτητη είτε για μίσθωση ακινήτου, είτε για μεταβιβάσεις ή ακόμα και για ένταξη σε προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ»).

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2015 είχαν μειωθεί οριζόντια όλες οι αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, στο Φρούριο από τα 800 ευρώ/ τ.μ. μειώθηκε στα 750ευρώ και τώρα με την αύξηση επανήλθε στα 800 ευρώ.

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν το κόστος των συμβολαίων, όπως είπαν οι δύο συμβολαιογράφοι, ενώ σημαντική θα είναι και η επιβάρυνση που θα επιφέρει η επικείμενη από 1η Ιούλη αύξηση  του νησιωτικού ΦΠΑ από το 17 στο 24%! Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η αγορά είναι παγωμένη.

«Τέλη του ’14 αρχές του ’15 υπήρχε μια τάση αύξησης των αγοραπωλησιών, κάτι που πλέον δεν υφίσταται. Τα συμβόλαια που γίνονται είναι εκείνα που δεν μπορούν να αποφευχθούν», κατά την κα Κανάριου η οποία αναφερόμενη στη σχέση εμπορικής και αντικειμενικής τιμής των ακινήτων σημείωσε: «Υπάρχουν εμπορικές τιμές, π.χ. σε ακίνητα παλαιά, που είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, ενώ ειδικά για τα οικόπεδα – κυρίως τα μεγάλα- οι εμπορικές τιμές έχουν πέσει ακόμα και κατά 40%!»

«Ελάχιστες αν όχι μηδενικές είναι οι αγοραπωλησίες», σχολίασε η Ελπίδα Τσουρή και συνέχισε: «Εκείνα τα οποία εξακολουθούν να γίνονται – σε πολύ μειωμένο βαθμό- είναι οι γονικές παροχές και φυσικά οι αποδοχές κληρονομιάς. Μ’ αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να μιλάμε για αγορά ακινήτων στη Χίο».

Όπως είπε η ίδια οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν άμεσα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, από 1/1/2019  για τις μεταβιβάσεις και μένει να διευκρινιστεί αν θα ισχύσουν οι αυξημένες τιμές για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Σχετικά Άρθρα