Χίος, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Τα 90α γενέθλια του ΣΦΟ μια μεγάλη γιορτή της Αιγνούσας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 17/02/2019 - 05:57

Σταθμό τιμής και συνέχειας αποτέλεσε ο λαμπρός εορτασμός των 90ων γενεθλίων του ιστορικού συλλογικού φορέα της ακριτικής Αιγνούσας, που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt στο κέντρο της Αθήνας και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Παλαιά και νεώτερα μέλη, οι επικεφαλής όλων των φορέων και των ναυτιλιακών οικογενειών του νησιού έδωσαν το «παρών» σε μια επέτειο τιμής και ευγνωμοσύνης για την «Φιλική Εταιρεία» της Αιγνούσας, τα Ιδρυτικά Μέλη του ΣΦΟ.

Ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» συνώνυμος της ευθύνης, της προσφοράς, της καθημερινής αδιάλειπτης έγνοιας για το πετροκάραβο του Αιγαίου, αειθαλής και φέρελπις, δικαίως είχε να καταθέσει πάρα πολλά και να γιορτάσει ευτυχής για την πατριωτική του διαδρομή και τον καθοριστικό του ρόλο στην κοινωνική συνοχή της ναυτομάνας πατρίδας.

Η εκδήλωση μέσα από ένα σύντομο επετειακό αφιέρωμα ήρθε να θυμίσει τις ιστορικές στιγμές, που συνόδευσαν τα 90 χρόνια πορείας του Συλλόγου, αλλά και τον δύσκολο ρόλο, στον οποίο ο ΣΦΟ κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει στα τελευταία χρόνια της μεγάλης δοκιμασίας της δεκαετούς συνεχιζόμενης κρίσης.

Λαμπρή η βραδιά με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων παρουσίασε στους συνδαιτημόνες το χθες και το σήμερα μιας πολυκύμαντης διαδρομής για την οποία καυχάται ο Σύλλογος και οι συνεχιστές του.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Δανιήλ θύμισε τη γλαφυρή αναφορά μνήμης του πρώτου Προέδρου ιατρού Δημητρίου Λαιμού, ο οποίος μαζί με το ιδρυτικό Συμβούλιο την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου του 1929 υπογράφοντας το Καταστατικό έδωσαν όρκο ενώπιον των συμπατριωτών τους ότι «θέλομε ευόρκως εξυπηρετήσει τον τόπο μας και τα συμφέροντα αυτού με στρατιωτική πειθαρχία αφιερώνοντες όλες μας τις ανθρώπινες δυνάμεις και ικανότητες».

Και συνέχισε ο σημερινός επικεφαλής του ΣΦΟ: «Ο όρκος αυτός αποτελεί από τότε μέχρι σήμερα τον ιερό δεσμό, που μας κρατάει ενωμένους τους Αιγνουσιώτες με την ιστορία και το μέλλον του ΣΦΟ. Ο όρκος να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις κι εμείς και οι οικογένειές μας την συγκινητική αυτή έκφραση αγάπης, προσφοράς και φιλοπατρίας, που ονομάζεται Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών»

Ο όρκος αυτός μας δένει τιμητικά και ουσιαστικά ως συνεχιστές του κορυφαίου μας ρόλου και ως διαδόχους της πατριωτικής μας αποστολής».

Κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς της βραδιάς και διαχρονικούς αρωγούς του Συλλόγου καθώς και τους συνεργάτες του, την ακούραστη υπεύθυνη της διοργάνωσης κα Ευγενία Γ. Χαλκιά, τις συμβούλους κυρίες Σταματία Κωνσταντινίδη και Ελένη Λιώδη, την κα Νίνη και στον κ. Γιάννη Γ. Λυγνό για την πολύτιμη συνδρομή τους και όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδηλώσεως.

Το εορταστικό γκαλά περιελάμβανε ενδιαφέρουσες μουσικές και ψυχαγωγικές εκπλήξεις όπως τους τρεις λυρικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι προσποιούμενοι σερβιτόρους του ξενοδοχείου άρχισαν να τραγουδούν γνωστές και αγαπημένες οπερετικές άριες εκπλήττοντας τους συνδαιτημόνες. Η βραδιά είχε πολύ χορό, εκλεκτούς καλλιτέχνες και εορταστική διάθεση, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθές κοινό, το οποίο τίμησε τους διοργανωτές με το θερμό του χειροκρότημα και τις ευχές προς τον Σύλλογο να γιορτάσει ενωμένος και δυνατός και τον πρώτο αιώνα του με περισσότερες επιτυχίες και δραστηριότητες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής Χίου (ΝΔ), τ. υπουργός κ. Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Δ. Πατέρας, Αιγνουσιώτες και Χιώτες εφοπλιστές και επικεφαλής των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ο τ. Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος Ηλ. Αγγελάκος, ο Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Οινουσσών κ. Λ. Σκούφης, ο κ. Γεώργιος Κ. Χατζηπατέρας ως εκπρόσωπος του αδελφού Ταμείου Ευπραγίας Λονδίνου, ο Πρόεδρος του Συνδ. Ναυτιλίας και Παιδείας Οινουσσών και των Ιδρυμάτων Ι. Δ. Πατέρα κ. Στέφανος Διαμ. Πατέρας, η Πρόεδρος του Ιδρ. Λέοντος και Ασπασίας Λεμού κα Ιωάννα Π. Λεμού καθώς και η κα Μαριγώ Λεμού-Πατίτσα, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Οινουσσών κ. Ιωάννης Γ. Λυγνός, η Πρόεδρος του Συνδ. Φίλοι του Χιώτικου Χωριού κα Μαρ. Βερώνη, η κα Μαίρη Παπακωνσταντίνου, Γλύπτρια Γυναίκα της Ευρώπης, ο επίτ. υπαρχηγός Λ.Σ. ναύαρχος Δημήτριος Τσιαδής, οι τ. Πρόεδροι του Συλ. «Αγ. Ιωάννης Θεολόγος» Ν. Μελί Μεγάρων κ. Στέφανος Ν. Χρήστου και κ. Θεόδωρος Καλαϊτζής, όλα τα διατελέσαντα μέλη των Συμβουλίων του Συλλόγου και πολλοί συμπατριώτες της Αττικής και φίλοι των Οινουσσών.

Μηνύματα απέστειλαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο Πρόεδρος του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών κ. Γιάννης Μ. Χατζηπατέρας, ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ, ταξίαρχος Π. Κιμουρτζής.

Η 90η επέτειος της Ιδρύσεως του Συλλόγου θα τιμηθεί και με άλλες εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με το πρώτο πανοινουσσιακό Συνέδριο το καλοκαίρι στην Αιγνούσα.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 11/12/2019 - 16:14

 Την συνάντησα στους διαδρόμους του ελληνικού σχολείου Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας στην Αστόρια. Κρατούσε αγκαλιά ένα τεράστιο ξύλινο όργανο με πολλές χορδές. Η Λαμπρινή Κάμπουρα από τη Χίο μετανάστευσε στην Αμερική μόλις πριν δύο μήνες. Είναι μια από τις ελάχιστες οργανοπαίκτριες που παίζουν το κανονάκι, ένα παραδοσιακό νυκτό όργανο, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τον κανόνα, το πειραματικό μονόχορδο του Πυθαγόρα.

Η Λαμπρινή βρέθηκε στο σχολείο για να συμμετάσχει στις πρόβες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Σε ένα μικρό διάλειμμα που έκανε, δέχθηκε να με ξεναγήσει στην ξεχωριστή μουσική της και να μου μιλήσει για το σπάνιο αυτό όργανο που διάλεξε.
«Το κανονάκι είναι ασυγκέραστο όργανο, δηλαδή είναι όπως το ούτι και το βιολί που δεν έχουν τάστα. Εχει μανταλάκια και τα κουνάς για να έχεις τα μικρότερα διαστήματα. Για παράδειγμα για το ένα μαύρο πλήκτρο του πιάνου εγώ έχω πολλά μανταλάκια. Σπούδασα στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής στο πανεπιστήμιο της Αρτας. Το κανονάκι το επέλεξα στη σχολή. Ημουν ανάμεσα σε αυτό και στο σαντούρι. Είναι ένα δύσκολο όργανο αλλά πολύ ωραίο με γλυκό ήχο».

Φοράει δαχτυλίδια και πένες στους δείκτες και αρχίζει να παίζει παραδοσιακά τραγούδια. «Με το κανονάκι παίζω συνήθως ακούσματα από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Στη Χίο έπαιζα και νησιώτικα. Είχα δική μου ορχήστρα και έπαιζα σε εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς. Από μικρή χόρευα και τραγουδούσα ενώ παρακολούθησε μαθήματα αρμόνιο και βιολί», είπε.

Η Χιώτισσα οργανοπαίκτρια είναι η πρώτη μουσικός που έφερε στη Χίο το κανονάκι. Δίδαξε για τρία χρόνια στο μουσικό σχολείο της Χίου ενώ είχε ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Οπως ανέφερε, «το 2012 όταν αποφοίτησα ήμουν η πρώτη που έφερε κανονάκι στη Χίο. Μάλιστα απέκτησα και μαθητές εκ των οποίων ο ένας σήμερα παίζει ενεργά σε μια ορχήστρα».

Τον Σεπτέμβριο η Λαμπρινή ήρθε στη Νέα Υόρκη στον σύζυγό της που βρίσκεται εδώ τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται να εμφανιστεί σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τη χορωδία του Δημήτρη Κεχαγιά ενώ θα συμμετάσχει στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας καθώς και σε γλέντια συλλόγων.

 

Αναδημοσίευση από τον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης - φωτογραφία Ε.Κ/Ματίνα Δεμελή