ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών: Σχολή με... προίκα

Εξασφαλισμένη στέγαση (από φέτος και για γυναίκες) και σίτιση
Πέμ, 26/09/2019 - 15:37

Σχολή με... προίκα είναι η Ακαδημία Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στις Οινούσσες, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στέγασης και σίτισης (με ένα πολύ μικρό αντίτιμο) στους σπουδαστές της και ετοιμάζεται να υποδεχθεί φέτος 39 νέους (ανάμεσά τους και 6 γυναίκες) που ακολουθούν, στον τρίτο βαθμό εκπαίδευσής τους, την θάλασσα.

Ο Διοικητής της, Παντελής Βατούσης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έγινε για την έναρξη του νέου έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου και συγκεκριμένα στο 2ο εξάμηνο, θα βρεθούν στην ΑΕΝ περί τους 170 σπουδαστές και σπουδάστριες, από όλα τα έτη, μιας και από φέτος οι πρωτοετείς δεν θα κάνουν μπάρκο από τον Μάρτη, αλλά μετά τη λήξη του 2ου εξαμήνου, στις αρχές του καλοκαιριού.

Φέτος όμως στη σχολή υπάρχει κι άλλο ένα νέο δεδομένο: Είναι οι εστίες των γυναικών, αφού στο σύνολο των 118 κρεβατιών που προσφέρει δωρεάν η ΑΕΝ σε σπουδαστές, 14 κλίνες θα διατεθούν σε γυναίκες, έχοντας ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις πρώτες 6.

Όσον αφορά τη σίτιση, αυτή όπως είπε, καλύπτεται με δωρεάν μεσημεριανό γεύμα (καταβάλλοντας αντίτιμο 1 ευρώ / ανά γεύμα ο σπουδαστής), ενώ υπάρχει και επίδομα σίτισης 300 ευρώ.

Παραμένει ως πρόβλημα η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, αφού εκτός των 2 υπηρετούντων οι υπόλοιπες ανάγκες πρέπει να καλυφθούν με την πρόσληψη 6 ωρομίσθιων. Ήδη, όπως είπε, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, αναμένεται η έγκριση από το ΥΕΝ και η υπογραφή της σύμβασης. Οι προσλήψεις αφορούν 3 πλοιάρχους, 1 μαθηματικο, 1 καθηγητή πληροφορικής και 1 νομικό.

Σύμφωνα με τον κο Βατούση, σημαντικό βήμα για την στελέχωση της ακαδημίας θα αποτελεί η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης 73 μονίμων, ανάμεσα στους οποίους και 3 για την ΑΕΝ Οινουσσών (από ένας πλοίαρχοι Α και Β κι ένας που θα καλύψει ανάγκες τεχνικού προσωπικού για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της σχολής - προσομοιωτές κ.λ.π.- και παράλληλα θα διδάσκει πληροφορική).

Ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών είχε τη δυνατότητα να εκθέσει τα ζητήματα που αφορούν την σχολή στον υπουργό Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της χθεσινής του επίσκεψης στο νησί, όπως και το θέμα που αφορά στην ίδρυση σχολής σωστικών στις Οινούσσες λαμβάνοντας για το τελευταίο την απάντηση ότι παραμένει στον προγραμματισμό του υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτοετείς θα πρέπει να εγγραφούν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί μετά και την ανακοίνωση επιλαχόντων και τυχόν μεταγραφών που θα γίνουν στη συνέχεια. Πάντως και αυτή τη φορά οι περισσότεροι που εισάγονται είναι παιδιά που είχαν καταθέσει την αίτησή τους στη Χίο - για την ακρίβεια 21 από τους 39- με τον κο Βατούση να σημειώνει ότι εκείνο που αποδεικνύεται από την πορεία τους στο χώρο είναι ότι οι προερχόμενοι από νησιά, όπως η πλειοψηφία αυτών που φοιτούν στις Οινούσσες (από Χίο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα κ.λ.π.) είναι απολύτως συνειδητοποιημένοι για τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου και ακολουθούν – χωρίς διαρροές- το δρόμο της θάλασσας!

Σχετικά Άρθρα