Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

«Αιέν αριστεύειν» το μήνυμα του Στ. Κριμιζή προς τους Χιώτες μαθητές

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 13/09/2019 - 21:44

Τι μπορεί να πάθει ένας Αστροφυσικός του επιπέδου του Σταμάτη Κριμιζή όταν καλείται να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και στην κεντρική είσοδο βλέπει αναρτημένη τη φράση «Αιέν αριστεύειν»;

 Να το μεταφέρει στην ομιλία του στους Χιώτες μαθητές ως την πιο κλασική παραίνεση μαθητείας.

«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Ιλιάδα,Ζ,208).

 «Πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους, να τιμάς το πατρικό γένος που ανήκεις».

Αυτό έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στον αύλειο χώρο του ΤΕΕΝS, παρουσία του καπ. Παναγιώτη Τσάκου, του Νίκου Τσάκου, της Προξένου της Κίνας, του Προξένου της Ουρουγουάης, του Αντιπεριφερειάρχη Παντ. Μπουγδάνου, του Στρατιωτικού Διοικητή, του Διοικητή του Ναυτικού κλιμακίου, του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Π. Καλογεράκη, της Δήμητρας Μουτζούρη, εκλεκτών καλεσμένων και δεκάδων μαθητών.

Ο Σταμάτης Κριμιζής στην ομιλία του που επικεντρώθηκε στη μόρφωση των νέων στις διάφορες επιστήμες, τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα πραγματοποίησε θαύματα στον τομέα της Ναυτιλίας που πάντα προϋπέθετε καλή γνώση του ουρανού και των άστρων.

Υπογράμμισε ότι είναι προϋπόθεση για την επιτυχία σε κάθε τομέα, η επιθυμία των νέων για αριστεία και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Πολιτεία και οι Κρατικοί Φορείς πρέπει να την επικουρούν.

Όσον αφορά το TEENS έσωσε βάση στο επίπεδο της γενικής παιδείας που παρέχει, πέραν της ναυτικής τέχνης, που με τη χρήση της η Χίος μεγαλούργησε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το πνεύμα αυτό πρέπει να περάσει σε γενικότερο επίπεδο.

Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι κατέληξε, όταν τα ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στην 500η θέση παγκοσμίως και εμείς… επιχαίρομε γι’ αυτό!

Της εκδήλωσης προηγήθηκε ξενάγηση στους χώρους του ΤΕΕΝS από τους ίδιους τους μαθητές, ενώ για πρώτη φορά το κοινό είδε το Εργαστήριο Μηχανολογίας, με υπερσύγχρονα μηχανήματα και δύο τόρνους το οποίο υπ’ όψιν διέθεσε το TEENS για την εκπαίδευση και των παιδιών της Δημόσιας εκπαίδευσης για να πάρει μετά… από 4 μήνες, την απάντηση ότι το Δημόσιο δεν ενδιαφέρεται!

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 05/04/2020 - 20:20

Τι κι' αν η Δημοτική αρχή είπε ότι μετακίνησε τις καθαρίστριες από τα κλειστά Σχολεία σε άλλες δομές, που υπάρχει ανάγκη. Τι κι' αν είπε ότι όποτε χρειαστούν κάποιες ώρες μπορεί να απασχολούνται και στα Σχολεία. Τι κι' αν η ίδια η Πρόεδρος του Σωματείου σχολικών καθαριστριών δήλωσε ότι είναι Δημοτικοί υπάλληλοι και δεν μπορούν να αρνηθούν εργασίες, όπου τους υποδειχθεί με βάση το ωράριο τους. Ο Σύλλογος Δασκαλών έχει άλλη γνώμη!

Ακολουθεί ανακοίνωση του Συλλόγου:

 

"Η κρίση του κορονοϊού φέρνει στο φως τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της σχολαστικής καθαριότητας των σχολείων και όχι μόνο. Τα σχολεία δεν έκλεισαν εξ’ ολοκλήρου! Σε καθημερινή βάση το διοικητικό προσωπικό των σχολείων και η τριμελής ομάδα υποστήριξης της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης πηγαίνει στις σχολικές τους μονάδες για να επιτελέσει το διοικητικό έργο, το έργο της υποστήριξης γονιών και εκπαιδευτικών σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Άρα οι σχολικές καθαρίστριες πρέπει να παρευρίσκονται στον χώρο του σχολείου και να τον καθαρίζουν σε συνεννόηση πάντα με τους διευθυντές των σχολείων τους.

Επίσης η σύμβαση έργου των σχολικών καθαριστριών αναφέρει ότι έργο τους είναι η αποκλειστική απασχόληση στους χώρους των σχολείων. Άρα η οποιαδήποτε εντολή απασχόλησής τους σε άλλες δομές μπορεί να θεωρηθεί παράτυπη και αυθαίρετη. Πρέπει να τονιστεί ο πενιχρός μισθός με τον οποίο αμείβονται οι σχολικές καθαρίστριες για ένα τόσο σημαντικό έργο που επιτελούν. Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει, μισθολογικά, το σημαντικό έργο που επιτελούν οι σχολικές καθαρίστριες στην εξασφαλιση κατάλληλων, υγειονομικών συνθηκών για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Τα σχολεία έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό καθαριότητας που θα εργάζεται τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.

Ζητάμε λοιπόν τις καθαρίστριες στα σχολεία και την αναγνώριση του ρόλου τους μισθολογικά".