Αντώνης Γεωργούλης: Από τη Χίο στο Παρίσι στην Ολυμπιάδα Φυσικής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΣΤΗΝ "Α" - ΕΞΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 17/01/2025 - 09:35

Το «εισιτήριο» για την Ολυμπιάδα Φυσικής που θα γίνει στο Παρίσι πήρε ο μαθητής της Γ’ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Αντώνης - Άγγελος Γεωργούλης, ο οποίος κατετάγη 3ος στη Β’ Φάση του Πανελληνίου Διαγωνισμού Φυσικής Γ’ Λυκείου «Αριστοτέλης» 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2025, στους χώρους του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι μαθητές - μαθήτριες που κατέλαβαν τις πρώτες 5 θέσεις στον συγκεκριμένο διαγωνισμό στελεχώνουν την εθνική ομάδα για τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ολυμπιάδα Φυσικής 2025, η οποία θα διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα 17-25 Ιουλίου 2025 (επισυνάπτεται σχετικό δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου).

O Αντώνης, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις μελέτης, μιας και φέτος θα δώσει πανελλήνιες με στόχο να περάσει στην ιατρική, επέλεξε να συνεχίσει την παράδοση συμμετοχής στους διαγωνισμούς φυσικής, που ξεκίνησε από την 1η Γυμνασίου, αφού η συγκεκριμένη επιστήμη τον συναρπάζει, κυρίως όμως τον ενδιαφέρει η αστροφυσική.

«Από μικρός είχα τα ερεθίσματα να βλέπω τον ουρανό -με παρακινούσαν οι γονείς μου, κι ένας θείος μου από τη Ρόδο αστροφυσικός- και γενικότερα με ενδιέφερε πάρα πολύ η μελέτη μιας κλίμακας που δεν μπορούμε να συλλάβουμε, γιατί πραγματικά το διάστημα είναι τεράστιο. Από εκεί και πέρα όσο μεγάλωνα μπορούσα να μάθω περισσότερα πράγματα και εξελισσόμουν», ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Α» περιγράφοντας παράλληλα το δέος που αισθάνθηκε όταν για πρώτη φορά συνάντησε τον χιώτη διακεκριμένο παγκοσμίως αστροφυσικό, Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος είναι πρότυπο γι’ αυτόν.

Ο 17χρονος μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Χίου δε διαγωνίζεται μόνο στη φυσική. Τον ελκύουν οι θετικές επιστήμες γι’ αυτό και έχει πάρει μέρος επίσης σε διαγωνισμούς μαθηματικών, αστροφυσικής και βιολογίας.

«Σίγουρα είναι πρόκληση αλλά με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα συγκεκριμένα μαθήματα. Επιπλέον είναι νομίζω μια ευκαιρία για να γνωρίσω κάτι το οποίο ξεφεύγει και λίγο από το επίπεδο του σχολείου. Είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, αν θα μπορώ να ανταποκριθώ με κάτι πιο δύσκολο και κάτι πιο ανεβασμένο», ανέφερε εξηγώντας τους λόγους συμμετοχής του σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς, που όπως λέει έχουν μεγάλη διαφορά από τα καθιερωμένα διαγωνίσματα που γίνονται στο σχολείο, όντες προσαρμοσμένοι στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα που εστιάζουν στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και όχι απλά σε θεωρίες.

Φτάνοντας στη Β’ φάση του διαγωνισμού φυσικής, που έγινε στο ΕΚΠΑ, ο Αντώνης Γεωργούλης είχε φροντίσει να μελετήσει εντατικά με αποτέλεσμα, παρά το βαθμό δυσκολίας που είχαν τα θέματα, να καταφέρει να καταταγεί στην 3η θέση και να προκριθεί στην Ολυμπιάδα, για την οποία θα συνεχιστούν οι «προπονήσεις» από καθηγητές του Πανεπιστημίου από τον επόμενο μήνα και μετά τις πανελλαδικές θα ακολουθήσει η εκπαίδευση στην Αθήνα για να καταλήξει η 5άδα των ελλήνων μαθητών, στα μέσα του Ιούλη, στο Παρίσι.

«Απαιτούνται αρκετές ώρες μελέτης, αλλά αν σ’ ευχαριστεί αυτό που κάνεις δεν σου φαίνεται αγγαρεία», συνεχίζει ο Αντώνης, που περιμένει να συναντήσει στην καινούργια αυτή πρόκληση νέους από άλλες χώρες και να μιλήσει για την επιστήμη που αγαπά.

Ο νεαρός, αλλά ώριμος 17χρονος, όπως αγαπά τις θετικές επιστήμες έτσι μιλά και με θετική σκέψη για τα μελλοντικά του όνειρα. Μπορεί να θέλει να ακολουθήσει την ιατρική αλλά θέλει με κάποιο τρόπο να μπορέσει να συνδυάσει τη φυσική και αστροφυσική, θέλει να συνεχίσει να κοιτάζει στον ουρανό, βλέπει το εξωτερικό όχι ως λύση φυγής από την Ελλάδα αλλά ως ευκαιρία να γνωρίσει κι άλλους τόπους, να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του, γιατί όχι και να ζήσει μόνιμα, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Έχοντας στο DNA του την ανάγκη της έρευνας ομολογεί ότι του αρέσει να ανακαλύπτει νέα περιβάλλοντα, να προσαρμόζεται, να εξερευνά νέες πόλεις, να δοκιμάζει καινούριους τρόπους ζωής, τονίζοντας ότι τον συναρπάζει το άγνωστο.

Το μόνο που λέει για τη χώρα του ως αρνητικό, είναι η έλλειψη αξιοκρατίας.

«Θα ήθελα να ζήσω κάπου με την οικογένειά μου, που θα έχει ένα κατάλληλο και σταθερό περιβάλλον», σημειώνει ο Αντώνης Γεωργούλης στον οποίο ευχόμαστε να είναι καλά και να συνεχίσει στη ζωή του να κοιτά και να στοχεύει ψηλά!

Συνημμένα αρχεία:

apo_ti_hio_sto_parisi_gia_tin_olympiada_fysikis

Σχετικά Άρθρα