Χίος, Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Απαιτητικά τα θέματα στα Νέα Ελληνικά για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με τη Δ/ντρια Εκπαίδευσης και φιλόλογο Ευτυχία Βλυσίδου
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 06/06/2019 - 15:00
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

Ως θέμα που είχε απαιτήσεις χαρακτήρισε το σημερινό των Νέων Ελληνικών στους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φιλόλογος, Ευτυχία Βλυσίδου.

Στους υποψήφιους δόθηκε απόσπασμα της ομιλίας του Α. Καμύ στην Ακαδημία της Σουηδίας κατά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957, το οποίο αναφέρεται στην Τέχνη και στον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη.

“Η μετάφραση ήταν στρωτή, το κείμενο όμως είχε γλωσσικές απαιτήσεις. Στο μη λογοτεχνικό κείμενο οι ασκήσεις ήταν εύκολες”, ανέφερε η κα Βλυσίδου η οποία εστιάζοντας και στο  δεύτερο θέμα που ήταν το ποίημα της Ιταλίδας ποιήτριας Alda Merini με τίτλο «Ένα ποίημα δυο ερμηνείες» σημείωσε, μεταξύ άλλων:

“Ήταν ακόμη πιο δύσκολο, απαιτούσε αφαιρετική σκέψη”.

Ωστόσο με δεδομένη πλέον τη δυνατότητα εισαγωγής των μαθητών των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, όπως είπε, επιβάλλεται η βελτίωση προς τα πάνω των θεμάτων και παράλληλα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της διδασκόμενης ύλης αλλά και των ωρών διδασκαλίας στα ΕΠΑΛ των Νέων Ελληνικών. “Να ανοίξει περισσότερο για τη λογοτεχνία το πρόγραμμα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, μιας και σήμερα η γλωσσική διδασκαλία είναι πιο περιορισμένη στα επαγγελματικά λύκεια.

Η ίδια αναφερόμενη στην αυριανή πρώτη δοκιμασία των υποψηφίων από τα ΓΕΛ στη Νέα Ελληνική Γλώσσα τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, τους συνέστησε ψυχραιμία και τους θύμισε ότι θα εξεταστούν στην μητρική τους γλώσσα προτρέποντάς τους να βάλουν το μυαλό και την ψυχή τους στο γραπτό τους, πέρα από τα κλισέ.

Γενικότερα συμβούλεψε τον κάθε υποψήφιο να δίνει βάρος στο σχολικό βιβλίο, να το έχει οικειοποιηθεί, όπως είπε με έμφαση.

Η κα Βλυσίδου υπογράμμισε ότι από πλευράς της Δ/νσης στο διαδικαστικό κομμάτι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ελπίζοντας ότι όπως έγινε σήμερα με τα ΕΠΑΛ έτσι και αύριο στα ΓΕΛ θα εξελιχθούν ομαλά οι εξετάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 14/10/2019 - 19:20

Η Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης πρόκειται να διοργανώσει το

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

τις εξετάσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2019 για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού για πολίτες τρίτων χωρών και αιτούντες άσυλο προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο «καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος».

 

Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης έχουν όσοι/ες είναι πολίτες τρίτων χωρών ή αιτούνται άσυλο (όχι πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης) και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 

  • είναι ηλικίας 16 ετών και άνω,
  • μένουν νόμιμα στην Ελλάδα ή ζητούν άσυλο.

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από τη Δευτέρα 14/10/2019 έως και την Τετάρτη 6/11/2019, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου, Ρίτσου 13 (2ο Γυμνάσιο) και ώρες 17:00-20:00 (τηλ. 2271081860).

 

Οι κάτοχοι πιστοποιητικού ελληνομάθειας επιπέδου Α (που αποκτήθηκε με τη διαδικασία του Π.Δ. 363/1998 και προ της εφαρμογής του Π.Δ. 60/2010) ή Α2 που εκδίδεται σύμφωνα με το Π.Δ. 60/2010 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (και μόνο), συμμετέχουν αποκλειστικά στις εξετάσεις των στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού.

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από τη Δευτέρα, 14/10/2019 έως και την Τετάρτη, 6/11/2019, στα Κέντρα Υποβολής Αιτήσεων της περιοχής τους.

(Επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας των κέντρων που δέχονται τις αιτήσεις των υποψηφίων, καθώς και οι ώρες υποβολής).

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ:

  1. Αίτηση συμμετοχής (υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στο Κέντρο Υποβολής Αιτήσεων),
  2. Μία (1) Φωτογραφία τύπου ταυτότητας,
  3. Φωτοτυπία διαβατηρίου (πρέπει να επιδειχθεί το πρωτότυπο),
  4. Φωτοτυπία της άδειας διαμονής στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για άδεια διαμονής (πρέπει να επιδειχθεί το πρωτότυπο),
  5. Παράβολο αξίας πενήντα ευρώ (50,00 €), υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001 Λοιπά παράβολα), για υποψηφίους πιστοποίησης ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού ή παράβολο αξίας είκοσι ευρώ (20,00 €), υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001 «Λοιπά παράβολα»), για υποψήφιους/ες πιστοποίησης γνώσης μόνο της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, σε περίπτωση που υπάρχει ήδη Πιστοποιητικό Α2 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (φωτοτυπία του οποίου υποβάλλεται μαζί με την αίτηση).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από 01/01/2014, η προμήθεια παραβόλου γίνεται ηλεκτρονικά.