Από τα Καρδάμυλα στην Πολωνία με όχημα το «Comenius»

Τετ, 30/04/2014 - 11:17

Από τις 1- 4 Απριλίου, μια αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του EΠΑΛ Καρδαμύλων μετέβη στην Πολωνία για το δεύτερο σκέλος του προγράμματος Comenius «Η Ευρώπη σερβίρεται». Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στο Szkol Zespol της Zdzieszowiche, μια πόλη στη νότια Πολωνία, κοντά στην Katowice. Το έργο περιλαμβάνει σχολεία από πέντε διαφορετικές χώρες (Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα) και έχει ως στόχο την ανταλλαγή μαθητών και καθηγητών, τη δημιουργία δικτύων μεταξύ των σχολείων, την ενσωμάτωση του διαφορετικού, τον πολιτισμό της ανοχής και συνεργασίας και την ανακάλυψη της ποικιλομορφίας της κουλτούρας των Ευρωπαϊκών χωρών μέσω της Γαστρονομίας. Κατά τη συνάντηση στην Πολωνία, οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν στους εταίρους το ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, τα Καρδάμυλα, τη Νήσο Χίο και τη μαστίχα. Βασική παράμετρος του έργου του σχολείου είναι η παρουσίαση και προβολή των χιακών γαστρονομικών προϊόντων στους εταίρους, καθώς επίσης και η ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του νησιού.
Oι μαθητές συμμετείχαν σε επιτόπιες επισκέψεις, εργαστήρια και δοκίμασαν τις σπεσιαλιτέ της Σιλεσίας. Οι καθηγητές και διευθυντές των σχολείων διεξήγαγαν συντονιστικές συναντήσεις για την ολοκλήρωση των στόχων του έργου και τις επόμενες συναντήσεις το 2014 - 2015.
Κύριος στόχος τους είναι η δημιουργία και παρουσίαση ενός μενού που να περιλαμβάνει υλικά και τοπικά προϊόντα από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες την ημέρα της Ευρώπης 2015 στο Στρασβούργο, Γαλλία. Με ανακοίνωσή της η ομάδα του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων ευχαριστεί τις τοπικές επιχειρήσεις Μαστέλο, Απαλαρίνα, Ψυχή, Citrus, τους Χιώτες μάγειρες και γαστρονόμους Βάσω Κριτάκη, Θωμά Καραμουσλή, Μαρία Πονηρού, Ειρήνη Κωστάλα για τη συνεργασία τους και προσδοκά να αναδείξει ακόμα περισσότερα τοπικά προϊόντα.

Σχετικά Άρθρα