

Ένας Χιώτης Καθηγητής του ΤΕΕΝΣ ο Μιχάλης Ξυνός, Φιλόλογος, είχε την τεράστια τιμή – ως πρωτεύσας όλων των χρόνων του προγράμματος – να δώσει διάλεξη στο CERN ενώπιων όλων των καθηγητών, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα τού όλου εγχειρήματος, τα τρία αυτά χρόνια διεξαγωγής του προγράμματος, και να κάνει λόγο για την σχέση των Ανθρωπιστικών και Θετικών Επιστημών, Φιλολογίας και Φυσικής.
To CERN (Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται στη Γενεύη, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω ενημερωτικό της ΟΙΕΛΕ, στο οποίο σημειώνονται:
Το CERN, ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - ήταν ένας από τους πρώτους οργανισμούς προς την κατεύθυνση της διευρωπαϊκής ένωσης και συνεργασίας. Σήμερα, απαρτίζεται όχι μόνο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ (βασικά μέλη), αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία και η UNESCO. Πρόκειται για ένα πανανθρώπινο εγχείρημα, που ως βασικό αντικείμενο ερευνών του ήταν και είναι τα στοιχειώδη σωματίδια, οι δομικοί λίθοι που απαρτίζουν την ύλη, όπως και οι δυνάμεις που τα διέπουν. Δηλαδή έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα;
Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών.
Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.
Η ΟΙΕΛΕ από το 2022 καλεί ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων να συμμετάσχουν σε εξειδικευμένο πρόγραμμα με κύριο στόχο τη διάχυση των Φυσικών Επιστημών και την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του CERN, στη Γενεύη. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου TEENS - Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών, συμμετέχουν αδιαλείπτως κάθε χρόνο στη διεξαγωγή τού εν λόγω προγράμματος. Φέτος, που γιορτάζονται 70 χρόνια από την ίδρυση του CERN, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διέμειναν δύο μέρες στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου, παρακολουθώντας εργαστηριακά πειράματα και διαλέξεις. Μάλιστα, ο εκπαιδευτικός του σχολείου, Ξυνός Μιχάλης, Φιλόλογος, είχε την τεράστια τιμή – ως πρωτεύσας όλων των χρόνων του προγράμματος – να δώσει διάλεξη στο CERN ενώπιων όλων των καθηγητών, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα τού όλου εγχειρήματος, τα τρία αυτά χρόνια διεξαγωγής του προγράμματος, και να κάνει λόγο για την σχέση των Ανθρωπιστικών και Θετικών Επιστημών, Φιλολογίας και Φυσικής. Η ΟΙΕΛΕ σε συνεργασία με το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ οργανώνει τα τρία τελευταία χρόνια το Πρόγραμμα Εκλαΐκευσης και Επιμόρφωσης, «CERN».
Σκοπός του Προγράμματος είναι η σε βάθος γνωριμία όλων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με το ερευνητικό έργο που λαμβάνει χώρα στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο πειραματικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, στο CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.
Η ΟΙΕΛΕ πιστεύει ακράδαντα ότι η Επιστημονική γνώση δεν πρέπει να θεωρείται κτήμα των ειδικών επιστημόνων, αλλά μπορεί να διαχυθεί στην Κοινωνία, μέσω της επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Πρόγραμμα «CERN 2024» ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Συμμετείχαν 32 Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.
O εκπαιδευτικός Μιχάλης Ξυνός, με αφορμή την συμμετοχή στην όλη διαδικασία δήλωσε:
1954-2024. Φέτος, γιορτάζονται 70 χρόνια από την ίδρυση του CERN και με περιποιεί τεράστια τιμή να μιλάω εδώ σε αυτήν την αίθουσα, ένας εκπαιδευτικός ΠΕ02 - ένας Φιλόλογος, στην Μέκκα των Φυσικών Επιστημών. Εδώ, που τον Ιούλιο του 2012 (4 Ιουλίου) επιβεβαιώθηκε επισήμως η ύπαρξη του μποζονίου του Higgs, ανακάλυψη που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των Φυσικών Επιστημών. Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιθύνοντες του προγράμματος, τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, Γεώργιο Χριστόπουλο και ιδιαίτερα στην ψυχή και την καρδιά τού όλου εγχειρήματος, τον καθηγητή Φυσικής Στράτο Γεωργουδή. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, Ιδρυτή του TEENS - Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών, ιδιωτικό - μη κερδοσκοπικό Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής Κατεύθυνσης, Π.ΕΠΑ.Λ. στην Χίο, στο οποίο διδάσκω και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης τού Σχολείου, Βενετία Καλλιπολίτου και Μιχάλη Μπελέγρη, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί στο "ταξίδι" αυτό και χωρίς την συνεισφορά τους δεν θα βρισκόμουν εδώ ανάμεσά σας.