Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Χίου συμφωνεί με το Νομοσχέδιο για την Τεχνική εκπαίδευση.

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 17/12/2020 - 13:14

Εκ μέρους της ΔΑΚΕ Καθηγητών Χίου ο Κώστας Καρατζάς μέλος του Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ διαφώνησε με την πλειοψηφία του Συμβουλίου, καθώς η θέση της παράταξης τους είναι υπέρ του Νομοσχεδίου για την Τεχνική Εκπαίδευση, που συζητείται στην Βουλή.

Η Αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, μας είπε, απαιτεί την άμεση απόσυρσή του. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε δε συμμερίζεται την άποψη των αριστερών δυνάμεων. Τα ΕΠΑΛ δεν πρόκειται να θιγούν από την προτεινόμενη ρύθμιση, γιατί οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ παίρνουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 4 και εάν ακολουθήσουν το μεταλυκειακό έτος (4ο έτος) ειδίκευσης, μετά την ολοκλήρωση της μαθητείας, παίρνουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 5. Άρα δεν είναι ελκυστικές οι νέες επαγγελματικές σχολές για τους μαθητές, γιατί δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου3. Σε αυτές θα πάνε τα παιδιά που δε μπορούν να ανταποκριθούν στα ΕΠΑΛ και ούτως ή άλλως φεύγουν από τη Δημόσια Εκπαίδευση (Σχολές ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ άλλων Υπουργείων).

Εμείς δεν είμαστε επίσης, αντίθετοι στη μαθητεία μέσα στα ΕΠΑΛ. Άλλωστε αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Με τις απαραίτητες προϋποθέσεις όμως:

• Να έχουν οι μαθητές πλήρη ασφαλιστική κάλυψη

• Να ελέγχονται αυστηρά οι συνθήκες εργασίας των μαθητευόμενων

• Να πληρώνονται κανονικά από τους εργοδότες

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές δομές των άλλων Υπουργείων, είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη τους. Σας θυμίζω ότι αυτό ήταν αίτημα της Αριστεράς και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτα απολύτως. Ας μην λένε λοιπόν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ για οπισθοδρόμηση και για Μεσαίωνα, γιατί η ύπαρξη των εκπαιδευτικών δομών στα άλλα Υπουργεία οφείλεται και στη δική τους πολιτική.

 

 

 

den_diafonoyme_katarhin_me_to_nomoshedio_tis_tehnikis_ekpaideysis

Σχετικά Άρθρα