Καταλήψεις της… μάσκας και πορεία μαθητών την Τετάρτη

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 17/01/2022 - 09:27

Τέσσερα Σχολεία του νησιού μας το 1ο, 3ο Λύκεια, το ΕΠΑΛ Βροντάδου και το Γυμνάσιο Βροντάδου, τελούν από το πρωί της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου 2022 υπό κατάληψη, καθώς οι μαθητές αποφάσισαν ότι για να ακουστούν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το έσχατο αυτό μέσο.

Οι μαθητές δεν συμφωνούν με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κλείνει ένα τμήμα με την εμφάνιση 50 συν 1 κρουσμάτων κορωνοϊού, ζητούν τεστ, που μόνο το υπουργείο Παιδείας βλέπει ότι υπάρχουν, ζητούν περισσότερα συνεργεία του ΕΟΔΥ, διανομή δωρεάν μασκών κ.ά.

Σημειώνεται ότι στα Σχολεία που τελούν υπό κατάληψη υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη δημόσια περιουσία και ότι οι μαθηές ετοιμάζονται για δυναμική πορεία προβολής των αιτημάτων τους με συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. της Τετάρτης στην πλατεία Ν. Πλαστήρα.

Αναλυτικά τα αιτήματα των μαθητών είναι τα εξής: 

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης τα σχολεία άνοιξαν στις 10/1. Σε μια περίοδο όπου τα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν  την ραγδαία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ο και η χώρα μας πέρασε δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό (πλην πολύ μικρών χωρών), τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει στο ακέραιο την αδιέξοδη πολιτική που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα αγνοώντας τις προτάσεις της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και των φορέων που από την έναρξη της πανδημίας ανέδειξαν την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών που θα εγγυηθούν την μείωση της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα και την ασφαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Ενδεικτικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να ληφθούν  μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις οπως η μείωση μαθητών/τριών ανά σχολική τάξη και η θέσπιση πρωινών και απογευματινών ζωνών διδασκαλίας, μέτρα για τις ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις των μαθητών, για την ασφαλή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, τη βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας των σχολείων, τον προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, μέτρα που δεν εισακούστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Είναι αυτονόητο ότι τα  σχολεία συμμετέχουν στην αλυσίδα εξάπλωσης της νόσου, γι' αυτό το λόγο ορισμένες χώρες τα έκλεισαν πρόωρα πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.                       

Στη χώρα μας όμως,  στα "ασφαλή " σχολεία της κυβέρνησης, τους τρεισήμισι μήνες που ήταν ανοιχτά, σημειώθηκαν 100.000 κρούσματα, περισσότερα από τα 80.000 που είχαν υπάρξει τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας.  Χάρη στην απαράδεκτη ρύθμιση του "50%+1, η κυβέρνηση έκλεισε μόνο το 0,2% των τμημάτων.

Η ιχνηλάτηση πρακτικά έχει εγκαταλειφθεί, αφού το τελευταίο 10ήμερο, το 99,3% των κρουσμάτων χαρακτηρίζονται "ορφανά" λόγω άγνωστης προέλευσης.

Τις τελευταίες 10 μέρες οι μολύνσεις στην ηλικία 0-17 ετών έχουν αυξηθεί κατά 165%.

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, θέλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας τόσο για τη μη ασφαλή επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και την πρόθεση μας να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας

Διεκδικούμε:

1)Τροποποίηση και επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

2)Αραίωση ή μείωση των μαθητών ανά τμήμα (σύμφωνα με τα  ευρωπαϊκα πρότυπα).

3) Πρόσληψη όσων αναπληρωτών καθηγητών χρειαστούν και προσωπικού καθαριότητας

4) πιθανή επίταξη χώρων του δήμου για τις ανάγκες στέγασης των τάξεων που θα προκύψουν

5) Δωρεάν χορήγηση ειδικών μασκών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

6) Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στα σχολεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την διενέργεια αξιόπιστων τεστ

7) Κατάργηση του 50%+1 και αναστολή λειτουργίας από το πρώτο κρούσμα και διενέργεια δωρεάν PCR test για όσους έρθουν σε επαφή με το κρούσμα

8)Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής , για την ελαχιστοποίηση της ψυχικής κόπωσης των μαθητών λόγω της πανδημίας και των κενών από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

1_gymnasio_kai_3_lykeia_zitoyn_metra_gia_ton_koronoio

Σχετικά Άρθρα