Χίος, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Μαθητική πορεία στους δρόμους της Πόλης

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 18/03/2019 - 15:01

Μαθητές από τα 1ο και 3ο Γενικά Λύκεια Χίου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 18/03/19 αιφνιδιαστική πορεία στο κέντρο της πόλης και στην προκυμαία, διαμαρτυρόμενοι για τις προτεινόμενες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας.

 

Οι μαθητές επικεντρώθηκαν κυρίως το θέμα της αύξησης της ύλης στα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα, γεγονός που όπως λένε, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους, λόγω της αντίστοιχης αύξησης των μαθημάτων στα φροντιστήρια.

 

Για το ίδιο θέμα σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου, Σταύρος Σταυρινούδης, επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα προς εξέταση στο νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει ωστόσο να το δουν στην ολότητά του. Έκρινε ως αρνητικό στοιχείο τον περιορισμό των ωρών διδασκαλίας της πληροφορικής στο λύκειο, καθώς και το γεγονός ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν θα διδάσκονται ξένη γλώσσα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να περιορίζεται η διδασκαλία σε μαθήματα που παρέχουν δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας.

 

Επίσης τις επιφυλάξεις του διατύπωσε και για τις διπλές εξετάσεις, για το απολυτήριο, ενώ για την αύξηση της ύλης στα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα στην Γ’ Λυκείου, σημείωσε ότι δεν είναι αντίστοιχη της αύξησης των ωρών, αλλά θα γίνεται εμβάθυνση στο περιεχόμενο του μαθήματος.

 

Τέλος χαρακτήρισε θετικό το ότι η εξειδίκευση θα γίνεται από την Γ’ τάξη και όχι από την Β’ τάξη Λυκείου που ισχύει τώρα, παρόλο που και αυτό το σύστημα δεν αποσυνδέει το λύκειο από την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

 

 

Σχετική με την πρωϊνή κινητοποίηση είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Τ.Σ. Χίου της ΚΝΕ:

 

 

"Το Τομεακό Συμβούλιου Χίου της ΚΝΕ χαιρετίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες από το 1ο και 3ο Λύκειο του νησιού μας, που βγήκαν στον δρόμο ενάντια στις αλλαγές στο Λύκειο. Οι μαθητές του νησιού μας, δεν είναι μόνοι τους, είναι χιλιάδες στα νησιά του Αιγαίου, σε όλη την Ελλάδα, που κινητοποιούνται, συζητάνε, αποφασίζουν πολύμορφες δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που τους στερεί το δικαίωμα στην μόρφωση και την ζωή.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που σήμερα κινητοποιήθηκαν, τόσο στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης για το Λύκειο. Ο αναβρασμός που υπάρχει στα σχολεία από την αρχή της χρονιάς, οι κινητοποιήσεις στις 29 Οκτώβρη και οι χθεσινές, δείχνουν ότι το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση είναι καταδικασμένο από την πλειοψηφία των μαθητών και των οικογενειών τους, γιατί έρχεται να  προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα που βιώνουν από την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ!

 

Κυβέρνηση και υπουργείο δεν νοιάζονται για τα όσα περνάνε μαθητές και γονείς στα σπίτια τους, για τα άγχη και τις αγωνίες τους, αλλά θέλουν να τα κάνουν ακόμα χειρότερα. Το νομοσχέδιο που θέλουν να φέρουν κάνει το Λύκειο μια ακόμα μεγαλύτερη «αρένα ανταγωνισμού», χωρίζει ακόμα περισσότερο τους μαθητές ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι την ίδια στιγμή οι φροντηστηριάρχες πανηγυρίζουν γιατί όπως λένε θα έχουν περισσότερες εγγραφές. 

 

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του νησιού, να μαζευτούν, να συζητήσουν και να πάρουν απόφαση για νέες κινητοποιήσεις όποτε τολμήσουν να φέρουν το νομοσχέδιο. Να συνεχίσουν με πολύμορφες δράσεις τον αγώνα τους και να δηλώσουν με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο που σκέφτονται να φέρουν θα μείνει στα χαρτιά."

 

Τομεακό Συμβούλιο Χίου

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 05/12/2019 - 19:34

Εκπαίδευση εκδηλώσεις στο I love Enlish τον Δεκέμβριο με τις παρακάτω εκδηλώσεις

Σάββατο 7/12    12:00-14:00 Φτιάχνουμε το «δικό μας» παραμύθι-Μέμορι.

Σάββατο 14/12   12:00-14:00 Εργαστήριο κούκλας- κουκλοθεάτρου.

Σάββατο 21/12   12:00- 14:00 Δίνουμε  λύσεις σε προβλήμματα φίλων μας- Παιχνίδια συναισθηματικής Νοημοσύνης.

 Στόχος των εκδηλώσεων οι «ΓΕΦΥΡΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι «Γέφυρες» είναι ένα πρόγραμμα με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων στην ειδική και γενική εκπαίδευση, που θα πλαισιωθεί με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 13/12 20:15. Πρώτη συνάντηση.

Πρόκειται για διεπιστημονική συζήτηση που θα γίνει στο χώρο του I LOVE ENGLISH, μαζί με την ψυχολόγο Μαρίνα Μποζάνη, τη συγγραφέα-παιδαγωγό Βίκυ Σγουρέλλη και το εκπαιδευτικό προσωπικό του I LOVE ENGLISH με στόχο την ενημέρωση σε καίρια εκπαιδευτικά ζητήματα που προκύπτουν από την έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, την Παρασκευή 13/12 στις 8.15 μ.μ.

Σ' αυτήν την διεπιστημονική συνεργασία, θα αναλυθούν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των γονέων- εκπαιδευτικών-θεραπευτών- κοινωνικών επιστημόνων.

Θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους γονείς. προβλήματα που προκύπτουν από την ελλιπή ενημέρωση και την υπερφόρτωση του μαθητή και την αντιμετώπισής του. Διαχείριση χρόνου – εξωσχολικές δραστηριότητες κ.λ.π.