Χίος, Παρασκευή 19 Ιουλίου

Μαθητική πορεία στους δρόμους της Πόλης

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 18/03/2019 - 15:01

Μαθητές από τα 1ο και 3ο Γενικά Λύκεια Χίου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 18/03/19 αιφνιδιαστική πορεία στο κέντρο της πόλης και στην προκυμαία, διαμαρτυρόμενοι για τις προτεινόμενες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας.

 

Οι μαθητές επικεντρώθηκαν κυρίως το θέμα της αύξησης της ύλης στα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα, γεγονός που όπως λένε, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους, λόγω της αντίστοιχης αύξησης των μαθημάτων στα φροντιστήρια.

 

Για το ίδιο θέμα σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου, Σταύρος Σταυρινούδης, επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα προς εξέταση στο νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει ωστόσο να το δουν στην ολότητά του. Έκρινε ως αρνητικό στοιχείο τον περιορισμό των ωρών διδασκαλίας της πληροφορικής στο λύκειο, καθώς και το γεγονός ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν θα διδάσκονται ξένη γλώσσα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να περιορίζεται η διδασκαλία σε μαθήματα που παρέχουν δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας.

 

Επίσης τις επιφυλάξεις του διατύπωσε και για τις διπλές εξετάσεις, για το απολυτήριο, ενώ για την αύξηση της ύλης στα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα στην Γ’ Λυκείου, σημείωσε ότι δεν είναι αντίστοιχη της αύξησης των ωρών, αλλά θα γίνεται εμβάθυνση στο περιεχόμενο του μαθήματος.

 

Τέλος χαρακτήρισε θετικό το ότι η εξειδίκευση θα γίνεται από την Γ’ τάξη και όχι από την Β’ τάξη Λυκείου που ισχύει τώρα, παρόλο που και αυτό το σύστημα δεν αποσυνδέει το λύκειο από την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

 

 

Σχετική με την πρωϊνή κινητοποίηση είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Τ.Σ. Χίου της ΚΝΕ:

 

 

"Το Τομεακό Συμβούλιου Χίου της ΚΝΕ χαιρετίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες από το 1ο και 3ο Λύκειο του νησιού μας, που βγήκαν στον δρόμο ενάντια στις αλλαγές στο Λύκειο. Οι μαθητές του νησιού μας, δεν είναι μόνοι τους, είναι χιλιάδες στα νησιά του Αιγαίου, σε όλη την Ελλάδα, που κινητοποιούνται, συζητάνε, αποφασίζουν πολύμορφες δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που τους στερεί το δικαίωμα στην μόρφωση και την ζωή.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που σήμερα κινητοποιήθηκαν, τόσο στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης για το Λύκειο. Ο αναβρασμός που υπάρχει στα σχολεία από την αρχή της χρονιάς, οι κινητοποιήσεις στις 29 Οκτώβρη και οι χθεσινές, δείχνουν ότι το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση είναι καταδικασμένο από την πλειοψηφία των μαθητών και των οικογενειών τους, γιατί έρχεται να  προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα που βιώνουν από την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ!

 

Κυβέρνηση και υπουργείο δεν νοιάζονται για τα όσα περνάνε μαθητές και γονείς στα σπίτια τους, για τα άγχη και τις αγωνίες τους, αλλά θέλουν να τα κάνουν ακόμα χειρότερα. Το νομοσχέδιο που θέλουν να φέρουν κάνει το Λύκειο μια ακόμα μεγαλύτερη «αρένα ανταγωνισμού», χωρίζει ακόμα περισσότερο τους μαθητές ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι την ίδια στιγμή οι φροντηστηριάρχες πανηγυρίζουν γιατί όπως λένε θα έχουν περισσότερες εγγραφές. 

 

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του νησιού, να μαζευτούν, να συζητήσουν και να πάρουν απόφαση για νέες κινητοποιήσεις όποτε τολμήσουν να φέρουν το νομοσχέδιο. Να συνεχίσουν με πολύμορφες δράσεις τον αγώνα τους και να δηλώσουν με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο που σκέφτονται να φέρουν θα μείνει στα χαρτιά."

 

Τομεακό Συμβούλιο Χίου

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 19/07/2019 - 15:36

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου γνωστοποιεί  ότι  μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης επανεκκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στην  με αριθ. ΑΔΑ:Ψ4Ρ44563ΠΩ-0ΛΦ προκήρυξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά στην πλήρωση εβδομήντα τριών  (73) κενών οργανικών θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Δεδομένου, ότι σύμφωνα με την αριθ. ΔΙΔΑΔ /Φ.18.31/ 2361/ οικ.22433/ 14-06-2019 Εγκύκλιο Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΑΔΑ:78ΜΡ465ΧΘΨ-3ΧΓ), οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις Ανακοινώσεις Πρόσληψης  που είχαν εκδοθεί πριν την αναστολή, επαναπροσδιορίζονται με την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης για χρονικό διάστημα ίσο με αυτό της αναστολής, χορηγείται νέα προθεσμία δεκατεσσάρων (14) ημερών για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην ανωτέρω προκήρυξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία αρχίζει αμέσως μετά την ανάρτηση της παρούσας ανακοίνωσης και λήγει την 31-07-2019.

O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ   

Αντιπλοίαρχος  Λ.Σ. ΜΑΡΓΑΡΗΣ Ιωάννης