Μαθητικός εικαστικός διαγωνισμός για τις Σφαγές στη Χίο

Πέμ, 08/04/2021 - 11:18

Μέχρι την Πέμπτη, 22 Απριλίου οι μαθήτριες και οι μαθητές από τα Γυμνάσια,  τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, τα Ειδικά Σχολεία και το Μουσικό Σχολείο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου μπορούν να δηλώσουν στο σχολείο τους την επιθυμία τους για συμμετοχή στο διπλό διαγωνισμό κινηματογραφικής (video) και εικαστικής «αφήγησης» , εμπνευσμένων από τις Σφαγές στη Χίο, που συνδιοργανώνουν η Π.Ε. Χίου και ο τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το διαγωνισμό στο δελτίο Τύπου που απέστειλε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Β/βάθμιας, Στέλλα Τσιροπινά:

«200-1 χρόνια πριν από σήμερα, όσοι είχαν διασωθεί από τις Σφαγές στη Χίο σιγοψιθύριζαν με σπαραγμό: "…αηδόνια του μισε-Τζανή και του Δεληαθανάση πλέον μην κελαδήσετε, γιατί η Χιος εχάθη...¨.

Σήμερα, 200-1 χρόνια μετά από εκείνο το φοβερό Τότε, οι μαρτυρίες όσων επέζησαν, αλλά και ο μακρινός σύγχρονος απόηχός τους μπορούν να αποκτήσουν ξανά φωνή και να δώσουν έμπνευση σε ζωγραφικά έργα ή εικαστικές συνθέσεις εφήβων από τα Γυμνάσια,  τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, τα Ειδικά Σχολεία και το Μουσικό Σχολείο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν στο σχολείο τους την επιθυμία τους για συμμετοχή σε αυτήν την πολυσχιδή διαγωνιστική δραστηριότητα που έχει τίτλο: «200-1 χρόνια μετά: ΜΑΡΤΥΡίΕΣ ΜΑΡΤΥΡίΩΝ», μέχρι την Πέμπτη, 22 Απριλίου.

Τα ολοκληρωμένα έργα τους (video ή ζωγραφιές, κολλάζ και εικαστικές συνθέσεις, εμπνευσμένα από ενδεικτικές μαρτυρίες) θα πρέπει να κατατεθούν, μέσω των σχολείων, όπου φοιτούν, στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ. Δ. Εκπαίδευσης Χίου, μέχρι τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021.

Για τις δύο ξεχωριστές κατηγορίες  της δραστηριότητας αυτής (video – εικαστική σύνθεση) θα απονεμηθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι. Το πρώτο βραβείο για μαθητικό video θα συνοδεύεται από μία ψηφιακή camera και την κάρτα της μνήμης της, ενώ το πρώτο βραβείο για τη μαθητική εικαστική σύνθεση θα συνοδεύεται από το μνημειακό πανόδετο λεύκωμα του Δημήτρη Πικιώνη «Η αρχιτεκτονική της Χίου».

Τα βραβεία αθλοθετούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με τη συνεργασία τής οποίας πραγματοποιείται η όλη δράση, στο πλαίσιο τής καθιερωμένης δεύτερης, μετά το Πάσχα, Κυριακής, ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας, η οποία προβλέπει εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων των Σφαγών στη Χίο.

Περιμένουμε, λοιπόν, μέχρι την Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, τις δηλώσεις συμμετοχής από όλα τα σχολεία, αναμένοντας -ακόμη και διά αυτής της γνωστοποίησης από τα τοπικά Μ.Μ.Ε.- γονείς και εκπαιδευτικοί να προτρέψουν τα παιδιά  και τους μαθητές/τριές τους να λάβουν μέρος σε αυτήν τη δράση»!

Αναλυτικά μπορείτε να πληροφορηθείτε τους όρους και τη διαδικασία που έχει προβλεφθεί, ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα των Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Χίου: https://drasischioub.weebly.com/

Η παρότρυνση, λοιπόν, ας είναι: «Έφηβοι απ’ όλα τα σχολειά, σκύψτε στης Χιος τα πάθη, πείτε με την ευαισθησία σας πως όχι δεν εχάθη!»

Σχετικά Άρθρα