Χίος, Σάββατο 20 Απριλίου

Μια αγκαλιά για τα προσφυγάκια

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 15/10/2018 - 15:39
Υποδοχή των παιδιών από την Εισαγγελέα Σπυριδούλα Σταυράτη

Η Χίος έγινε σήμερα μια τεράστια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά των προσφύγων – μεταναστών, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουν μαθήματα τις απογευματινές ώρες σε Σχολεία της πόλης.

Με αρκετή καθυστέρηση η Πολιτεία δια της Κυβερνήσεως και στο νησί μας εκπλήρωσε μια από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τα κατοχυρωμένα διεθνώς δικαιώματα των παιδιών.

Έτσι με λεωφορείο από την π. ΒΙΑΛ μοιράστηκαν ανά Σχολείο 4-5 παιδιά 6-12 χρόνων, ενώ ειδικά τα παιδιά του Σχολείου του Κάμπου τα υποδέχθηκε συμβολικά η Εισαγγελέας, Σπυριδούλα Σταυράτη. Μαζί της ήταν το μέλος της ομάδας συντονισμού για την εκπαίδευση των προσφύγων και σύμβουλος του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Βασιλική Κατριβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Αλέκος Αντωνίου, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδης Κελεπερτζής, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Αγλαΐα Κυρίτση, η Δημοτική Σύμβουλος, Ερμιόνη Φρεζούλη και αρκετοί Δάσκαλοι.

Τα παιδιά με αρκετή σαστιμάρα, είναι η αλήθεια, οδηγήθηκαν από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου στην αίθουσά τους.

Φεύγοντας κρατήσαμε τα λόγια της, όχι προς τα προσφυγάκια αλλά προς εμάς.

"Δεν καταλαβαίνω", μας είπε η Αθηνά Πλακωτάρη, "πώς έγινε θέμα το αυτονόητο. Συζητάμε αν τα παιδιά πρέπει να μάθουν γράμματα; Ε, όχι, αυτά τα ζητήματα είναι λυμένα εδώ και αιώνες.".

Τα παιδιά εμφανώς σαστισμένα
Αθηνά Πλακωτάρη
Βασιλική Κατριβάνου
Καλό μάθημα

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 19/04/2019 - 18:29

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, βράβευσε σήμερα τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Χίου για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρόγραμμα “Blog Your Heritage – Ο πολιτισμός μας στο ιστολόγιο”, που αποτέλεσε μια συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές έγιναν bloggers και δημιούργησαν τον δικό τους ιστότοπο με φαντασία, ζήλο και καινοτομία. Ένας μικρός αμφορέας σχεδιασμένος και τυπωμένος από 3D εκτυπωτή του σχολείου, δόθηκε δώρο στον Δήμαρχο ως ένα μικρό δείγμα της εργασίας τους.

Ο Δήμαρχος συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές για την πρωτοβουλία και την προσπάθειά τους, τονίζοντας ότι η συμμετοχή τους σε τέτοιες δράσεις διευρύνει τους ορίζοντες, τις γνωριμίες και τις γνώσεις τους. Παράλληλα υποστήριξε, ότι η Τεχνολογική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών κ. Αλέκος Αντωνίου τόνισε ότι ήταν μια πολύ δημιουργική χρόνια, όπου η χιώτικη εκπαιδευτική κοινότητα υπήρξε εξαιρετικά δραστήρια με πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε πολλά σχολεία του νησιού μας.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ενημερώθηκαν για τη στήριξη της λειτουργίας εξεταστικού κέντρου στο νησί μας για προφορική εξέταση των μαθητών ΕΠΑΛ στις πανελλήνιες εξετάσεις, κατά αντιστοιχία με τα Γενικά Λύκεια, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση της μετακίνησης. Ο Δήμαρχος Χίου με επιστολή του, έθεσε το ζήτημα στο ΥΠΠΕΘ.